Рольф Гохгут

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рольф Гохгут
Народився 1 квітня 1931(1931-04-01)[1][2][…]
Ешвеге, Кассель, Гессен, Німеччина[4]
Помер 13 травня 2020(2020-05-13)[5] (89 років)
Берлін, Німеччина[5]
Поховання Старий цвинтар Святого Матвіяd
Країна  Німеччина
Діяльність драматург, письменник, літературний редактор, сценарист, публіцист
Сфера роботи Німецька література[6], драма[6] і публіцистика[6]
Членство PEN Centre Germanyd, Берлінська академія мистецтв і Баварська академія витончених мистецтв
Нагороди
Сайт: rolf-hochhuth.de

CMNS: Рольф Гохгут у Вікісховищі

Рольф Гохгут (нім. Rolf Hochhuth; 1 квітня 1931, Ешвеге — 13 травня 2020, Берлін) — німецький прозаїк і драматург. Найвідоміший за драмою «Вікарій» 1963 року про принаймні байдужість, якщо не про підтримку нацистського знищення євреїв. Завдяки контексту та іншим персонажам, в головному герої вгадується Папа Пій XII.

Відповідно до інформації, оприлюдненої в 2007 році румунським генералом «Секурітате» Іоном Міхаєм Пачепою, драматурга надихнув написати п'єсу давній співробітник радянських спецслужб, що спеціалізувався, серед іншого в дезінформації. У рамках операції КДБ він мав поставити Гохгуту в 1963 році матеріали, що звинувачують Папу, за словами Пачепи, виготовлені за допомогою «Секурітате». Інші історики та дослідники цього питання не згодні з припущеннями Іона Пачепи. Ця драма, поставлена на багатьох європейських та американських сценах, зумовила широку дискусію та низку суперечок.

Іншою відомою і суперечливою п'єсою Гохгута є «Солдати», в якій він припускає, що Вінстон Черчилль брав безпосередню участь у здійсненні вбивства генерала Владислава Сікорського в авіакатастрофі в Гібралтарі. У цьому творі Черчилль також відповідає за масові килимові бомбардування німецьких міст та за смерть тисяч жителів цих міст.

У 1980 році Рольф Гохгут був удостоєний літературної премії Лессінга (Гамбург) за свою літературну творчість, а у 1990 році у Базелі — премією Якоба Буркгардта. В 1983 році Анджей Вайда зняв за його романом фільм «Кохання в Німеччині».

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]