Військово-морські сили Болівії: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 28: Рядок 28:
<!-- Commanders -->
<!-- Commanders -->
|commander1=[[Віце-адмірал]] Вальдо Лєонель Кайа Гутьєррес<br/>{{lang-es|Vicealmirante Waldo Leonel Calla Gutiérrez}}<ref>[http://www.armada.mil.bo/index.php/nuestra-armada/comandante Comandante]</ref>
|commander1=[[Віце-адмірал]] Вальдо Лєонель Кайа Гутьєррес<br/>{{lang-es|Vicealmirante Waldo Leonel Calla Gutiérrez}}<ref>[http://www.armada.mil.bo/index.php/nuestra-armada/comandante Comandante]</ref>
|commander1_label=
|commander1_label=Головнокомандувач ВМС Болівії
|commander2=
|commander2=
|commander2_label=
|commander2_label=

Версія за 05:33, 21 березня 2015

Військово-морські сили Болівії
НалежністьМіністерство оборони Болівії
ВидЗбройні сили Болівії
ТипВійськово-морські сили
Вебсайтarmada.mil.bo(ісп.)
Командування
Головнокомандувач ВМС БолівіїВіце-адмірал Вальдо Лєонель Кайа Гутьєррес
ісп. Vicealmirante Waldo Leonel Calla Gutiérrez[1]

Медіафайли на Вікісховищі
Території Болівії та Перу,
втрачені після Тихоокеанської війни, 18791884

Військо́во-морські́ си́ли Болі́вії (до 1993 Болівійський Військово-Морський флот, ісп. Armada Boliviana) засновані 19 листопада 1826 року та існують досі, незважаючи на втрату Болівією виходу до моря ще 1879 року.

Сьогодні основним завданням Військово-Морських сил Болівії є патрулювання притоків Амазонки з метою запобігти контрабанді та торгівлі наркотичними речовинами, а також забезпечення військової присутності на мультикордонному високогірному озері Тітікака.

Окрім того, Військово-Морські сили Болівії беруть участь у великій кількості парадів та представницьких заходів. Головним серед них є святкування Дня Моря (ісп. Dia Del Mar). Цього дня Болівія щороку висловлює претензії на берегову лінію Тихого океану, котру анексувала Чилі в ході Тихоокеанської війни (18791884 роки). Ці територіальні претензії є важливим пунктом політичних заяв усіх болівійських урядів і суттєво впливають на міжнародні відносини та торгівлю.

Історія

Структура

У 1989 році Військово-Морський флот Болівії налічував 3800 осіб, з них 2000 — морські піхотинці.

Флот територіально організований у п'ять військово-морських округів, із штабами флотилій у містах Гуакуі, Пуерто-Гуайямерін, Пуерто-Суарес, Ріберальта та Сан-Педро-де-Тікіна і базами в містах Пуерто-Буш, Пуерто-Хорквілла, Пуерто-Віллароель, Трінідад та Рурренабак.

Флот складається з кількох десятків суден, більшість котрих — річкові або пристосовані для річкового патрулювання, включаючи 20-метровий «Санта Крус де ла Сьєрра». Окрім того є один морський корабель — «Ліберадор Симон Болівар» отриманий від Венесуели, де він називався «Барквісімето». Цей корабель базується в порту Розаріо, в Аргентині, на ріці Парана.

Ескадра, що базується на озері Тітікака, складається з:

  • 29 річкових патрульних катерів з екіпажем три особи
  • 7 допоміжних постачальних суден
  • 11 річкових транспортів

Окрім того, у 2007 році командування флоту використовує два модифіковані цивільні літаки Сессна: моделі 206G та 402С.

У 1993 році Військово-Морський флот Болівії був переіменований у Військово-Морські сили Болівії, і підпорядкований спільному з армією командуванню.

Прапори

Військові звання

Література

Примітки

Посилання

Див. також