Вена: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Shynkar (обговорення | внесок)
Мітки: Редагування з мобільного пристрою Редагування через мобільну версію
Рядок 6: Рядок 6:


== Особливості будови ==
== Особливості будови ==
В просвіті вен є складки ендотелію — венозні клапани, які запобігають ретроградній течії крові, тобто течії крові у протилежному напрямку.
В просвіті вен є складки ендотелію — венозні клапани, які запобігають ретроградній течії крові, тобто течії крові у протилежному напрямку.Швидкість
току крові 10 - 20 см в секунду.
Тиск :3 - 5 мм.рт.ст.


== Класифікація ==
== Класифікація ==

Версія за 07:56, 1 грудня 2016

Схема венозної системи людини

Ве́на (лат. vena) — кровоносна судина, функція якої полягає в забезпеченні відтоку венозної (збідненої киснем) крові від органів та тканин до серця.

Особливості будови

В просвіті вен є складки ендотелію — венозні клапани, які запобігають ретроградній течії крові, тобто течії крові у протилежному напрямку.Швидкість току крові 10 - 20 см в секунду. Тиск :3 - 5 мм.рт.ст.

Класифікація

Вени, як і артерії поділяються на магістральні та органні. В залежності від розташування виділяють поверхневі та глибокі вени (наприклад, v.cephalica і v.basilica в ділянці ліктьової кістки). За будовою стінок поділяються на м'язові та безм'язові вени.

Безм'язові вени

До вен безм'язевого типу належать вени твердої і м'якої оболонок головного і спинного мозку, вени п'ясті, сітківки, плаценти і селезінки. З внутрішньої боку такі вени покриті ендотелієм, який лежить на підендотеліальній мембрані. А ззовні це все покрито тонким шаром пухкої сполучної тканини.

Вени м'язевого типу

Вени м'язевого типу можуть мати або слабкий або сильний розвиток м'язової тканини. Вени нижньої частини тіла мають сильно розвинену м'язову оболонку, а вени верхньої частини тіла, відповідно, — слабку. Це обумовлено особливостями циркуляції крові у верхніх та нижніх кінцівках.

Флебологія

Флебологія — розділ медицини, що вивчає будову і функціонування вен, їхні захворювання, методи діагностики, профілактики і лікування.

Див. також

Література

  • Людина. / Навч. посібник з анатомії та фізіології. Львів. 2002. 240 с.
  • «Анатомія людини», О. І. Свіридов, Київ, Вища школа, 2001.

Посилання