Алімова Балка: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Insider (обговорення | внесок)
Рядок 44: Рядок 44:
* [http://bashtanovka.com/prices]
* [http://bashtanovka.com/prices]


[[Категорія:Географія Криму]]
[[Категорія:Урочища Криму]]
[[Категорія:Визначні місця]]
[[Категорія:Визначні місця]]
[[Категорія:Бахчисарайський район]]
[[Категорія:Бахчисарайський район]]

Версія за 06:31, 16 травня 2017

Алімова балка
Зовнішні зображення
«Алімова Балка»

Алімова Балка — урочище поблизу села Баштанівка, яке знаходиться на південному схилі Качинського каньйону, навпроти монастиря Качі-Кальон, а також вузька ущелина, вкрита лісом. Назва балки походить від імені легендарного татарського розбійника ХІХ сторіччя Аліма.[1]

Розташування

Довжина балки - 3,2 км, ширина біля устя - близько 300 метрів.

Зі східного борту балка обмежена схилами гори Бурун-Кая, із північно-західного — гори Кизил-Бурун, званої в народі Ступою, за округлу форму скельного виступу.

Алімова балка має два верхів'я. У західному знаходиться джерело Качедже (від тюрк. качедже, «той, що тікає»). Струмок Качедже дійсно «тікаючий», оскільки з'являється і зникає у різних ділянках русла. Східна (права) притока дуже мала, навіть не показана на географічних картах.

Природні об'єкти

Раніше в скелястих урвищах балки були печери, входи до яких в даний час замуровано, з причини того, що в них часто пропадали люди. Поблизу цього місця розташований Алім-Чокрак (джерело Аліма). Трохи вище джерела — мальовничий кам'яний хаос з наскрізним проходом під товщею кам'яних брил. Крім джерела Качедже, тут відоме всього лише одне-єдине джерело. Воно ховається в невеликому видолинку, розташованому на самому крайньому південному краю масиву, біля західного підніжжя скельного мису Орман-Кая.

У верхів'ях Алімової Балки знаходиться невеликий реліктовий гай тису ягідного. Щоправда, ця гай не утворює суцільного лісового масиву, і окремі тисові дерева розкидані серед дубово-грабового лісу. Цікаво, що в цій популяції є дуже старі дерева. Діаметр стовбура одного з них становить близько 60 см, а це свідчить про дуже солідний, майже в тисячу років, вік. Поруч з дорослими деревами тиса підходить і численний молодий підріст.

У балці ростуть кизил, бук, тис і аронник.

Історичні об'єкти

У верхів'ї балки знаходиться стоянка стародавньої людини епохи мезоліту — Алімов навіс. На скелі Бурун-Кая, що підноситься над балкою, виявлено руїни середньовічної фортеці і стародавній могильник — загадкові Таврські кам'яні ящики. Над її верхів'ями, густо порослими широколистяним лісом, ховаються численні купи замшілих необтесаних каменів — руїни древніх будівель. Можливо, це жалюгідні залишки посада — селища, що примикало до середньовічного укріплення на мисі Бурун-Кая.

За переказами кримськотатарський розбійник Алім, який зажив слави місцевого Робін Гуду, переховувався у цій балці, і виявити його ніхто не міг.

Туристичні об'єкти

Через Алімову Балку проходить маркований міжнародний туристичний маршрут номер 78/77 до скелі Кубишка і Зміїної Балки.

Місцевість приваблює любителів містичного туризму, існує багато забобонів щодо прокляття чи благословлення балки.[2]

Примітки

Ресурси Інтернету