Мультитул: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
створено сторінку
 
зображення, оформлення, вікіфікація, доповнення
Рядок 1: Рядок 1:
[[Файл:SOG tool.jpg|thumb|Мультитул-пасатижі]]
'''Мультитул''' ({{lang-en|multi-tool, multitool}}, від ''multifunctional tool'' — «багатофункціональний інструмент»), '''багатофункціональний інструмент''' — позначення різних видів портативних інструментів, які сполучують у собі кілька функцій, заміняючи набір звичайних інструментів. В англійській мові термін ''multi-tool'' вживається щодо різноманітних універсальних портативних інструментів (у тому числі щодо складаних ножів з додатковими пристосуваннями по типу швейцарських), але в українській ним називаються багатофункціональні інструменти на основі пасатижів.
'''Мультиту́л''' ({{lang-en|multi-tool, multitool}}, від ''multifunctional tool'' — «багатофункціональний інструмент»), '''багатофункціональний інструмент''' — позначення різних видів портативних інструментів, які сполучують у собі кілька функцій, заміняючи набір звичайних інструментів. В англійській мові термін ''multi-tool'' вживається щодо різноманітних універсальних портативних інструментів (у тому числі щодо складаних ножів з додатковими пристосуваннями по типу швейцарських), але в українській ним називаються багатофункціональні інструменти на основі [[пасатижі]]в.


== Історія ==
== Історія ==
[[Файл:Leatherman squirt ps4 02.jpg|thumb|Мультитул фірми Leatherman]]
Археологічні знахідки свідчать про наявність багатофункціональних складаних інструментів ще в добу пізньої Римської імперії<ref>[http://webapps.fitzmuseum.cam.ac.uk/explorer/index.php?oid=70534 Roman multi-tool]</ref>. Наприкінці XIX&nbsp;ст. з'явилися складані армійські ножі з додатковими пристроями фірм [[Victorinox]] і [[Wenger]], які зараз прийнято звати «швейцарськими». Аналогічні ножі тепер випускаються багатьма виробниками.
[[Файл:The mmuseumm artifact- Pharma swag.jpg|thumb|Мультитул на основі гайкового ключа]]
Археологічні знахідки свідчать про наявність багатофункціональних складаних інструментів ще в добу пізньої [[Римська імперія|Римської імперії]]<ref>[http://webapps.fitzmuseum.cam.ac.uk/explorer/index.php?oid=70534 Roman multi-tool]</ref>. Наприкінці XIX&nbsp;ст. з'явилися складані армійські ножі з додатковими пристроями фірм [[Victorinox]] і [[Wenger]], які зараз прийнято звати «[[Швейцарський армійський ніж|швейцарськими]]». Аналогічні ножі тепер випускаються багатьма виробниками.


Історія універсального інструмента, що звуть «мультитулом», починається в 1983 році, коли [[Тім Ледермен]] випустив ''«Pocket Survival Tool»'' («кишеньковий інструмент виживання»)&nbsp;— інструмент на основі [[довгогубці]]в, що складалися на зразок ножа-«метелика» і містили в руків'ях додаткові пристосування<ref>[http://www.leatherman.com/about/history.asp?c=62 «our History», www.leatherman.com]</ref>. Щипці виявилися надто великими для звичайної кишені, тому до них додавався чохол для носіння на поясі. У наші часи компанія ''Leatherman Tool Group'' виробляє різноманітні моделі багатофункціональних інструментів.
Історія універсального інструмента, що звуть «мультитулом», починається в 1983 році, коли [[Тім Ледермен]] випустив ''«Pocket Survival Tool»'' («кишеньковий інструмент виживання»)&nbsp;— інструмент на основі [[довгогубці]]в, що складалися на зразок ножа-«метелика» і містили в руків'ях додаткові пристосування<ref>[http://www.leatherman.com/about/history.asp?c=62 «our History», www.leatherman.com]</ref>. Щипці виявилися надто великими для звичайної кишені, тому до них додавався чохол для носіння на поясі. У наші часи компанія ''[[Leatherman|Leatherman Tool Group]]'' виробляє різноманітні моделі багатофункціональних інструментів.


== Види ==
== Види ==
Рядок 11: Рядок 14:


=== Інші види ===
=== Інші види ===
[[Файл:Lezyne Carbon 10 collage.jpg|thumb|Мультитул велосипедиста]]
Окрім пасатижів, мультитули створюються на базі інших інструментів&nbsp;— гайкового ключа, ножиць по металу, сокири. Існують і більш екзотичні багатофункціональні інструменти, що включають у себе молоток<ref>http://sheffieldhardware.com/products/show/12912</ref>, спиртовий рівень, штатив для камери<ref>http://www.gerbergear.com/Outdoor/Tools/Steady-Tool_31-001043</ref>, світлодіодний ліхтарик, запальничку<ref>http://lifehacker.com/lighterbro-turns-your-bic-lighter-into-a-multitool-1526365584</ref>, рулетку, набір насадок для універсальної викрутки та ін.
[[Файл:Survival Card.jpg|thumb|Мультитул «Картка виживання», що включає в себе пилку, лезо ножа, вирізи для гайок, кутомір, лінійку, консервний ніж і відкривачку для пляшок]]
Окрім пасатижів, мультитули створюються на базі інших інструментів&nbsp;— [[гайковий ключ|гайкового ключа]], [[ножиці по металу|ножиць по металу]], сокири. Існують і більш екзотичні багатофункціональні інструменти, що включають у себе молоток<ref>http://sheffieldhardware.com/products/show/12912</ref>, спиртовий рівень, штатив для камери<ref>http://www.gerbergear.com/Outdoor/Tools/Steady-Tool_31-001043</ref>, світлодіодний ліхтарик, [[запальничка|запальничку]]<ref>http://lifehacker.com/lighterbro-turns-your-bic-lighter-into-a-multitool-1526365584</ref>, рулетку, набір насадок для універсальної викрутки та ін.


Мультитули можуть бути більш чи менш спеціалізованими: їхня компоновка залежить від роду занять власника. Велосипедисти обзаводяться складаним мультитулом з набором викруткових насадок або гайкових ключів для операцій з гвинтами і гайками під час дрібного ремонту в дорозі. Для рибалок випускаються інструменти, чиї функції уможливлюють різати волосінь, обтискати грузила, розкривати виті кільця. Військовики використовують мультитули для догляду вогнепальної зброї. Застосування багатофункціонального портативного інструмента уможливлює виграти у вазі і розмірі порівняно зі звичайним набором інструментів.
Мультитули можуть бути більш чи менш спеціалізованими: їхня компоновка залежить від роду занять власника. Велосипедисти обзаводяться складаним мультитулом з набором викруткових насадок або [[Гайковий ключ#Типи гайкових ключів|торцевих ключів]] для операцій з гвинтами і гайками під час дрібного ремонту в дорозі. Для рибалок випускаються інструменти, чиї функції уможливлюють різати [[Волосінь (рибальське спорядження)|волосінь]], обтискати [[грузило|грузила]], розкривати виті кільця. Військовики використовують мультитули для догляду вогнепальної зброї. Застосування багатофункціонального портативного інструмента уможливлює виграти у вазі і розмірі порівняно зі звичайним набором інструментів.


== Див. також ==
== Див. також ==
{{Commonscat|Multi-tool knives}}
* [[Leatherman]]
* [[Leatherman]]



Версія за 18:51, 20 грудня 2017

Мультитул-пасатижі

Мультиту́л (англ. multi-tool, multitool, від multifunctional tool — «багатофункціональний інструмент»), багатофункціональний інструмент — позначення різних видів портативних інструментів, які сполучують у собі кілька функцій, заміняючи набір звичайних інструментів. В англійській мові термін multi-tool вживається щодо різноманітних універсальних портативних інструментів (у тому числі щодо складаних ножів з додатковими пристосуваннями по типу швейцарських), але в українській ним називаються багатофункціональні інструменти на основі пасатижів.

Історія

Мультитул фірми Leatherman
Мультитул на основі гайкового ключа

Археологічні знахідки свідчать про наявність багатофункціональних складаних інструментів ще в добу пізньої Римської імперії[1]. Наприкінці XIX ст. з'явилися складані армійські ножі з додатковими пристроями фірм Victorinox і Wenger, які зараз прийнято звати «швейцарськими». Аналогічні ножі тепер випускаються багатьма виробниками.

Історія універсального інструмента, що звуть «мультитулом», починається в 1983 році, коли Тім Ледермен випустив «Pocket Survival Tool» («кишеньковий інструмент виживання») — інструмент на основі довгогубців, що складалися на зразок ножа-«метелика» і містили в руків'ях додаткові пристосування[2]. Щипці виявилися надто великими для звичайної кишені, тому до них додавався чохол для носіння на поясі. У наші часи компанія Leatherman Tool Group виробляє різноманітні моделі багатофункціональних інструментів.

Види

Мультитул на основі пасатижів

Інші види

Мультитул велосипедиста
Мультитул «Картка виживання», що включає в себе пилку, лезо ножа, вирізи для гайок, кутомір, лінійку, консервний ніж і відкривачку для пляшок

Окрім пасатижів, мультитули створюються на базі інших інструментів — гайкового ключа, ножиць по металу, сокири. Існують і більш екзотичні багатофункціональні інструменти, що включають у себе молоток[3], спиртовий рівень, штатив для камери[4], світлодіодний ліхтарик, запальничку[5], рулетку, набір насадок для універсальної викрутки та ін.

Мультитули можуть бути більш чи менш спеціалізованими: їхня компоновка залежить від роду занять власника. Велосипедисти обзаводяться складаним мультитулом з набором викруткових насадок або торцевих ключів для операцій з гвинтами і гайками під час дрібного ремонту в дорозі. Для рибалок випускаються інструменти, чиї функції уможливлюють різати волосінь, обтискати грузила, розкривати виті кільця. Військовики використовують мультитули для догляду вогнепальної зброї. Застосування багатофункціонального портативного інструмента уможливлює виграти у вазі і розмірі порівняно зі звичайним набором інструментів.

Див. також

Примітки