Пасатижі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пасатижі
Губки пасатижів
Пасатижі без різальних крайок
Пасатижі-мультитул

Пасати́жі[1] — універсальний слюсарний і електромонтажний інструмент.

Об'єднують у собі кілька видів монтажних інструментів, але основним їх елементом є плоскогубці.

Етимологія й визначення терміна[ред. | ред. код]

Походження слова «пасатижі» неясне. В етимологічних словниках (ЕСУМ, Словник Фасмера) такої лексеми не згадується, в деяких тлумачних словниках можна прочитати, що це слово походить від фр. passe («прохід») і tige («стрижень»)[2]. Слід мати на увазі, що в самій французькій мові сполучення passe-à-tige невідоме, а passe-tige має значення «муфта», «сальник», «деталь, через яку проходить болт, стрижень». Інша версія виводить слово з фр. pince-à-tige (де pince значить «щипці», «кліщі», «затискач»), але в сучасній французькій подібний термін також невідомий, а цей інструмент називається pince universelle («універсальні кліщі»).

У багатьох словниках (у тому числі й СУМ-11) пасатижі визначаються як «універсальні кліщі, що об'єднують у собі плоскогубці, гострозубці, різак, газові обценьки й викрутку»[1][3][4]. На сучасних моделях пасатижів викрутки відсутні (за винятком мультитулів), але старі зразки мали викруткове жало для прямого шліца на одній з ручок[5][6], Велика радянська енциклопедія згадує про наявність на деяких пасатижах одної ручки з викруткою, а другої — з шилом[4].

Згідно з поширеним визначенням пасатижів, це інструмент, аналогічний плоскогубцям, але з півкруглими виїмками на губках, що уможливлюють використовувати його як гайковий ключ (відповідно до Великої радянської енциклопедії — «інструмент, у якому, як правило, суміщені плоскогубці й різак для різання дроту», «окрім того, можуть мати 2 виїмки із зубцями для захоплення гайок, муфт»)[4]. Губки пасатижів додатково споряджаються різальними крайками, завдяки яким вони можуть заміняти гострогубці (втім, це є звичайним атрибутом і «простих» плоскогубців). Виходячи з даних ГОСТ 5547-93, «комбіновані плоскогубці виконання 2» це інструмент, що зараз називають «пасатижами»: вони мають всі вищеперелічені ознаки[7]. Окрім різальних крайок, пасатижі можуть також споряджатися різаком для дроту у вигляді зміщених прорізів на зовнішньому боці губок біля шарніра. Деякі пасатижі мають пересувну шарнірну вісь (подібно переставним кліщам).

На основі пасатижів часто створюють комбіновані багатофункціональні інструменти («мультитули»), у ручках яких розміщені складані леза, викрутки, ножиці, шила та інші пристосування.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Пасатижі // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. Большой толковый словарь русского языка / С. А. Кузнецов. — СПб. : Норинт, 1998. Архівовано з джерела 16 грудня 2017
  3. Пассатижи. endic.ru. Словари и Энциклопедии. Архів оригіналу за 16 грудня 2017. Процитовано 14 грудня 2017.
  4. а б в Пассатижи // Большая советская энциклопедия : в 30 т. / главн. ред. А. М. Прохоров. — 3-е изд. — М. : «Советская энциклопедия», 1969—1978. (рос.)
  5. Анатолий Сухов. В стальных объятьях. zorg.spb2.net. За рулём. Архів оригіналу за 16 грудня 2017. Процитовано 14 грудня 2017.
  6. Анатолий Сухов В стальных объятьях
  7. Плоскогубцы комбинированные. ГОСТ 5547-93 (ИСО 5743-88, ИСО 5746-88). files.stroyinf.ru. Процитовано 14 грудня 2017. (рос.)

Джерела[ред. | ред. код]