Мала Азія: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
SieBot (обговорення | внесок)
м робот додав: pa:ਅਨਾਤੋਲੀਆ
м робот додав: be-x-old:Малая Азія
Рядок 30: Рядок 30:
[[az:Kiçik Asiya]]
[[az:Kiçik Asiya]]
[[be:Малая Азія]]
[[be:Малая Азія]]
[[be-x-old:Малая Азія]]
[[bg:Мала Азия]]
[[bg:Мала Азия]]
[[bn:আনাতোলিয়া]]
[[bn:আনাতোলিয়া]]

Версія за 19:37, 27 жовтня 2010

Півострів Мала Азія між Європою та Азією
Півострів Мала Азія. Вигляд з космосу

Мала́ Áзія (тур. Anadolu — Анатолія) — півострів у Західній Азії. Повністю розташований на території Туреччини, складає більшу частину її території. Розміри: з заходу на схід більше 1 000 км, з півночі на південь — від 400 до 600 км. Омивається Чорним на півночі, Мармуровим та Егейським на заході, Середземним морем на півдні. Протоками Босфор і Дарданели відокремлюється від Європи.

Фізична географія

Топографічна мапа Малої Азії

Площа півострова складає приблизно 506 тис. км². Річки маловодні і мають нерівномірний режим. Найкрупніші річки, ті що, впадають в Чорне і Середземне море, а також річки басейну Тигра і Євфрата, що стікають з східних хребтів області. Найдовша річка — Кизил-Ірмак, довжиною приблизно 950 км. Впадає в Чорне море, утворюючи заболочену дельту. Не маючи судноплавного значення, річки грають велику роль як джерела зрошування і водопостачання. Майже всі озера не мають стоку і тому сильно засолені. Найбільше озеро — Туз.

Історія

Територія Анатолії в різні історичні періоди входила (повністю або в значній частині) до складу різних держав: Хеттське царство, Лідійське царство, Мідія, держава Ахеменідів, держава Олександра Македонського, держава Селевкидів, Понтійське царство, Пергам, Стародавній Рим, Візантія, Конійській султанат та інші. Арена дії багатьох давньогрецьких міфів.

Література