Султан ад-Даула

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Султан аль-Даула)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Султан ад-Даула
Ім'я при народженні أبو شجاع فنا خسرو بن بهاء الدولة فيروز
Народився 993(0993)
Помер 1024(1024)
Шираз
Національність перс
Титул емір Іраку
Посада Emir of Farsd
Термін 1012—1021 роки
Попередник Баха ад-Даула
Наступник Мушаріф ад-Даула
Конфесія шиїзм
Рід Буїди
Батько Баха ад-Даула
Діти Абу Каліджар

Султан ад-Даула (*9931024) — емір Іраку у 1012—1021 роках, емір Фарсу у 1012—1024 роках. Тронне ім'я перекладається як «Потуга (сила) держави». Повне ім'я — Султан ад-Даула Абу Шуя Фанна Хосров бен Баха ад-Даула Абу Наср Фіруз.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з династії Буїдів. Старший син шахиншаха Бахи ад-Даули. Народився у 993 році. При народженні отримав ім'я Фанна Хосров, згодом додавши до нього Абу Шуя. Освіту здобув у Багдаді, де провів молоді роки. З 998 року обіймав посаду намісника Іраку, оскільки батько весь час перебував у провінції Фарс. Останній незадовго до смерті визнав Абу Шую своїм спадкоємцем, надавши тому ім'я Султан ад-Даула.

У 1012 році після смерті Бахі ад-Даули оголошується старшим еміром. Втім вимушений відповідно до волі померлого батька надати братам в урядування провінції Керман (Каваму ад-Даулі) та Басра (Джалалу ад-Даулі). Разом з тим отримав номінальне підтвердження свого статусу від халіфа аль-Кадіра.

Невдовзі Султан ад-Даула перебрався до Ширазу, залишився у Багдаді свого намісника. З огляду на недосвідченість у політичних та військових справах не зміг зберегти батьківську спадщину. Невдовзі відпали хамадан та Рей, де правили також представники династії Буїдів, самостійними стали Кавам ад-Даула та Джалал ад-Даула. В Ісфагані зміцнилася династія Какуїдів. У 1018 році, скориставшись відсутністю Султана ад-Даулу, що прибув до Багдада, Кавам ад-Даула за підтримки Газневідів захопив Фарс. Втім Султану вдалося швидко повернути втрачені землі.

У 1012 році тюркські війська в Іраку вчинили заколот, який підтримав молодший брат Мушаріф ад-Даула, оголосивши себе еміром Іраку. Султан ад-Даула не зміг його повністю здолати, але змусив визнати свою зверхність. Проте це було суто номінально. Але того ж року він спробував відновити свою владу над Іраком, але зазнав поразки від Мушаріфа. Внаслідок цього вимушений був визнати самостійність останнього. Відтоді держава Буїдів остаточно розпалася на самостійні утворення.

Султан ад-Даула правив частиною Фарсу зі столицею в Ширазі, де помер наприкінці 1024 року. Йому спадкував син Абу Каліджар.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Bosworth, C. E. (1975). Iran under the Buyids. In Frye, R. N. The Cambridge History of Iran, Volume 4: From the Arab Invasion to the Saljuqs. Cambridge: Cambridge University Press. pp. 250—305. ISBN 0-521-20093-8.