Чигрин Іван Андрійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чигрин Іван Андрійович
Народився 17 (29) грудня 1879
Миколаїв, Херсонська губернія, Російська імперія
Помер 1919

Іва́н Андрі́йович Чи́грин (17 грудня (за старим стилем) 1879, Миколаїв — 1919, Бірзула) — революціонер-більшовик; брав участь у підпільній роботі у південній Україні; після революції 1917 року страчений денікінцями.

Професійний революціонер, учасник боротьби за владу Рад в Україні. У 1901 році вступив до РСДРП. Через рік очолює марксистський гурток в м. Миколаєві. Цей гурток об'єднав робітників заводу «Наваль», на якому в той період працював І. А. Чигрин, і працівників порту. Вони вивчали Комуністичний маніфест, «Капітал» К. Маркса, читали твори російських та зарубіжних класиків, популярні книги з історії та мистецтва.

Після ІІ з'їзду РСДРП став більшовиком. Іван Чигрин бере активну участь у підготовці і проведенні святкування 1 травня 1903 року в Миколаєві.

24 травня 1903 року виступає на багатотисячному мітингу перед робітниками заводу «Наваль» на захист економічних, соціальних і політичних прав трудящих.

Перше «бойове хрещення» отримав 21 липня 1903 року в Миколаєві під час страйку і демонстрації під лозунгом «Геть самодержавство!». Цей виступ Іван Чигрин очолив разом з Парфеном Гаркушею. Серед вимог робітників: встановлення 8-годинного робочого дня, збільшення заробітної платні на одну третину.

На кінець 1903 року багато робітників було заарештовано, відбував ув'язнення в одиночній камері Ломже і Іван Чигрин.

Перша російська революція застала І. А. Чигрина в Миколаєві, де він очолює боротьбу трудящих проти царизму. 13 січня 1905 року в трактирі «Китай» на Соборній вулиці зібрався актив більшовицької організації заводу «Наваль» і порту для узгодження планів проведення акцій протесту. Поліція виявила місце проведення зборів і заарештувала їх учасників, серед яких був 25-річний Іван Чигрин.

Чигрин очолює комітет об'єднаних соціал-демократичних організацій м. Миколаєва. Потім — нові арешти, заслання в Архангельську губернію. Втікає із заслання, і з 1908 року знову в Миколаєві, активно включається в політичну боротьбу.

Іван Чигрин, серед інших революціонерів, згаданий у книзі «Подземные баррикады», автор Віктор Близнець. У квітні 1917 року обирається членом партійного комітету заводу «Наваль», в серпні цього ж року — членом загальноміського комітету РСДРП, у вересні-жовтні — активний учасник підготовки збройного виступу Червоної армії. Після Жовтневої революції 1917 року І. Чигрин — один з організаторів встановлення радянської влади і створення більшовицьких організацій в Миколаєві. Депутат ІІ Всеросійського з'їзду Рад.

Під час австро-німецької окупації — учасник повстання миколаївського пролетаріату в 1918 році. Коли 16 березня 1918 року німці ввійшли до Миколаєва, для підпільної роботи залишили групу членів партії на чолі з І. Чигрном. 22 березня на об'єднаному засіданні заводських комітетів заводів «Наваль», «Темвод», «Рассуд» вирішено почати повстання. У червні 1918 року на нелегальній партійній конференції до складу підпільного міськкому РКП(б) обраний І. Чигрин.

14 березня 1919 року в Миколаїв увійшли частини Червоної армії. У перші дні серпня 1919 року на заводі «Наваль» відбувся мітинг у зв'язку з мобілізацією на боротьбі з Денікіним. На фронти пішли керівні працівники Миколаївської партійної організації, у тому числі і Іван Чигрин.

Загинув І. А. Чигрин на бойовому посту, виконуючи доручення доставити документи і гроші в міський партійний комітет. Був по звірячому вбитий денікінцями в районі м. Бірузли (нині м. Подільськ Одеської області).

Іменем Чигрина була названа вулиця в Миколаєві. У 2016 році у зв'язку з декомунізацією вулиці було повернуто історичну назву — Погранична.[1] На перехресті Пограничної вулиці і Богоявленського проспекту в 1974 році відкрито бронзовий бюст. Автори: скульптор О. Здіховський, архітектори М. Самойлов, Ю. Гретов. На гранітному постаменті напис: «Видному революционеру Ивану Андреевичу Чигрину (1879—1919) от благодарных земляков». Розпорядженням голови Миколаївської ОДА від 21 травня 2016 р. № 197-р «Про перейменування об'єктів топоніміки та демонтаж пам'ятників та пам'ятних знаків» пам'ятник Іванові Чигрину був віднесений до переліку пам'ятників та пам'ятних знаків, розташованих на території населених пунктів Миколаївської області, що демонтуються.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Миколаївський міський голова. Розпорядження від 19 лютого 2016 № 28р «Про перейменування об'єктів топоніміки». Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 26 липня 2016.
  2. Розпорядження голови — Миколаївська обласна державна адміністрація. www.mk.gov.ua. Архів оригіналу за 16 серпня 2016. Процитовано 23 липня 2016.

Література[ред. | ред. код]