Шлях Орлиних Гнізд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Шлях Орли́них Гнізд (пол. Szlak Orlich Gniazd) — це маркований туристичний шлях здовж ланцюга з 25 середньовічних замків між Ченстоховою та Краковом у Польщі. Пролягає територією Малопольського та Сілезького воєводств. Один з найцікавіших туристичних маршрутів у Польщі. Шлях назвали «Орлиними гніздами», оскільки більшість замків розташовані на великих, високих скелях польського хребта (пол. Jura Krakowsko-Częstochowska) з багатьма вапняковими скелями, та долинами внизу.

Починається у Кракові, закінчується у Ченстохові. Загальна протяжність маршруту 163,9 км.[1] Названий на честь розташованих по маршруту руїн замків і фортець, званих «Орлиними Гніздами» через своє розташування на скелях до 30 метрів у висоту.

Цей шлях був описаний Казимиром Сосновським, професором Торгової Академії Кракова. У польському національному реєстрі туристичних стежок Шлях Орлиних Гнізд зазначений під номером 1. Стежка позначена червоним кольором. Цей маршрут можна проїхати на автомобілі, велосипеді або пройти за кілька днів пішки.

Історія[ред. | ред. код]

Позначка маршруту

Більшість замків на шляху були споруджені у 14 столітті, за часів правління короля Казимира Великого. «Орлині гнізда» - назва образна, адже для будівництва замків обирали високі скелі, і будівлі справді виглядали наче гнізда. Мережу замків звели на кордоні із Сілезією для захисту польських земель від зазіхань Королівства Богемії. Пізніше ці замки перейшли у власність представників різних аристократичних сімей. А сім’ї вже намагалися адаптувати похмурі оборонні споруди до потреб «сімейного гнізда»: робили капітальні ремонти та перебудови, розширювали територію, реконструювали… Така діяльність не завжди позитивно впливала на замки, і в результаті, не без «допомоги» шведських завойовників, багато з величних фортець обернулися на мальовничі руїни.

Шлях Орлиних Гнізд включає в себе відвідини усіх 25 замків маршруту. Довжина шляху — 163 км, і 188 км, якщо їхати на велосипеді. Хоч більшість туристів обирає оперативну автобусну їзду, замовляючи тури у туристичних організаціях, проте є й любителі піших прогулянок. Протягом усіх 163 км маршрут позначено спеціальними позначками на деревах, каміннях та будівлях у вигляді трьох смужок: білої-червоної-білої, які допомагають не заблукати. Початок маршруту — з Кракова. Шлях проходить через такі точки, як Долина Прондника, Ойцув, Пєскова Скала, Рабштин, Ключе, Бидлін, Смолен, Піліца, замок Огродзєнець, Гура Зборув, замок Міров, Поток Злоти і Ольштин.[2]

Об'єкти на шляху[ред. | ред. код]

Традиційно «Шлях орлиних гнізд» проходить у напрямку з Кракова у Ченстохову і включає наступні замки і їх руїни:

Деякі джерела відносять до Шляху Орлиних Гнізд:

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Szlak Orlich Gniazd. it-jura.pl. Архів оригіналу за 11 березня 2016. Процитовано 29 травня 2010.(пол.)
  2. http://www.polscha.travel/uk/tematichnі-shlyachi/mandruєmo-shlyachom-orlinich-gnіzd/ www.polscha.travel

Посилання[ред. | ред. код]