Гематрія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Значення букв
у Гематрії
Буква Значення
א 1
ב 2
ג 3
ד 4
ה 5
ו 6
ז 7
ח 8
ט 9
י 10
כ 20
ל 30
מ 40
נ 50
ס 60
ע 70
פ 80
צ 90
ק 100
ר 200
ש 300
ת 400
ת"ק або ך 500
ת"ר або ם 600
ת"ש або ן 700
ת"ת або ף 800
תת"ק або ץ 900
תת"ר або א' 1000

Гематрія (івр. גימטריה‎,їд. גימאַטריע‎, Ґематрія) — один з методів (поряд з нотаріконом і темурою) аналізу змісту слів і фраз на основі числових значень букв, що входять до них. Гематрією слова називають суму числових значень назв букв.

У слів з однаковою Гематрією передбачається символічний (прихований) смисловий зв'язок. Наприклад, однакову Гематрію (358) мають слова נחש (змій), משׁיח (месія), קורבן (жертва) і מחודש (оновлений, відновлений). Особливо широко метод Гематрії застосовується в кабалі для текстів на івриті та араміті.

У равиністичній літературі термін Гематрія зустрічається з II століття н. е. У Галасі Гематрія застосовується рідко, і тільки як мнемонічний прийом і натяк. Гематрія, як спосіб тлумачення окремих слів або навіть фраз займає важливе місце в Аґґаді і особдиво в пізніх аґґадичних мідрашах. Особливо інтенсивно метод застосування Гематрії розвивався серед ашкеназських містиків XII—XIII століть.

Аналогічні системи: абджадія в арабській мові, акшара-санкх'я в деванаґарі, ізопсефія в мовах з грецьким і кириличним письмом.

Етимологія[ред. | ред. код]

Класичні вчені погоджуються, що єврейське слово гематрія походить від грецького слова γεωμετρία geōmetriā, « геометрія » [1], хоча деякі вчені вважають, що воно походить від грецького γραμματεια grammateia «знання письма ». Цілком ймовірно грецькі слова мали вплив на формування єврейського слова [2] [3]. Деякі вважають, що це походить від порядку грецького алфавіту, де гамма є третьою літерою грецького алфавіту («гамма-тріа») [1].

Слово збереглося в англійській мові принаймні з 17 століття з перекладів творів Джованні Піко делла Мірандола . Воно широко використовується в єврейських текстах, особливо в тих, що пов’язані з каббалою . Ні це поняття, ні термін не зустрічаються в самій єврейській Біблії [3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Klein, R. C. (2014). Lashon Hakodesh: History, Holiness, & Hebrew: a Linguistic Journey from Eden to Israel. Mosaica Press. с. 158. ISBN 978-1-937887-36-0.
  2. gematria, Оксфордський словник англійської мови (вид. 3-тє), Oxford University Press, Вересень 2005 (Необхідна підписка або членство в публічній бібліотеці Сполученого Королівства .)
  3. а б Шаблон:JewishEncyclopedia

Джерела[ред. | ред. код]