Алеф

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з א)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єврейський алфавіт
читається справа наліво
Алеф
א
Бет
ב
Гімель
ג
Далет
ד
Хей
ה
Вав
ו
Заїн
ז
Хет
ח
Тет
ט
Йод
י
Каф
כך
Ламед
ל
Мем
מם
Нун
נן
Самех
ס
Аїн
ע
Пе
פף
Цаді
צץ
Куф
ק
Реш
ר
Шин
ש
Тав
ת
IPA ʔ, a
Позиція 1
Числове значення 1
Похідні

А́леф (івр. אׇ֫לֶף‎)  — перша літера гебрейської абетки. Знак з аналогічною назвою присутній також в інших семітських абетках (фінікійській, арабській та ін.). У давньогебрейській мові літера алеф позначала гортанну змичку, звук, практично відсутній в українській мові. У сучасному ізраїльському івриті літера «Алеф», зазвичай, не вимовляється. Назва літери походить від західно-семітського слова, символу бика. Накреслення літери походить від протосинайського зображення, на основі ієрогліфа, яким зображували голову бика.

א א

У містичних традиціях[ред. | ред. код]

У давнину гебреї, подібно багатьом іншим народам, не використовували спеціальних символів для рахунку — цифр — записуючи числа літерами, використовуючи числові значення літер (гематрія) у містичних традиціях, релігійних текстах, у календарі та навіть у сучасній розмовній мові івриті. Гематрія літери Алеф — 1.

У каббалі ця літера позначає Ейн-соф (івр. אינסוף‎) — безмежну, чисту божественність. Форма канонічної літери алеф (прийнята для переписування сувоїв святих гебрейських текстів) розглядається як поєднання двох літер літер йод (однієї у прямому написанні згори та другої у зворотному написанні знизу), розділених нахиленою літерою вав, з чого виводиться її гематрічна еквівалентність тетраграматону та зв'язок з розділенням вод в описі створення світу на початку книги Буття[1][2].

У математиці[ред. | ред. код]

У теорії множин Алеф позначає кардинальне число нескінченної множини.

У літературі[ред. | ред. код]

Літерою Алеф названа книга «El Aleph» (1949) аргентинського прозаїка та поета Хорхе Луїса Борхеса.

У типографіці[ред. | ред. код]

Письмова літера Алеф

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.moreshet.co.il/kahana/tavnit2.asp?x=391&kod_subject=1900&kod_subjectm=1908&pg= [Архівовано 11 жовтня 2013 у Wayback Machine.] літера алеф на сайті www.moreshet.co.il (івр.)
  2. א — אינרפדיה — האנציקלופדיה לחסידות וקבלה[недоступне посилання з лютого 2019]