Ґретель Браун

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ґрета Браун
Margarete Berta „Gretl“ Braun
Ґрета Браун зі своїм другим чоловіком
Ім'я при народженніМарґарет Берта Браун
Народилася31 серпня 1915(1915-08-31)
Мюнхен
Померла10 жовтня 1987(1987-10-10) (72 роки)
Штайнгаден
ПохованняРупольдінг
Країна Німеччина
 Третій Райх
 Веймарська республіка
 Німецька імперія
Діяльністьдомогосподарка, секретарка, фотографка
Відома завдякисестра Єви Браун
Знання мовнімецька
ЗакладГенріх Гофман (фотограф)
БатькоFriedrich Braund
МатиFranziska Braund
РодичіАдольф Гітлер і Вальдемар Фегелейн
Брати, сестриIlse Braund і Ева Браун[1]
У шлюбі зГерман Фегелейн[1]

Маргарет Берта Браун (нім. Margarete Berta Braun, у шлюбі Фегелейн, пізніше Берлінгхофф; 31 серпня 1915, Мюнхен — 10 жовтня 1987, Штайнгаден) — молодша сестра Єви Браун. Входила в близьке оточення Адольфа Гітлера. Дружина групенфюрера СС Германа Фегелейна, офіцера зв'язку СС в Ставці Гітлера.

Біографія

[ред. | ред. код]

Ґрета була молодшою з трьох дочок шкільного вчителя Фрідріха "Фріца" Брауна та швачки Франциски "Фанні" Кронбергер. Після того, як у 16 років вона покинула середню школу в Медінгені, почала працювати клерком у фотокомпанії Генріха Гофмана, офіційного фотографа нацистської партії, де вже працювала її сестра Єва. У серпні 1935 року Гітлер надав сестрам трикімнатну квартиру в Мюнхені, а наступного року - віллу в Богенхаузені. У 1943 році Ґрета відвідувала Баварську державну школу фотографії.

у Берггофі

[ред. | ред. код]

Ґрета багато часу проводила з сестрою у резиденції Гітлера Берггоф у баварських Альпах, де своєю поведінкою «оживила» обстановку, постійно розважаючись, фліртуючи та палячи цигарки. За словами секретарки Гітлера Юнге Траудль, той безуспішно намагався відмовити Ґретель від паління. Ґретель мала зв'язки з ад'ютатнтом Гітлера Фріцом Даргесом, допоки він не був відправлений на Східний фронт у 1944 році.

3 червня 1944 року вступила в шлюб з офіцером зв'язку у штабі Гітлера, групенфюрером СС Германом Фегелейном. Весілля відбулось у Палаці Мірабель у Зальцбургу, свідками були Гітлер, Гімлер, Мартін Борман.

Кінець Рейху

[ред. | ред. код]

За три дні після весілля відбулася висадка союзників у Нормандії. 14 липня 1944 Гітлер назавжди покинув Берггоф. 19 січня 1945 Ґретель та її сестра Єва прибули до Рейхсканцелярії у Берліні, та вже 9 лютого обидві відбули до Берхтесгадена. Ґретль була вагітною, коли її чоловіка 28 квітня 1945 року було заарештовано у Берліні та пізніше розстріляно за те, що він самовільно покинув бункер Фюрера. 5 травня 1945 року в Оберсальцбергу Ґретель народила доньку, котру назвала Єва Барбара у пам'ять про сестру, що здійснила самогубство разом з Гітлером 30 квітня 1945. Єва Барабара вчинила самогубство у 1971 році, після того, як її молодий чоловік загинув у автокатастрофі.

Другий шлюб

[ред. | ред. код]

6 лютого 1954 у Мюнхені одружилася з Куртом Берлінгофом.

Померла 10 жовтня 1987 року у Штайнгадені у віці 72 років.

Джерела

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]