Ініціатива «Чорна діра»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Чорна діра з джерелом корони та рентгенівського випромінювання. (Концепція художника)

Ініціатива «Чорна діра» (BHI) — це міждисциплінарний центр Гарвардського університету, який включає галузі астрономії, фізики та філософії, і вважається першим у світі центром, який зосереджується на вивченні чорних дір[1][2][3]. Основні учасники включають Шеперда С. Дулемана, Пітера Галісона, Аві Лоеба, Ендрю Стромінгера та Шінг-Тунг Яу[1]. Інавгурація BHI відбулася 18 квітня 2016 року, на ній був присутній Стівен Гокінг[4], відповідні семінари відбулися наступного дня[1]. Роберт Дейкграаф створив фреску для інавгурації BHI[5].

BHI фінансується Фондом Джона Темплтона та Фондом Гордона та Бетті Мур. Гарвардський університет виділив офісне приміщення для BHI на другому поверсі 20 Garden Street у Кембриджі, штат Массачусетс. BHI є незалежним центром у складі факультету мистецтв і наук Гарвардського університету.

Якщо детермінізм — передбачуваність всесвіту — руйнується в чорних дірах, він може руйнуватися в інших ситуаціях. Навіть гірше: якщо детермінізм зруйнується, ми також не зможемо бути впевнені у своїй минулій історії. Підручники з історії та наші спогади можуть бути просто ілюзіями. Це минуле говорить нам, хто ми є. Без цього ми втрачаємо свою ідентичність.
— Інавгурація BHI, Гарвардський університет, 18 квітня 2016 р.[4]Стівен Гокінг

 

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Staff (2017). Black Hole Initiative - Harvard University. Harvard University. Процитовано 18 листопада 2017.
  2. Grigorian, Alec J. (11 травня 2016). Black Hole Initiative Receives $7.2 Million in Funding. The Harvard Crimson. Процитовано 18 листопада 2017.
  3. Staff (2016). The Black Hole Initiative: Towards A Center For Interdisciplinary Research. John Templeton Foundation. Процитовано 18 листопада 2017.
  4. а б Reuell, Peter (18 квітня 2016). Hawking at Harvard - At packed Sanders Theatre, theoretical physicist and cosmologist tackles the contradictory qualities of black holes. Harvard University. Процитовано 18 листопада 2017.
  5. Staff (18 квітня 2016). Robbert Dijkgraaf Creates Mural for Black Hole Initiative. Institute for Advanced Study. Процитовано 18 листопада 2017.

Посилання[ред. | ред. код]