Ісраель Ґабай

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ісраель Меір Габбай)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ісраель Ґабай
Народився 11 грудня 1959(1959-12-11) (64 роки)
Франція
Відомий завдяки Відновлення могил єврейських достойників
Alma mater Ponevezh Yeshivad

Ісраель Меїр Ґабай (івр. ישראל מאיר גבאי‎) — брацлавський хасид, який вивчає, відновлює та підтримує єврейські кладовища, могили та склепи видатних рабинів та цадиків у різних країнах світу, в тому числі в Україні. Засновник організацій «Agudas Ohalei Tzadikim»[1] та «Оалейцадика-Гедер Авот» (Шатри праведників).

Життєпис[ред. | ред. код]

Батько Габая був уродженцем Марокко, а мати — нащадком німецьких євреїв. Вони одружилися у Франції, де й народився 1959 року Ісраель[2] 11 грудня 1959 року[3].

Згодом разом із родиною переїхав до Ізраїлю. У молодості Габбай відвідував єшиву Люцерна під керівництвом рава Іцхока Дова Коппельмана і продовжив навчання в єшиві Поневеж у Бней-Браку та єшиві Бреслов в Єрусалимі.

Відновлення кладовищ[ред. | ред. код]

У 1980 році Габбай вперше приїхав до України, щоб відвідати могилу Ребе Нахмана з Брацлава в Умані. Під час поїздок по інших містах він був глибоко вражений та шокований рівнем деградації та розорення єврейських святих місць у Радянському Союзі. За радянських часів єврейські надгробки часто викорчовували за наказом місцевої влади або самими жителями, які використовували каміння для будівництва.[2] У великих містах радянська влада знищувала і замощувала цілі цвинтарі для будівництва спортивних комплексів та інших будівель.[4] У 1989 році, після падіння комунізму, Габбай розпочав свою діяльність з виявлення та відновлення єврейських кладовищ у країнах колишнього Радянському Союзі та, перш за все, в Україні.

У Меджибіжі Хмельницької області на місці поховання Баал Шем Това, Габбай допоміг з відновлення могили та охеля Баал Шем Това, який також включає могили Дегель Махане Єфрема, Аптера Рава та рабина Боруха з Меджибіжа. Габбай також побудував велику синагогу поблизу місця поховання Баал Шем Това, будинок для гостей під назвою Святість і мікву.[5] У 2010 році завершив реконструкцію знищеної пожежею синагоги Апостола Рава в Меджибіжі.[6]

Згідно з його веб-сайтом, Габбай активно працює майже на кожному єврейському кладовищі в Україні, відновлюючи, огороджуючи кладовища та розшифровуючи написи на надрогбках, які були повалені, зруйновані чи навіть заасфальтовані або використані для будііництва.[7] Він також встановив постійний нер-тамід на могилах Баал Шем Това та Ребе Нахмана з Брацлава.[2]

В останні роки Габбай розширив свою діяльність, включивши в неї ряд робіт з відновлення могил у Сирії, Ємені, Туреччині та Ізраїлі.

У своїй діяльності Габбай використовує багато ресурсів. Наприклад, під час реставрацій у Меджибіжі він консультувався з літнім євреєм, який проживав в Ашдоді в Ізраїлі, який переховувався в Меджибіжі як 18-річний біженець під час Другої світової війни, а також з рабином, чий батько, колишній рав з міста, намалював детальну карту, на якій позначені важливі могили та єврейські пам'ятки.[2] У своєму прагненні ідентифікувати безіменну могилу Раші він проконсультувався з французько-єврейським філософом, який зміг отримати доступ до академічних архівів, щоб знайти й дослідити стародавню карту.[8]

Досягнення[ред. | ред. код]

Серед його досягнень:

  • Ідентифікація могили рабина Шалома Шабазі в Ємені.
  • Ідентифікація могили рабина Рефаеля Каціна, головного рабина XIX століття Алеппо, в Алеппо, Сирія.
  • Відновлення могили рабина Нафталі Каца в Стамбулі.
  • Придбання частини стародавнього цвинтаря в Шепетівці Хмельницької області ідентифікація та реставрація могили та огеля рабина Пінхаса з Корця, а також будівництво поруч гостьового будинку[9].
  • Ідентифікація та реставрація могил авви Хілкійя та Ханан га-Нехби, обох онуків Хоні Ха-Магеля, на півночі Ізраїлю.
  • Розміщення меморіальної дошки на місці поховання Раші та інших рішонімів, яка сповіщає відвідувачів про те, що непозначена площа у місті Труа у Франції, насправді є частиною стародавнього єврейського кладовища.

Поїздки за кордон[ред. | ред. код]

Хоча Габбай є резидентом Ізраїлю, він також має французький паспорт, який дозволяє йому в'їжджати до країн, ворожих Ізраїлю, таких як Сирія. Однак, коли він подорожує, він не приховує своєї місії та одягається в класичний хасидський одяг, включаючи капелюх з плоским верхом і широкими полями, в'язану вручну ярмулку, короткі штани та хасидський рекл (довге пальто), на додаток до свого звичного одягу, а також носить бороду та пейси.[10]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Osborn, Marla Raucher (15 листопада 2012). Гість в Рогатині: Рабин Габай – Rohatyn Jewish Heritage (амер.). Процитовано 31 жовтня 2023.
  2. а б в г Stern, Shlomo (18 травня 2010). Preserving Mezhibuz's History: An interview with Rabbi Yisrael Meir Gabay, the longtime askan who is involved in restoring kivrei tzaddikim. Hamodia Magazine. Процитовано 31 жовтня 2023.
  3. Database of Israeli citizens
  4. Toleikis, Vytautas (27 листопада 2008). Repress, reassess, remember. Eurozine. Архів оригіналу за 26 листопада 2010. Процитовано 4 червня 2010.
  5. Renovation of Gravestones in Eastern Europe. Dei'ah VeDibur. 7 березня 2001. Процитовано 4 червня 2010.
  6. Stern, Shlomo. Preserving Mezhibuz's History: An interview with Rabbi Yisrael Meir Gabay, the longtime askan who is involved in restoring kivrei tzaddikim (full article). Hamodia Magazine, 18 May 2010, p. 13.
  7. Our Approach. otzadikim.com. Архів оригіналу за 25 березня 2010. Процитовано 4 червня 2010.
  8. Friedman, Yisroel (7 січня 2004). A Man with a Grave Mission (Part I). Dei'ah VeDibur. Архів оригіналу за 30 грудня 2009. Процитовано 4 червня 2010.
  9. Steeble, Susan K. (2010). Part 3: Deaths and Gravesites of the Two Tzaddiks. twotzaddiks.org. Процитовано 4 червня 2010.
  10. Growise, Avraham. Our Man in Damascus: Rabbi Yisrael Meir Gabbai is the first non-Syria chareidi to visit in half a century, according to the leader of Syria's dwindling Jewish community. Hamodia, Israel News, 7 May 2008, pp. A26–27.

Посилання[ред. | ред. код]