АУЕ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
АУЕ
Зображення
Розташування штаб-квартири Росія
CMNS: АУЕ у Вікісховищі
Напис на воротах «А.У.Е.», Росія

АУЕ або А.У.Е.[1] — (абревіатура від рос. арестантский уклад един або рос. арестантское уркаганское единство) у Росії — неформальний рух та ідеологія молодіжних банд, що складаються з дітей, підлітків та юнаків[2].

Історія[ред. | ред. код]

Спочатку ця ідеологія поширилася лише всередині колоній для неповнолітніх. Наприкінці 2000-х років вона стала поширюватися і в школах, інтернатах, дитячих будинках та спецучилищах. У червні 2016 року рада з прав людини Росії повідомила про те, що цей бандитський рух узяв під свій контроль навчальні заклади у 18 регіонах Росії, в тому числі в Бурятії, Московській, Челябінській, Ульяновській та Тверській областях, а також у Забайкальському і Ставропольському краях[3]. Ця бандитська ідеологія пропагує злодійські поняття російського кримінального середовища і тюремні поняття.

У грудні 2016 року повідомлялося про діяльність бандитів-прихильників АУЕ в Усольскому гвардійському кадетському училищі в Іркутській області[4].

Діяльність[ред. | ред. код]

Члени злочинних об'єднань, які відносять себе до АУЕ, встановлюють у навчальних закладах свої порядки — встановлюють окремі парти для «опущених», здирництвом та погрозами збирають з дітей гроші в злодійський «общак», а тих, хто відмовляється здавати гроші, роблять «опущеними». Іноді такі банди мають кураторів із дорослих кримінальних угруповань, які призначають своїх «смотрящих»[2].

Також бандити з АУЕ створюють спільноти в соціальних мережах, на які підписуються сотні тисяч людей. Так в соціальній мережі ВКонтакте створені спільноти «АУЕ Шпана», в якій перебуває близько 103 000 учасників, «Криминальная группа. Бродяги. ABC7 BLACKBORZ АУЕ», у якій перебуває близько 70 000 учасників. Тематика повідомлень у цих спільнотах — одурманення злодійською романтикою, пропаганда і романтизація кримінального способу життя, злодійських понять і кримінального світогляду. А всього в таких інтернет-спільнотах назбирується до 800 000 осіб[5].

Бандити АУЕ одного хлопчика за крадіжку банана посадили в мішок, на ніч віднесли в ліс, потім принесли, переодягли в жіночий одяг і побили. Дівчаткам, які захищали іншого хлопчиська, наливали гарячий суп в руки і примушували їсти. Ще дітям припікали руки прасками і підвішували їх вниз головою[6].

У Бурятії одну дитину, яка відмовилася віддавати бандитам гроші, довели до того, що вона хотіла повіситися. У місті Хілок Забайкальського краю натовп малолітніх бандитів напав на поліційний відділок, вимагаючи звільнити їх арештованого товариша[3].

28 травня 2017 року натовп підлітків з криками «АУЕ» напав на поліцейський автомобіль, в якому перебували співробітники поліції, що забезпечували порядок на фестивалі фарб у Челябінську, і обматюкали поліцейських[7][8].

Протидія бандитам[ред. | ред. код]

У селищі міського типу Новопавлівка Забайкальського краю батьки вчинили розправу над малолітніми злочинцями, які контролювали місцеву школу № 17: бандити обклали даниною учнів: від 100 до 250 рублів на місяць з кожного. З одного з дітей за прострочений платіж зірвали куртку в мороз мінус 40. Зібрані гроші малолітні здирники передавали дорослим злочинцям[3]. Після цього кореспондент The Moscow Times Олівер Керрол відвідав Новопавлівку і написав про це статтю[3][9].

17 серпня 2020 року рішенням Верховного Суду Росії за позовом Генеральної прокуратури Російської Федерації рух АУЕ було визнано екстремістською організацією[10][11].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. АУЕ: Почему подростки снова хотят стать бандитами? [Архівовано 1 серпня 2017 у Wayback Machine.](рос.)
  2. а б Почему вы об этом не знаете? [Архівовано 22 червня 2017 у Wayback Machine.](рос.)
  3. а б в г В СПЧ рассказали о молодежной группировке АУЕ, которая в 18 регионах РФ требует от детей сдавать «деньги на общак для зоны» [Архівовано 26 червня 2017 у Wayback Machine.](рос.)
  4. Скандал в Иркутской области: из кадетов делали уголовников [Архівовано 1 серпня 2017 у Wayback Machine.](рос.)
  5. АУЕ: кто заставляет российских детей жить по воровским законам на YouTube(рос.)
  6. Криминальная субкультура АУЕ держит под контролем детей Бурятии [Архівовано 1 серпня 2017 у Wayback Machine.](рос.)
  7. Подростки разгромили полицейскую машину на фестивале красок в Челябинске. [Архівовано 27 червня 2017 у Wayback Machine.](рос.)
  8. Подростки с криками "АУЕ", напали на полицейских в Челябинске на YouTube(рос.)
  9. 'Putin's Children' — Life, Crime, Terror on the Edge of Russia [Архівовано 17 квітня 2017 у Wayback Machine.](англ.)
  10. В России запретили движение АУЕ. Lenta.ru. Архів оригіналу за 18 серпня 2020. Процитовано 17 серпня 2020.
  11. Верховный суд признал экстремистским и запретил движение АУЕ. РБК (рос.). Архів оригіналу за 20 серпня 2020. Процитовано 17 серпня 2020.

Відео[ред. | ред. код]

Публікації[ред. | ред. код]