Абдувалі Мусе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Абдувалі Мусе
Дата народження: 1990[1]
Громадянство: Сомалі
Злочини
Злочини: піратство
Визнаний винним у: Захоплення контейнеровозу «Maersk Alabama»
Покарання: 33 роки і 9 місяців ув'язнення

Абдувалі Абдулкадір Мусе (сом. Cabdiweli Cabdiqaadir Muuse) — сомалійський пірат. Єдиний виживший з чотирьох піратів, які здійснили атаку на американське вантажне судно «Maersk Alabama» у квітні 2009 року, а потім утримували в заручниках капітана Річарда Філліпса, щоб отримати за нього викуп. Події згодом легли в основу фільму «Капітан Філліпс» (2013), де роль Мусе зіграв актор Бархад Абді.

Раннє життя[ред. | ред. код]

Народився у розділеному місті Галькайо. Федеральне бюро в'язниць США встановило що він народився у 1990 році, хоча мати Мусе стверджувала що він народився у 1992 році, а батько — у 1993. Під час слухання з визначення віку Мусе помічник прокурора США Брендан Макгваєр передав судді Ендрю Пеку, що Мусе називав американцям свій вік щоразу по іншому — 16, 18, 19 і 26 років.

Мусе ріс у великих злиднях, часто в сім'ї не було грошей навіть придбати одяг. В молодому віці Мусе лягнув ногою в обличчя верблюд, в результаті чого він втратив два передніх зуба. З 12 років Мусе жив окремо, працював спочатку помічником водіїв таксі, а згодом кухарем у риболовів. У 2008 році він одружився, але грошей на облаштування будинку для себе і своєї дружини він не мав[2].

Атака на «Maersk Alabama» і арешт[ред. | ред. код]

Слідство встановило що Мусе був першим з чотирьох піратів, хто піднявся на борт захопленого судна «Maersk Alabama». Під час нападу він отримав ножове поранення в руку від одного з моряків. Екіпажу вдалось взяти Мусе в заручники, а капітан Філліпс запровонував решті піратів гроші і можливість залишити корабель на одній з надувних шлюпок. Однак спільники Мусе змусили сісти в шлюпку капітана, після чого звільнили свого ватажка і втекли з корабля на шлюпці з заручником. Через добу USS Bainbridge перехопив шлюпку і розпочав переговори з озброєними піратами, що тривали кілька годин. Коли Мусе, як ватажок банди, погодився піднятись на борт снайпери ВМС США ліквідували решту піратів і звільнили Філліпса. Самого Мусе заарештували і доправили під вартою до Сполучених Штатів.

Абдувалі Мусе став першим засудженим за піратство в США за останні 100 років,[3]. 16 лютого 2011 року Окружний суд Південного округу Нью-Йорка засудив Мусе до 33 років і 9 місяців ув'язнення[4]. На сьогоднішній день Мусе відбуває покарання у федеральній в'язниці в Терре-Хот[5] .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Точна дата народження невідома.
  2. Nasaw, Daniel (3 жовтня 2011). Somali pirates face hard time in US prison. BBC News.
  3. Pilkington, Ed (21 квітня 2009). Somali teen faces first US piracy charges in over a century. The Guardian. London. Архів оригіналу за 24 квітня 2009. Процитовано 21 квітня 2009.
  4. Pearson, Erica (17 April 2009). Free and frisky: Maersk Alabama sailor William Rios, held by Somali pirates, rejoins wife in Harlem. Daily News. New York. Архів оригіналу за 20 квітня 2009. It was not known when he will be brought to stand trial in New York, chosen because the local FBI office has a history of handling cases in Africa involving major crimes against Americans. His tribe is the Hawiye in the Darood clan. The suspect, believed to be 17 to 19 years old, could face life in prison if convicted.
  5. Hays, Tom (16 лютого 2011). Somali pirate gets over 33 years in prison. News.Yahoo.com. AAP. Архів оригіналу за 18 лютого 2011. Процитовано 30 жовтня 2013.