Авільда

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Авільда
Народилася
Скандинавія
Діяльність пірат

Авільда (англ. Awilda, також знана як Альвільда) — скандинавська піратка, королева Данії. За деякими джерелами — легендарна.

Легенда[ред. | ред. код]

Авільда була дочкою скандинавського короля V століття;[1][2] згадується в одному джерелі як Синард і «готський король».[3] Сказано  що король, її батько, влаштував для неї шлюб з Альфом, наслідним принцом Данії[2], батьком якого був король Данії Сігар.[3] Однак Авільда відмовилася від вибору батька.[2][3] Вона та деякі її подруги одягнулися як моряки і захопили корабель.[2][3] Під час плавання вони натрапили на піратський корабель, який нещодавно втратив свого капітана, і піратки обрали капітанкою Авільду.[2][3] Король Данії відправив свого сина і морський корабель на битву з «набридливими» піратами.[2][3] Принц Альф і його люди змогли взяти ворожий корабель на абордаж і здобути перевагу в битві.[2][3] Авільда, вражена хоробрістю принца, розкрила свою особистість і погодилася на шлюб з ним.[2][3] Вони одружилися на борту і жили довго і щасливо як король і королева Данії.[3]

«Про експедиції високонароджених служниць вікінгів: дві жінки-воїни, з королівської родини відповідно до корон на їхніх головах, беруть участь у морській битві». З Олауса Магнуса «Опис північних народів» 1555 року.

Сучасні версії[ред. | ред. код]

Італійський поет Торквато Тассо написав свою найвідомішу трагедію за її оповіданням під назвою Re Torrismondo, де Альвіда обіцяна шлюб королю Швеції Джермондо, але закохалася в Торрісмондо, тому вирішує вчинити самогубство, щоб не обирати між любов'ю і честю.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Samuel Astley Durham, History of Denmark, Sweden, and Norway, Volume 3, The cabinet cyclopaedia, p. 317 (Longman, Orme, Brown, Green & Longmans and John Taylor, 1840). Found at Google books. Retrieved September 16, 2010.
  2. а б в г д е ж и Skadi Meic Beorh (2009), Pirate Lingo, Wildside Press LLC, с. 9, ISBN 978-1-4344-0510-4 Found at Google books [Архівовано 29 липня 2019 у Wayback Machine.]. Retrieved September 16, 2010.
  3. а б в г д е ж и к Ellms, Charles. The Pirates Own Book (c. 1837). Gutenberg books online. Архів оригіналу за 23 грудня 2005. Процитовано 16 вересня 2010.

Посилання[ред. | ред. код]