Арсен Карагеоргійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Арсен Карагеоргійович
Народження 4 квітня 1859(1859-04-04)
Тімішоара, Австро-Угорщина
Смерть 19 жовтня 1938(1938-10-19) (79 років)
Париж, Франція
Поховання Церква-мавзолей святого Георгія в Опленаціd
Країна  Королівство Югославія
Рід військ Гвардійська кавалерія
Освіта Q20437431?
Роки служби 1886–1916
Член Чорна рука
Звання Генерал-майор
Війни / битви Російсько-японська війна,
Перша Балканська війна,
Друга Балканська війна,
Перша світова війна
Рід Карагеоргієвичі
Діти Павло Карагеоргієвич
Нагороди
орден Святого Георгія IV ступеня Орден Святого Володимира IV ступеня орден Святого Станіслава II ступеня Золота зброя «За хоробрість»
CMNS: Арсен Карагеоргійович у Вікісховищі

Арсен Карагеоргійович (Тімішоара , 4 /16 квітня 1859 —Парижі , 19 жовтня 1938) був сином князя Олександра Карагеоргійовича та принцеси Персіди (народився як Ненадовіч), брата короля Петра І Визволителя.

Біографія[ред. | ред. код]

Здобув освіту в Парижі та Санкт-Петербурзі, де він отримав вищу військову освіту в Костянтинівській офіцерській Академії. Академію закінчив у званні лейтенанта кавалерії в 1877 році. Після чого він служив у російській армії.

З 1883 по 1885 роки він служив офіцером у французькій військовій експедиції в Тонкині . В ході бою він був поранений, але він показав виняткову мужність, про що було повідомлено у французькій пресі . Чотири наступні роки живе в Санкт — Петербурзі, а потім служить в Іноземному легіоні . На додаток до мужності продемонстрував і відмінне командування.

Він одружився з Принцесою Авророю Демидовою ді Сан Донато 1 травня 1892 року в Києві і у них народився син Павло. У 1895 році розлучився із принцесою Авророю, яка в 1905 року померла. Виховання сина Павла доручено князю Петру, який жив у Женеві. Павло був регентом при королі Петро ІІ в 1934–1945 рр.

Під час російсько-японської війни 1905 року був командиром кавалерійського полку. У битві під Мукдене показав велику мужність і був нагороджений вищою медаллю Росії — золотою шпагою, Був підвищений в званні до генерала, командував кавалерійською дивізією.

У травні в 1911 році вступив до організації «Чорна рука».

У Першій і Другій Балканських війнах брав участь як командир кавалерійських дивізій і воював, як завжди на передньому краї в битвах під Куманово, Бітола і Брегалница. Після того як він знову показав мужність стає дуже популярним серед народу, а через це він навіть стає проблемою для короля Петра I, який просив, щоб Арсен покинув Сербію. Розчарований він відправився до Росії, де в черговий раз бере участь у бойових діях, як генерал імператорської гвардії.

Після Жовтневої революції він був арештований і відданий суду, так званому суду громадян і солдатів СРСР. Після того, як отримує виправдувальний вирок залишає Росію і решту свого життя проводить у Франції. Останній раз приїжджає до Белграду після вбивства короля Олександра.

Він брав участь у дев'яти війнах і чотирнадцятьох битвах. З усіх офіцерів у сербській історії в нього була найбільша кількість медалей.

Коли Арсен помер у Парижі, його син був регентом Югославії, тож його з повними державними почестями поховали в склепі церкви св. Георгія в Опленаці.

Військова кар'єра[ред. | ред. код]

Поручик (1901), штабс-ротмістр (1903), есаул (1904), войсковой старшина (1904), полковник (1906), генерал-майор (1914).

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Орден Святого Владимира 4-й ст. с мечами и бантом (1905);
  • Орден Святого Станіслава 2-й ст. с мечами (1905);
  • Золота зброя(ВП 10.05.1906);
  • Орден Святого Георгія 4-й ст. (ВП 29.05.1915).

Текст Нагороди Святого Георгія[ред. | ред. код]

«За то, что, 13 и 14 марта 1915 г., в бою у д. Шафранки, будучи начальником левого боевого участка и обороняя позиции севернее д. Шафранки, подвергая свою жизнь явной опасноти, отбил неоднократные, упорные атаки превосходных сил противника и, когда во время последней атаки германцам удалось овладеть частью наших окопов, с потерей которых пришлось бы очистить всю нашу позицию, выбил из них германцев, укрепил занятое положение и сам перешел в наступление, дойдя до д. Тартак.»

Посилання[ред. | ред. код]