Букатіні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Букатіні
Букатіні
Тип Макаронні вироби
Походження Італія
Регіон чи країна Лаціо
Необхідні компоненти Борошно, Вода
Залежить від подачі ккал
Схожі страви Perciatelli, ziti

Букатіні (італ. Bucatini) — товсті макаронні вироби (паста), схожі на спагеті, з отвором, що проходить через центр, також відомі як perciatelli. Вони поширені в усьому регіоні Лаціо, особливо в Римі.

Схожі на зіті (італ. ziti) — довгі порожнисті стержні, які також мають гладку текстуру і мають прямокутно обрізані краї; «порізані зіті» — це зіті, нарізані на коротші трубочки.[1]

Існує також більш широка версія зіті (італ. zitoni).[2]

Етимологія[ред. | ред. код]

Назва походить від італійського buco, що означає «діра», тоді як bucato або варіант у неаполітанський мові — perciato означає «пробитий».[3][4]

Склад і використання[ред. | ред. код]

Букатіні — це макароні вироби у формі трубки, виготовлені з борошна твердих сортів пшениці та води. Довжина 25–30 см, а діаметр 3 мм. Середній час приготування — дев'ять хвилин.

Bucatini all'amatriciana, страва, приготоване з букатіні

В італійській кухні, букатіні подаються з маслянистими соусами, панчетою або гуанчале, овочами, сиром, яйцем і анчоусами або сардинами. Одним з найбільш поширених соусів, що подається з букатіні, є Amatriciana соус, італ. bucatini all'amatriciana. Традиційно готується з гуанчале, різновидом в'яленого м'яса, виробленого зі свинини.[5]

У сирому вигляді букатіні можна використовувати як соломинку для пиття, що біологічно розкладається.[6]

Виготовлення[ред. | ред. код]

Стандартні машини для виготовлення макаронних виробів розкочують листи плоских макаронних виробів, які потім розрізають на стрічки, щоб отримати плоскі макарони у формі стрічки, такі як феттуччіне, тальятелле або паппарделле. З іншого боку, букатіні потрібно екструдувати, а не катати.

Тісто для макаронних виробів подається в машину, яка витискає його через перфорований диск, дуже схожий на м'ясорубку. Форма макаронів залежить від форми перфорації. Букатіні виготовляються за допомогою диска з крихітними круглими перфораціями, що змушує макаронне тісто виходити у довгі трубочки. Потім трубки обрізають до потрібної довжини, а потім або сушать, або готують у свіжому вигляді.

Букатіні можна приготувати вдома за допомогою стаціонарного міксера та екструдера макаронних виробів. Оскільки букатіні мають отвір посередині, з ними потрібно поводитися обережно, щоб не затиснути отвір до приготування їжі.[5]

Дивитися також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Cook's Thesaurus: Pasta Tubes. Foodsubs.com. Архів оригіналу за 13 жовтня 2001. Процитовано 21 лютого 2013.
  2. Type Of Pasta. Thenibble.com. Архів оригіналу за 24 березня 2008. Процитовано 21 лютого 2013.
  3. Giacomo Devoto, Gian Carlo Oli, Il Devoto-Oli. Vocabolario della lingua italiana, edited by Luca Serianni and Maurizio Trifone, Le Monnier.
  4. Perciare in italiano. Glosbe - Il dizionario multilingue on line. Архів оригіналу за 17 листопада 2015. Процитовано 16 листопада 2015.
  5. а б Bucatini Pasta and How to Use It. TheSpruceEats. Архів оригіналу за 21 липня 2019. Процитовано 24 серпня 2018.
  6. Handler, Rachel (28 грудня 2020). The Very Real, Totally Bizarre Bucatini Shortage of 2020. Grub Street (en-us) . Архів оригіналу за 5 січня 2021. Процитовано 6 січня 2021.