Вірусна ліцензія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вірусна ліцензія (англ. viral license) — ліцензія, дія якої поширюється на значно більшу частину похідного твору, ніж безпосередньо на частину, взяту з початкового твору під цією ліцензією. Поширення похідних творів допустиме тоді й лише тоді, коли ліцензія похідного твору сумісна з ліцензією початкового (оригінального) твору.

Таку назву використовували противники копілефту (зокрема, з корпорації Microsoft) для GNU General Public License за аналогією з вірусами. Цим та подібними термінами вони наголошували на небажаності використання або розповсюдження коду під такою ліцензією разом із будь-яким іншим кодом[1].

Серед вільних ліцензій «вірусними» назвали б копілефтні ліцензії (наприклад, GNU GPL і Creative Commons Attribution-ShareAlike), проте «вірусна» ліцензія не обов'язково вільна. Наприклад:

  • похідні роботи, доступні за ліцензією «Microsoft Limited Reciprocal License» (Ms-LRL), можна використовувати тільки на платформах Microsoft Windows;
  • похідну роботу, що поширюється за ліцензією «Creative Commons Attribution-Noncommercial-ShareAlike» (CC BY-NC-SA, на відміну від вільної «Attribution-Share-alike»), не можна використовувати з комерційною метою.

Історія[ред. | ред. код]

1989 року проєкт GNU створив ліцензію GNU General Public License, яка вимагала поширення похідних робіт лише за ліцензією GPL. Після цього в незадоволених її умовами з'явилися вирази «General Public Virus» або «GNU Public Virus» (GPV). Віце-президент Microsoft Крейг Манді[en] говорив[2], що ліцензія «GPL становить загрозу для інтелектуальної власності будь-якої організації, яка використовує GPL». Стів Балмер зазначив, що код, випущений на умовах GPL, марний для комерційного сектора, тому що може використовуватися тільки в тому випадку, якщо навколишній код теж доступний за GPL. Стів Балмер назвав[3] GPL «раковою пухлиною», яка приєднує (в інтелектуальному сенсі) все, до чого дотикається.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • John Lettice (25 червня 2001). Open source terror stalks Microsoft's lawyers. The Register (англ.). Архів оригіналу за 11 березня 2012. Процитовано 22 червня 2009.
  • Craig Mundie (3 травня 2001). Speech Transcript - Craig Mundie. New York University Stern School of Business. Архів оригіналу за 21 червня 2005. Процитовано 23 серпня 2008.
  • Newbart, Dave (1 червня 2001). Microsoft CEO takes launch break with the Sun-Times. Chicago Sun-Times. Архів оригіналу за 15 червня 2001.