OpenBSD

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
OpenBSD
Паффі, символ OpenBSD.
Розробник The OpenBSD Project
Родина ОС BSD
Робочий стан активний
Вихідна модель Відкрите програмне забезпечення
Останній випуск 7.3 / 10 квітня 2023; 10 місяців тому (2023-04-10)
Репозиторій
Менеджер пакетів OpenBSD package tools та дерево портів
Платформи AMD64, Alpha, i386, MIPS64, 68000, PowerPC, SPARC64, ARM та інші[1]
Тип ядра монолітне
Інтерфейс
користувача
Модифікований pdksh, FVWM 2.2.5 для X11
Ліцензія Ліцензія ISC[2]
www.openbsd.org

OpenBSD — UNIX-подібна операційна система, що бере своє коріння із Berkeley Software Distribution (BSD), варіанта UNIX, створеного в Університеті Берклі, Каліфорнія. При розвитку OpenBSD основна увага приділяється переносимості (підтримується 21 апаратна платформа), стандартизації, коректній роботі, активній безпеці й інтегрованим криптографічним засобам.

Крім безпосередньо операційної системи, проєкт OpenBSD відомий своїми компонентами, які набули поширення в інших системах і зарекомендували себе як одні з найбезпечніших і якісних рішень. Серед них: OpenSSH, пакетний фільтр PF, демони маршрутизації OpenBGPD і OpenOSPFD, NTP-сервер OpenNTPD, поштовий сервер OpenSMTPD, мультиплексор текстового термінала (аналог GNU screen) tmux, демон identd з реалізацією протоколу IDENT, BSDL-альтернатива пакета GNU groff — mandoc, протокол для організації відмовостійких систем CARP (Common Address Redundancy Protocol).

Історія[ред. | ред. код]

Наприкінці 1995 року, Тео де Раадт, один з засновників проєкту NetBSD і один з його головних розробників, після конфлікту з іншими розробниками, який призвів до втрати ним прав комітера (тобто прав безпосередньо вносити зміни до програмного коду), заснував свій власний проєкт операційної системи, названої OpenBSD, на базі коду тодішньої поточної версії (1.0) NetBSD.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]