Openbox

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Openbox
Тип Менеджер вікон
Розробник Дана Дженсенс
Стабільний випуск 3.6.1[1] (1 липня, 2015; 8 років тому (2015-07-01))
Версії 3.6.0 (31 травня 2015)[2]
Операційна система UNIX-подібні
GNU фреймворк GTK
Мова програмування C
Ліцензія GNU GPL
Онлайн-документація openbox.org/wiki/Help:Contents
Репозиторій github.com/danakj/openbox.git
Вебсайт openbox.org

Openbox — відкритий менеджер вікон, який поширюється під загальногромадською ліцензією GNU. Спочатку в основі Openbox лежав віконний менеджер Blackbox 0.65.0, але потім був він повністю переписаний на мові програмування C і починаючи з версії 3.0 не базується на програмному коді Blackbox.

Openbox розроблений бути маленьким і швидким, він підтримує багато функцій, таких як меню, за допомогою якого користувач може керувати застосунками. Openbox встановлений за замовчуванням в таких дистрибутивах як LXDE, CrunchBang Linux, Archbang і TinyMe.

Використання Openbox[ред. | ред. код]

Openbox дозволяє використовувати головне меню при натисненні правої клавіші миші (або по будь-якому іншому назначеному сполучені клавіш) на робочому столі, також дозволяє користувачам змінювати спосіб керування вікнами. Коли вікно мінімізовано воно робиться невидимим. Щоб знову побачити його використовуйте сполучення Alt + Tab або меню робочого столу по натисненню правої клавіші миші. Зазвичай Openbox доповнюють різними невеликими програмами, які додають іконки, панель задач (taskbar), launchers, eyecandy та інші корисні функції.

Налаштування Openbox[ред. | ред. код]

Утиліта Obconf

У теці ~/.config/openbox розміщені два файли конфігурації — menu.xml и rc.xml. Існують також загальні для всіх користувачів файли з такою ж назвою у теці /etc/xdg/openbox/. Якщо користувачі не хочуть редагувати файли вручну, це можна здійснити за допомогою інструмента obconf. В ньому може бути налаштований зовнішній вигляд вікон, їх поведінка і спосіб керування мишкою. Наприклад, якщо користувач бажає щоб вікно переміщалось на робочий стіл 3, коли натиснута клавіша меню і середня кнопка миші, він це може з легкістю зробити.

Прокрутка на іконці для переміщення на наступний/попередній робочий стіл, розвертання/скручення при натиснені на вікно чи при пересуванні — усе це можна повністю налаштувати.

Існує також інструмент obmenu для редагування меню Openbox через інтерфейс користувача.

Унікальні особливості[ред. | ред. код]

Меню Openbox може бути динамічним. Це здійснено за допомогою прийняття виводу скрипту як джерела для меню. Щоразу, коли користувач наводить курсор миші на підменю, скрипт запускається і генерує меню. Ця можливість забезпечує користувачам і розробникам програмного забезпечення більшу гнучкість, ніж стандартне статичне меню в більшості інших віконних менеджерів.

Наприклад два розробники написали скрипт на Python, котрий показує нові листи на Gmail в підменю.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://openbox.org/wiki/Openbox:Changelog
  2. Release 3.6.0 — 2015.
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 6 листопада 2009.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]