Габій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Габії)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Габій
Зображення
Країна  Італія
Адміністративна одиниця Італія (Стародавній Рим)
Часовий пояс UTC+1 і UTC+2
Керівник розкопок Nicola Terrenatod
Мапа
CMNS: Габій у Вікісховищі

Координати: 41°53′12″ пн. ш. 12°42′57″ сх. д. / 41.88688888891666551° пн. ш. 12.71583333336111110° сх. д. / 41.88688888891666551; 12.71583333336111110

Артеміда Габійська, римський мармур часів правління Тиберія (14-37 н. е.), копія грецького оригіналу, який традиційно приписують Праксителю. Знайдено в 1792 році Гевіном Гамільтоном, зараз знаходиться в Луврі.

Габій або Габіос чи Габії (лат. Gabii, Gabios) — давньоримське місто у регіоні Лаціо, розташоване близько за 18 км на схід від Риму вздовж Пренестинської дороги, яка в давнину була відома як Via Gabina. Лежить на південно-східному березі висохлого озера вулканічного походження.[1]

Імовірно, Габій був заснований жителями Альба-Лонги або сикулами, одним із трьох основних корінних племен стародавньої Сицилії.[2] Регіон був заселений із середини бронзового віку, хоча урбанізація території, ймовірно, почалася не раніше початку другої половини VIII століття до н. е.[1] Ймовірно, цей процес завершився наприкінці VII ст. до н. е. і на піку межі міста охоплювали площу приблизно 1,9 км².[1] Через Габій проходила Віа Пренестина[3], яка в давнину була відома як Віа Габіна .

Легенда[ред. | ред. код]

Існує легенда, що Ромул і Рем виросли в Габії, де вони навчилися всьому, що знали, від літератури до використання грецької зброї.[3] Як розповідається в «Історії Риму» Лівія, Габій вступив у війну з Римом під час правління Тарквінія Суперба і, після початкового успіху, зазнав поразки через використання хитрощів Тарквінія та його молодшого сина Секста.[4] Діонісій Галікарнаський стверджує, що Тарквіній був поблажливим до Габія, і що мирний трактат, оригінальний текст якого був написаний на бичачій шкурі, якою був покритий дерев'яний щит, зберігався в його часи в римському храмі Санкус.[5] Після повалення римської монархії Секст втік до Габія, але був убитий лідерами міста в помсту за свої минулі дії.

Пізніший розвиток подій[ред. | ред. код]

Його подальша історія маловідома. Після 493 року до н. е. Габій був союзником Риму. У першому столітті до н. е. про нього пишуть як маленьке і незначне містечко. Фактично, з кінця республіканського періоду місто знелюднело через широке використання каменоломні Gabinus lapis, яка була трохи нижче архаїчного міста. Цицерон і поети Августа використовували Габій як приклад міста, яке впало зі своєї давньої висоти.[6] З написів відомо, що з часів Августа чи Тіберія воно мало муніципальну організацію. Його лазні були досить відомі і Адріан, який значною мірою відповідав за відновлення процвітання маленьких містечок Лаціо, здається, був дуже щедрим покровителем, побудувавши сенат і акведук . Після 3 століття Габій практично зникає з історії, хоча його єпископи продовжували згадуватися в церковних документах аж до кінця IX століття.

Руїни[ред. | ред. код]

Діана була розкопана в 1792 році Гевіном Гамільтоном і продана Людвігу I Баварському (Мюнхенська гліптотека).

Цитадель Габій в даний час вкрита руїнами середньовічної фортеці Кастільоне. Найвидатнішим рудиментом Габія є зруйнований храм, який зазвичай приписують Юноні, що мав шість іонічних або коринфських колон на фасаді та по шість з кожного боку, за винятком задньої частини. Храм складався з однієї кімнати і був побудований з Gabinus lapis, вогнестійкого каменю, який був знайдений у каменоломнях біля Габія, а також потрапив у деякі будівлі в самому Римі. Храм розташовувався в центрі платформи, позаду якої розширювалася в сторони колонада в доричному стилі. Ця фвиходила на приміщення, які, ймовірно, використовувалися як крамниці.[6] План цікавий, але архітектурний стиль, очевидно, був змішаний. На захід від храму було озеро Кастільоне, а на схід — Форум, розкопаний Гевіном Гамільтоном у 1792 році[6] . Усі знахідки були включені до колекції Боргезе, хоча багато з них були вивезені до Парижа Наполеоном і досі знаходяться в Луврі. Тут виявлено багато цікавих статуй: крім божеств (Венери, Діани, Немезиди та ін.), є Агріппа, Тіберій, Германік, Калігула, Клавдій, Нерон, Траян і Плотіна, Адріан і Сабіна, Марк Аврелій, Септимій Север, Гета, Гордіан III та ін. Написи в основному розповідають про місцеві та міські справи.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Bietti Sestieri, Anna Maria (1992). The iron age community of Osteria dell'Osa: a study of socio-political development in central Tyrrhenian Italy. Cambridge: Cambridge University Press. с. 50-77. ISBN 978-0-521-32628-5.
  2. Brea, L. B. (1957). Sicily Before the Greeks. Londres: Thames and Hudson. с. 147-149. OCLC 683215.
  3. а б Gabii. Brill's New Pauly: Encyclopaedia of the Ancient World. OCLC 123379645.
  4. Tito Livio i.53.4.
  5. Dionisio de Halicarnaso, Historia antigua de Roma iv.58.
  6. а б в Stillwell, R., MacDonald, W. L., McAllister, M. H. (1976). The Princeton encyclopedia of classical sites. Princeton: Princeton University Press. ISBN 978-0-691-03542-0.

Бібліографія[ред. | ред. код]

Wikisource Hugh Chisholm, ред. (1911). Gabii . // Encyclopædia Britannica (11th ed.). Т. V. Cambridge University Press. (англ.)