Гаврило Лісовський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гаврило Лісовський (Лісовець) (? — після 1674) — український військовий діяч доби Гетьманщини, дипломат. Генеральний осавул (1654).

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив зі шляхетського роду. Учасник Хмельниччини. У 1649 році — військовий товариш Кропивнянського полку. Був соратником кропивнянського полковника Филона Джалалія. У січні 1654 року разом з Ф. Джалалієм обіймав посаду генерального осавула. Брав участь у Переяславській раді.

Підтримував гетьмана Івана Виговського. У 16581659 роках був іркліївським полковим осавулом. У червні 1659 року — нобілітований королем.

За гетьманування П. Тетері згаданий як полковий осавул невстановленого правобережного полку. Був дорадником гетьмана з дипломатичних питань. У 1664 році поставив підпис під інструкцією послам Війська Запорозького на сейм у Варшаві.

Виконував дипломатичні доручення Петра Дорошенка. У 1669 році згаданий як резидент гетьмана при дворі турецького султана у Стамбулі. У 1674 році вів перемови з великим візиром Фазилом Ахмедом. Подальша доля невідома.

Родина[ред. | ред. код]

Родич (брат ?) Андрій Лісовець був старшиною Кропивнянського полку за часів Хмельниччини. У 1652 році — був у складі козацького посольства до Речі Посполитої.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Заруба В. Козацька старшина Гетьманської України (1648—1782): персональний склад та родинні зв'язки. — Дніпропетровськ, 2011.
  • Кривошея В. Козацька еліта Гетьманщини. — Київ, 2008