Двірцева площа (Львів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Двірцева площа
Львів
Двірцева площа перед Головним залізничним вокзалом Львова
Двірцева площа перед Головним залізничним вокзалом Львова
Район Залізничний район
Координати 49°50′22″ пн. ш. 23°59′41″ сх. д. / 49.8395750° пн. ш. 23.9949167° сх. д. / 49.8395750; 23.9949167
Транспорт
Автобуси 10, 16, 29, 31, 32, 1Н, 2Н, 3Н, 4Н, 5Н, 6Н, 7Н
Трамваї 1, 4, 6, 9
Найближчі залізничні станції Львів
Рух односторонній
Будівлі, пам'ятки, інфраструктура
Архітектурні пам'ятки Головний залізничний вокзал
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
Мапа

Пло́ща Двірце́ва — майдан у Залізничному районі Львова перед Львівським залізничним вокзалом.

Назва[ред. | ред. код]

Площа названа на честь домінантної споруди — залізничного вокзалу: «двірець» — з львівської ґвари «залізничний вокзал».

Опис[ред. | ред. код]

Домінантою площі є Головний залізничний вокзал. Окрім нього на площі знаходяться будівля автостанції «Двірцева» та торговельний центр «Hub Station», зведений на місці колишньої диспетчерської ЛКП «Львівелектротранс».

У містобудівній структурі району площа є тупиковою та має сполучення з рештою міста лише однією вулицею Чернівецькою.

Структура самої площі складається з двох основних частин: у північно-східній частині знаходиться вузол з кінцевими зупинками міського громадського транспорту (трамваїв та автобусів) та міжміська автостанція «Двірцева». Південно-західна частина площі призначена для руху приватного транспорту і таксі, у її межах знаходиться зона висадки з приватного транспорту з накриттям, а також озеленена пішохідна частина з фонтаном та сквер з дитячим майданчиком. Крім цього до цієї частини примикає платний відкритий паркінг.

Свого теперішнього вигляду площа набула після реконструкції за проєктом, розробленим ЛКП «Інститут просторового розвитку» у 2018 році[1][2]. Роботи стартували 1 березня 2019 року та тривали близько двох років[3]. Відновлення трамвайного руху на площі відбулося 7 грудня 2019 року, що стало завершенням першого етапу реконструкції[4][5][6][7].

Початково було відомо про плани влаштувати під площею підземний автомобільний паркінг, однак пошук інвесторів для цього не мав успіху[8][9][10][11].

Замовником робіт стало ЛКП «Львівавтодор», а генеральним підрядником, відповідно до тендеру, ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл». Відповідно з договором, укладеним з підрядною організацією «Онур», вартість робіт становила 165,5 млн гривень[12], які мали надійти з міського бюджету[13].

29 листопада 2019 року відбувся пробний тестовий рейс трамвая до кінцевої зупинки біля головного вокзалу на Двірцевій площі, після припинення трамвайного руху навесні 2019 року — праву частину Двірцевої площі закривали на реконструкцію. Роботи на лівій частині площі, де нині розташована кінцева зупинка міських автобусів, а також тимчасова автостанція, у 2019 році практично не проводилися. Під площею передбачалося побудувати підземний паркінг. Крім того, існували й інші проблеми — ґрунтові води в цьому місці знаходяться на невеликій глибині — у 1861 році, коли був побудований перший залізничний вокзал у Львові, на цьому місці було болото, яке довелося осушувати, аби побудувати пасажирську та товарну станцію[5].

Історія[ред. | ред. код]

Двірцева площа виникла на мапі Львова у 1861 році із відкриттям залізничного сполучення з Перемишлем, Краковом та Віднем та побудовою залізничної станції[14]. У перші роки на площі знаходилося три вокзали, кожен з яких обслуговував поїзди різних напрямків. Один з них, прохідного типу, знаходився на місці сучасного головного вокзалу. Два інших — тупикового типу — на місці сучасного паркінгу та локомотиворемонтного заводу.

У 1894 році до Двірцевої площі прокладена трамвайна лінія та почав курсувати один з маршрутів новоутвореного львівського електричного трамвая.

26 березня 1904 року введена в експлуатацію будівля Головного залізничного вокзалу.

Після завершення Другої світової війни будівля вокзалу та Двірцева площа зазнали реконструкції, під час якої набули вигляду, у якому дійшли аж до початку реконструкції у 2019 році.

Двірцева площа до реконструкції (2017)

У останні роки перед реконструкцією технічний стан площі був вкрай незадовільним, що викликало незадоволення львів'ян та гостей міста, зокрема на поганий стан покриття, відсутність інклюзивності та організацію дорожнього руху[15][16].

Транспортне сполучення[ред. | ред. код]

Двірцева площа після реконструкції (16 серпня 2020)

Двірцева площа є одним з найважливіших транспортних вузлів міста. До 2019 року перед головним входом вокзалу була розташована стоянка таксі.

Приміські автобуси:

Праворуч від головного входу вокзалу розташована автостанція № 8 «Двірцева», з якої вирушають приміські та міжміські автобуси та мікроавтобуси у Західному та Південному напрямках (Мостиська, Городок, Стрий, Трускавець, Самбір тощо), також сюди прибуває значна частина автобусів міжнародного сполучення (з Польщі, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви тощо), які згодом або перед цим заїжджають на Центральний автовокзал (на вулиці Стрийській).

Трамваї:

Двірцева площа, трамвайна зупинка та кафе у приміщенні колишньої диспетчерської ЛКП «Львівелектротранс» до реконструкції

Поруч з автостанцією знаходиться розворотне кільце трамвайних маршрутів: на час реконструкції Двірцевої площі трамвайні маршрути курсували вулицею Городоцькою повз приміського вокзалу та ТЦ «Скриня» з розворотом у трамвайному депо № 1.

Двірцева площа під час реконструкції — облаштування основи для монтажу трамвайних рейок (8 травня 2019)

До залізничного вокзалу прямують трамвайні маршрути:

  • № 1 Вокзал — Погулянка (вул. Вахнянина);
  • № 4 Вокзал — вул. Вернадського (Сихів);
  • № 6 Вокзал — вул. Миколайчука (відновлений з 1 серпня 2020 року);
  • № 9 Вокзал — вул. Торф'яна (Замарстинів).

Раніше курсували до залізничного вокзалу трамвайні маршрути (нині скасовані):

Міські автобуси:

На Двірцевій площі, ліворуч від головного входу вокзалу розташований сквер. За сквером — кінцеві зупинки міських автобусів, які наближені до входу вокзалу:

З 1 липня 2015 року у Львові запроваджено 7 нічних маршрутів, які пролягали через центр міста — площу Різні, неподалік Оперного театру (до лютого 2020 року курсували щоночі без вихідних) з інтервалом руху — 1 година 20 хвилин[59].

  • 1Н «Залізничний вокзал — вул. Богдана Хмельницького — Галицьке перехрестя»
  • 2Н Залізничний вокзал — вул. Городоцька, ТЦ «Метро»
  • 3Н Залізничний вокзал — вул. Стрийська, ТРЦ «King Cross Leopolis»
  • 4Н «Залізничний вокзал — проспект Червоної Калини — Санта-Барбара»
  • 5Н «Залізничний вокзал — вул. Дністерська»
  • 6Н «пл. Різні — Залізничний вокзал — Рясне-2»
  • 7Н пл. Різні — Залізничний вокзал — вул. Наукова
Процес реконструкції площі Двірцевої. Замощення трамвайних перонів та встановлення рейок (15 вересня 2019)

Вартість проїзду в нічних автобусах — 14,00 (тариф діяв з 19 квітня 2019 року, з лютого 2020 року, через введення «комендантської години», тимчасово скасовані).

Цікавий факт[ред. | ред. код]

Пальма Мерцалова

На Двірцевій площі, біля входу до Головного залізничного вокзалу, встановлена Пальма Мерцалова, яка була подарована під час візиту колишнього голови Донецької ОДА Віктора Януковича до Львова[18].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. У Львові презентували проєкт реконструкції площі перед вокзалом (відео).
  2. Реконструкцію площі Двірцевої можуть розпочати у вересні. www.lviv1256.com. Архів оригіналу за 25 травня 2018. Процитовано 17 травня 2018.
  3. Розпочалася реконструкція Двірцевої площі. Як пройти і проїхати до вокзалу під час ремонту.
  4. У Львові відновили курсування трамваїв до головного вокзалу https://zaxid.net/news/.
  5. а б У Львові трамвай здійснив пробний рейс до кінцевої біля вокзалу. traffic.od.ua. Архів оригіналу за 10 грудня 2019. Процитовано 29 листопада 2019. (рос.)
  6. В мережі опублікували відео вечірньої площі Двірцевої з висоти пташиного польоту. lviv1256.com. Архів оригіналу за 10 грудня 2019. Процитовано 7 грудня 2019.
  7. Площа Двірцева. 2 місяці до повного завершення робіт. Паркінг, сквер, фонтан, плани Укрзалізниці (відео). Архів оригіналу за 13 липня 2020. Процитовано 11 липня 2020.
  8. У Львові може з'явитись підземний паркінг біля вокзалу.
  9. Чому у Львові не будують підземні паркінги?.
  10. Підземний паркінг на Двірцевій площі у Львові будуватиме приватний інвестор.
  11. Будівництво підземного паркінгу на площі Двірцевій опинилося під загрозою?.
  12. Реконструкція Двірцевої площі — наймасштабніший проєкт, роботи над яким розпочнуться вже з 1 березня. www.city-adm.lviv.ua. Архів оригіналу за 24 лютого 2019. Процитовано 23 лютого 2019.
  13. Реконструкція Двірцевої площі станом на 23 листопада 2019 року (фото, відео). youtube.com. Процитовано 24 листопада 2019.
  14. Історія залізничного вокзалу у Львові: як будували одну із визначних споруд міста (фото).
  15. Сором Львова: залізничні «ворота» – як танкодром.
  16. На Двірцевій площі – безлад, мертвий водограй, «шанхай» з таксі...
  17. Турист. Інфо. Львів. Архів оригіналу за 22 грудня 2014. Процитовано 22 грудня 2014.
  18. Пальма Мерцалова біля залізничного вокзалу. Архів оригіналу за 27 грудня 2014. Процитовано 21 грудня 2014.

Панорами[ред. | ред. код]

Громадський простір з новим озелененням поряд з зупинками громадського транспорту
Трамвайні зупинки ввечері
Фонтан поряд з центральним входом