Димитр Добрев

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Димитр Добрев
Димитр Димитров Добрев
Загальна інформація
Національність болгарин
Громадянство  Болгарія
Місце проживання Софія
Народження 14 квітня 1931(1931-04-14) (93 роки)
село Єзерець, Третє Болгарське царство (нині Добрицька область, Болгарія)
Смерть 1 квітня 2019(2019-04-01)[1] (87 років)
Зріст 175 см
Вага 79 кг
Спорт
Країна Болгарія Болгарія
Вид спорту боротьба
Дисципліна греко-римська боротьба
Клуб «Академік» Софія
Нац. збірна Болгарія Болгарія
Участь і здобутки
Тренує збірна Болгарії з греко-римської боротьби
CMNS: Димитр Добрев у Вікісховищі
Нагороди
Спортивні медалі
Представник Болгарія Болгарія
Олімпійські ігри
Срібло Мельбурн 1956 греко-римська боротьба, до 79 кг
Золото Рим 1960 греко-римська боротьба, до 79 кг

Димитр Димитров Добрев (болг. Димитър Димитров Добрев; 14 квітня 1931, село Єзерець, Добрицька область — 1 квітня 2019) — болгарський борець греко-римського стилю, чемпіон та срібний призер Олімпійських ігор. Перший борець, що приніс Болгарії олімпійське золото з греко-риської боротьби.

Життєпис[ред. | ред. код]

Спочатку Димитр почав займатися гімнастикою. Після 4 років занять цим видом спорту в 1950 році він поступив до Вищого інституту фізкультури. І вже будучи студентом, починає займатися боротьбою. Успіхи не запізнюються. У тому ж році він виграє чемпіонат Болгарії. Незважаючи на чемпіонство, його не беруть на міжнародний турнір до Польщі. Через це він вирішує покинути тренування з боротьби та переходить до важкої атлетики. Він почав тренуватися з усією силою, і через шість місяців зміг досягти серйозного прогресу. На чемпіонаті Європи з важкої атлетики серед студентів в Будапешті він стає третім і лише трохи не вистачає йому до золотої медалі. Федерація боротьби Болгарії, відчуваючи свою помилку, поспішає виправити її, запрошуючи Добрева повернутись до занять боротьбрю і Димитр погоджується. Виступав за борцівський клуб «Академік» Софія.

На літніх Олімпійських іграх 1956 року в Мельбурні Димитр здобуває три перемоги, причому одна з них — над шведом Руне Янссоном стала однією з найкрасивіших на цьому турнірі. Але єдина поразка роздільним рішенням суддів з рахунком 2-3 від одного з найкращих борців у середній вазі, грузина Гіві Картозії, що представляв Радянський Союз позбавляє його золотої медалі, залишаючи лише срібну.

На VI Всесвітньому фестивалі молоді і студентів 1957 року в Москві він стає переможцем як у змаганнях з греко-римської, так і з вільної боротьби.

Олімпійським чемпіоном йому вдалося стати на наступній Олімпіаді 1960 року в Римі. Там він одержав шість перемог у шести сутичках. За свій олімпійський титул Добрев отримує премію, яка в 1960 році склала 320 левів.

Незважаючи на очевидні успіхи на Олімпійських іграх, Димитр Добрев так і не зміг піднятися на п'єдестал чемпіонату світу. Найреальнішим шансом йому не дали скористатися у 1961 році після його олімпійського тріумфу. Разом з рештою національної збірної команди з боротьби Добрев прибув в аеропорт, де йому потрібно було сісти на літак до Японії, де в Йокогамі мала відбутися світова першість. Проте керівники болгарської групи не прибувають до аеропорту. Пілот літака чекає півгодини і відправляється без болгарських спортсменів. Згодом з'ясовується, що один з членів Політбюро ЦК Комуністичної партії Болгарії посварився з ыншим, хто з них повезе команду до Японії, і поки вони сперечалися літак полетів без них і без команди.

Після закінчення своєї кар'єри спортсмена Добрев стає тренером. Він тренував збірну Болгарії х греко-римської боротьби з 1963 по 1966 рік. Під його керівництвом болгарська збірна піднімається на друге місце в командному заліку в боротьбі на Олімпійських іграх в Токіо в 1964 році. На чемпіонаті світу 1966 року болгарські спортсмени знову стали другими в командій першості. Незважаючи на хороші результати, Добрев вирішив відмовитися від тренерської роботи. За короткий час, протягом якого він очолював національну команду, під його керівництвом виросли молоді таланти болгарської боротьби — Боян Радев, Петар Крумов та багато інших.

У 1989 році Димитр Добрев та інші 11 болгарських тренерів були відряджені до Іраку. Це було зумовлене бажанням Саддама Хуссейна здивувати світ, вигравши 4-5 золотих медалей на майбутніх Олімпійських іграх. Його надії спрямовані, головним чином, на боротьбу, за яку він призначив особисто відповідати свого сина. Проте болгари змушені були виїхати з країни перед операцією «Буря в пустелі», про яку вони були попередньо повідомлені Болгарією. У 1991—1992 роках Добрев знову став тренером болгарської збірної. Це була його остання робота як наставника.

Визнання[ред. | ред. код]

Визнаний спортсменом Болгарії 1960 року.

На честь олімпійського чемпіона у рідному селищі Єзерець є спортивний клуб, що названий його ім'ям.

Спортивні результати на міжнародних змаганнях[ред. | ред. код]

Виступи на Олімпіадах[ред. | ред. код]

Змагання Збірна Вагова категорія Місце
Літні Олімпійські ігри 1956 Болгарія Болгарія греко-римська боротьба, до 79 кг Срібло
Літні Олімпійські ігри 1960 Болгарія Болгарія греко-римська боротьба, до 79 кг  Золото

Виступи на Чемпіонатах світу[ред. | ред. код]

Змагання Збірна Вагова категорія Місце
Чемпіонат світу з боротьби 1955 Болгарія Болгарія греко-римська боротьба, до 79 кг 5
Чемпіонат світу з боротьби 1958 Болгарія Болгарія греко-римська боротьба, до 79 кг 4
Чемпіонат світу з боротьби 1962 Болгарія Болгарія греко-римська боротьба, до 78 кг 4
Чемпіонат світу з боротьби 1963 Болгарія Болгарія греко-римська боротьба, до 78 кг 6

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Статистика виступів на міжнародних змаганнях. Institut für Angewandte Trainingswissenschaft (укр. Інститут прикладних навчальних наук). (англ.)
  • Олімпійський профіль. sport.references.com. Архів оригіналу за 18 квітня 2020. Процитовано 29.05.2018. (англ.)
  • Спортивне досьє. Сайт Болгарської федерації боротьби. Архів оригіналу за 27 вересня 2020. Процитовано 29.05.2018. (біл.)
  • Димитър Добрев — величието на българската борба. Българска история. Архів оригіналу за 22 жовтня 2020. Процитовано 29.05.2018. (біл.)

Посилання[ред. | ред. код]