Едвард Юрдон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Едвард Юрдон
Edward Yourdon

Едвард Неш Юрдон
Народився 30 квітня 1944 року
Помер січня 20, 2016(2016-01-20) (у віці 71 рік)
Країна США США
Діяльність інженер, інформатик, письменник
Alma mater Massachusetts Institute of Technology
Галузь Комп'ютерна наука
Заклад Digital Equipment Corporation
Відомий завдяки:

Структурне програмування

аналіз структурних систем і метод проектування
Нагороди Зал комп'ютерної слави
Особ. сторінка yourdon.com

CMNS: Едвард Юрдон у Вікісховищі

Едвард Неш Юрдон (30 квітня 1944 – 20 січня 2016) - американський інженер-програміст, комп’ютерний консультант, автор і викладач, а також піонер методології розробки програмного забезпечення. Був одним із провідних розробників методів структурованого аналізу 1970-х років. Став співрозробником методу Юрдона / Уайтхеда для об’єктно-орієнтованого аналізу / дизайну наприкінці 1980-х років і методології Коуда / Юрдона для об’єктно-орієнтованого аналізу / дизайну в 1990-х роках.[1]

Біографія[ред. | ред. код]

У 1965 році Юрдон отримав ступінь бакалавра з прикладної математики в Массачусетському технологічному інституті (MIT). Захстив дипломну роботу з електротехніки та комп’ютерних наук у Массачусетському технологічному інституті та Політехнічному інституті Нью-Йорка .

У 1964 році Юрдон почав працювати в Digital Equipment Corporation, розробляючи програми FORTRAN для міні-комп’ютера PDP-5, а пізніше розробляючи асемблер для PDP-8. Наприкінці 60-х і на початку 70-х років він працював у невеликій консалтинговій фірмі, незалежним консультантом. У 1974 році Юрдон заснував власну консалтингову фірму YOURDON Inc. Надає освітні, видавничі та консалтингові послуги. Після продажу цієї компанії в 1986 році він працював у радах кількох ІТ-консалтингових фірм і був консультантом кількох дослідницьких проектів програмного забезпечення в 1990-х роках.

У червні 1997 року Юрдон був включений до Зали слави комп’ютерних вчених разом із такими знаменитостями, як Чарльз Беббідж, Джеймс Мартін, Грейс Гоппер і Джеральд Вайнберг. У грудні 1999 року журнал Crosstalk: The Journal of Defense Software Engineering назвав його одним із десяти найвпливовіших людей у ​​галузі розробки програмного забезпечення.

Наприкінці 1990-х Юрдон став центром суперечок через його переконання, що комп’ютерні проблеми, пов’язані з Y2K, можуть призвести до серйозних збоїв програмного забезпечення, які призведуть до соціального краху. [2] Завдяки зусиллям Юрдона та тисяч відданих своїй справі технологів, розробників і керівників проектів ці потенційно критичні точки збою системи було успішно усунено, таким чином уникнувши проблем, які Юрдон та інші виявили досить рано, щоб змінити ситуацію. [3]

У новому тисячолітті Юрдон став науковим співробітником Дослідницького центру інформаційних систем в Університеті Північного Техасу, а також членом Ради з тенденцій у бізнес-технологіях Консорціуму Каттера, де він також був редактором Cutter IT Journal. [4]

Робота[ред. | ред. код]

Після розробки методів структурованого аналізу в 1970-х роках і об’єктно-орієнтованого аналізу/дизайну в кінці 1980-х і в 1990-х роках, у новому тисячолітті Юрдон спеціалізувався на управлінні проектами, методології розробки програмного забезпечення та розробці Web 2.0 . [5] Також він заснував і видавав журнал «American Programmer» (тепер він називається Cutter IT Journal ). Він є автором книги «Занепад і падіння американського програміста» .

Yourdon Inc.[ред. | ред. код]

У 1974 році Юрдон заснував у Нью-Йорку консалтингову фірму Yourdon Inc., яка займалася консалтинговою, освітньою та видавничою діяльністю в галузі програмної інженерії . На початку 80-х років компанія мала кілька офісів у Північній Америці та Європі та налічувала 150 осіб. Вони навчили понад 250 000 людей таким темам, як структурне програмування, структурований дизайн, структурований аналіз, логічне моделювання даних і управління проектами.

У 1986 році Юрдон продав консалтингову компанію. Пізніше він став частиною канадської компанії програмного забезпечення CGI Informatique . Видавничий відділ опублікував понад 150 книг на теми розробки програмного забезпечення до того, як став частиною Prentice Hall.

Структурований метод Юрдона[ред. | ред. код]

У 1980-х роках Юрдон розробив структурований метод Юрдона (YSM) у SSADM, заснований на функціональному структуруванні . Метод має дві окремі фази проектування: аналіз і проектування. YSM включає три окремі етапи: техніко-економічне обґрунтування; сутнісне моделювання; та моделювання реалізації. [6] Він пропонує ряд моделей: [7]

  • Поведінкова модель: стверджує, що поведінку системи можна описати трьома способами: функціями, динамікою та взаємозв’язками.
  • Модель середовища процесора (PEM): описує розподіл обчислювальних функцій в апаратному забезпеченні процесора.
  • Модель програмного середовища (SEM): визначає архітектуру програмного забезпечення та її вплив на кожен процесор.
  • Організаційна модель коду (COM): показує модульну структуру кожного завдання

Прикладами методів структурованого проектування є структурований метод Юрдона (YSM) і техніка структурованого аналізу та проектування (SADT).

Проблема 2000 року (Y2K).[ред. | ред. код]

Наприкінці 1990-х років він був одним із провідних прихильників теорії про те, що « помилка Y2K » може призвести до краху цивілізації або, принаймні, до тривалої економічної депресії та технологічного зриву в широкому масштабі. Він написав кілька книг на цю тему, в тому числі «Бомба з уповільненою діяльністю 2000» (ISBN 0-13-020519-2 ), і створив щонайменше одне відео, в якому висувається ця теорія (та пропонуються поради щодо того, як пережити майбутню кризу). Дехто розкритикував Юрдона, коли його прогнози (рішуче спростовані деякими експертами заздалегідь) не здійснилися в передбачуваному масштабі. Це могло спричинити втрату до нього довіри в індустрії програмного забезпечення.

Останні роки і смерть[ред. | ред. код]

В останні роки свого життя Юрдон працював міжнародно визнаним експертом і комп’ютерним консультантом, який спеціалізувався на управлінні проектами, методології розробки програмного забезпечення та розробці Web 2.0. Помер 20 січня 2016 року внаслідок післяопераційного зараження крові. [8]

Особисте життя[ред. | ред. код]

Юрдон був одружений з Тоні Неш. У нього було троє дітей: дочка Дженніфер і сини Джеймі і Девід. Також мав п'ятеро онуків: Ліам Крістофер, Оуен Едвард, Едвард Роланд («Тедді»), Елліот Енн і Халіл Слайс. У Юрдона було п'ять сестер: Тоні, Тері, Тіна, Аледа та Патріс.

Юрдон також був завзятим фотографом. Його фотографії публікувалися в The New York Times, Los Angeles Times, The Wall Street Journal, Fast Company, Forbes, Time / CNN, The New York Observer, New York magazine, Wired і Huffington Post. [9]

Публікації[ред. | ред. код]

Юрдон є автором понад 550 технічних статей і співавтором 26 комп’ютерних книг з 1967 року. Деякі з них:

  • 1967. Real-Time Systems Design. Information & Systems Press.
  • 1972. Design of On-Line Computer Systems. Prentice Hall.
  • Yourdon, Edward; Constantine, Larry L. (1979). Structured Design: Fundamentals of a Discipline of Computer Program and Systems Design. Yourdon Press. Bibcode:1979sdfd.book.....Y. ISBN 978-0-13-854471-3.
  • 1975. Techniques of Program Structure and Design. Prentice Hall.
  • 1976. Learning to Program in Structured COBOL, Part I and II. With C. Gane and T. Sarson and T. Lister. Prentice Hall.
  • 1978. Learning to Program in Structured COBOL, Part II. With Timothy Lister. Prentice Hall.
  • 1979. Classics in Software Engineering . Prentice Hall.
  • 1982. Writings of the Revolution. Prentice Hall.
  • 1988. Managing the System Life Cycle. 2nd ed. Prentice Hall.
  • 1989. Modern Structured Analysis. Prentice Hall.
  • 1992. Decline and Fall of the American Programmer. Prentice Hall.
  • 1994. Object-Oriented Systems Development: An Integrated Approach. Prentice Hall.
  • 1996. Case Studies in Object-Oriented Analysis and Design. With Carl Argila. Prentice-Hall.
  • 1996. Rise and Resurrection of the American Programmer. Prentice-Hall.
  • 1997. Death March: The Complete Software Developer's Guide to Surviving "Mission Impossible" Projects. Prentice Hall.
  • 1999. The Complete Y2K Home Preparation Guide. With Robert Roskind. Prentice Hall.
  • 1999. Time Bomb 2000: What the Y2K Computer Crisis means for you!'. With Jennifer Yourdon. Prentice Hall.
  • 1999. The Y2K Financial Survival Guide. With Jennifer Yourdon and Peter G. Gordon. Prentice Hall.
  • 2001. Managing High-Intensity Internet Projects. Prentice Hall
  • 2002. Byte Wars: The Impact of September 11 on Information Technology. Prentice Hall
  • 2003. Death March (2nd edition). Prentice Hall
  • 2004. Outsourcing: Competing in the Global Productivity Race. Prentice Hall

Використані джерела[ред. | ред. код]

  1. Edward Yourdon (PDF). lanl.gov. Архів оригіналу (PDF) за 13 жовтня 2006.
  2. Lacay, Richard (18 січня 1999). The End of the World as We Know It?. TIME. Архів оригіналу за 3 листопада 2011.
  3. Seltzer, Larry (3 січня 2005). Some Perspective 5 Years After Y2K. eWeek.
  4. Cutter IT Journal website. Accessed November 17, 2008.
  5. About Ed Yourdon at yourdon.com, 2007. Accessed October 26, 2009.
  6. Alan M. Davis, Marilyn D. Weidner (1993). Software Requirements: Objects, Functions, and States. Page 486.
  7. Jim Cooling (2003). Software Engineering for Real-time Systems. p. 510-517.
  8. Ed Yourdon. The New York Times. 22 січня 2016.
  9. Ed Yourdon's Flickr