Занстад

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Занстад

нід. Zaanstad

Герб Прапор
громада:
Занстад
Адм. центр Зандам
Найбільше місто Зандам
Країна Нідерланди Нідерланди
Регіон Північна Голландія[1]
Межує з: сусідні адмінодиниці
Graft-De Rijpd, Остзан, Вормерленд, Велзен, Ейтгест, Амстердам[d], Бевервейк, Гемскерк, Ландсмер, Алкмар, Гарлемермер, Haarlemmerliede en Spaarnwouded ?
Населення
 - повне 151 058 чол. (2014)
 - густота 2 043/км²
Етнікон нід. Zaankanter
Площа
 - повна 83,24 км²
 -% води 9
Висота
 - середня 1 м
 - максимальна 1 м
 - мінімальна 1 м
Часовий пояс UTC+1 (зима) UTC+2 (літо)
Дата заснування 1 січня 1974
Губернатор Ґеке Фабер
Вебсайт zaanstad.nl
Код ISO 3166-2 NL-NH
Файл:Map — NL — Municipality code 0479 (2009).svg

Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Занстад

Занстад (нід. Zaanstad) — муніципалітет на заході Нідерландів, у центральній частині провінції Північна Голландія. Центр громади — місто Зандам.

Громада фактично є конурбацією, що складається з ряду міст, містечок та сіл. Основні поселення: Зандам (72 597 осіб), Ассенделфт (22 346), Кроммені (16 499), Ког-ан-де-Зан (11 349), Вормервер (11 225), Зандейк (8 817), Вестзан (4 434).

Географія[ред. | ред. код]

Занстад розташований на захід від Амстердама, і з'єднаний з ним регулярним приміським залізничним сполученням; в межах муніципалітету є кілька станцій. Порт на річці Заан, з'єднаний з Північним морем каналами Нордзе та Нордголландс.

Економіка[ред. | ред. код]

Є підприємства електротехнічної, суднобудівної, деревообробної, і хімічної промисловості. Найпомітніший представник харчової промисловості — кондитерська фабрика, наявність якої можна відчути за сотні метрів за характерним запахом.

Історія[ред. | ред. код]

1697 року в Зандамі (Саардамі) жив і вивчав корабельну справу московський цар Петро I, працюючи теслею на місцевій судноверфі. Будинок, де він прожив тиждень у серпні 1697, зберігся; в XIX столітті над ним було споруджено павільйон, щоб захистити історичну будівлю від атмосферних опадів. Там працює музей «Будиночок Петра I».

У музеї Зансе-Сханс

Інша пам'ятка Занстад — музей просто неба Зансе-Сханс, одне з найкращих місць у Нідерландах, щоб побачити вітряні млини в робочому стані.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]