Йолтуховські

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Йолтуховські
Корчак[1]
Території: Явтухи, Дяківці[2], Маркушовці[3]
Родоначальник: Йолтух (Єлтух)
Гілки роду: Дяковські (ім.)[4], Маркушовські[3]
Місце походження: Барське староство
Підданство: Річ Посполита

Російська імперія

Йолтухо́вські, Йолтухи, Скоропис-Йолтухо́вські, Гавришенко-Йолтухо́вські, Григоренко-Йолтухо́вські, Йолтухо́вські-Скоропис (рос. Елтуховские, Елтуховские-Скоропис) — давній руський шляхетський, а пізніше також дворянський рід.

Походження[ред. | ред. код]

Рід Йолтуховських сягає XV ст., хоча в своєму родому гнізді з'являються тільки за королеви Бони. Грушевський у своїй магістерській дисертації "Барське староство" зазначає, що "в 1503 р. Тенофей Йолтух мав грамоту Ягайла на Дашківці, видану його предкам", тобто рід мав землеволодіння ще до 1434 — за життя короля Ягайла, і найімовірніше нобілітація відбулась після Грюнвальдської битви.

Однією з перших згадок про рід — грамота короля Олександра від 15 червня 1503, яка підтверджувала права власності надані Тенофею і Георгію Йолтухам від Яна Одровонжа 28 квітня 1481 на село Ведмежа Ланка поблизу Хмільника:

Inscriptio villae Nyedzwyedzyowa Lanka in terra Podoliae Thenophey Joltuch, Alexander etc. Significamus etc., quia constitutus personaliter coram majestate nostra nobilis Thenophey Joltuch, terrigena noster de terra Podoliae, exhibuit nobis literas magnifici olim Johannis Odrowasz de Sprowa, palatini terrarum Russiae et capitanei Podoliae generalis...[5]

Коронна метрика, Гол. архів, №20, арк. 69

Наступною за датою (від травня 1555 р.) була грамота короля Сигізмунда II Августа Юхиму та Йосипу Йолтухам , яка підтверджувала за ними і синами (Хома Юхимович і Дмитро Йосипович) право володіння селом Руда Паробеча (зараз с. Явтухи) (Барське староство), надане Претвічем:

Sigismundus Augustus etc. Quia commendatam habentes nobilium Joachimi et Joskonis Joltuchowie de terris Podoliae et districtu Barensi in rebus bellicis experienciam...

Коронна метрика, Гол. архів, №17, арк. 190

Далі грамота короля Стефана Батория, який був чоловіком Анни, дочки королеви Бони, від 18 листопада 1581 боярам барським (barensium bojaronum) на пожиттєве володіння маєтком Лука Буцнева (нині с. Буцневе) Йолтухам Івану Дмитровичу, Симону Яковичу, Федору Григоровичу, Данилу Федоровичу[6].

Після утвердження в Барщині Любомирських положення Йолтухів як служилої шляхти було забезпечене. Вони створили окрему околицю. За чисельністю це був рід із числа середніх. Гілки роду - Скорописи, Гавришенки, Григоренки і просто Йолтуховські без прізвиська.

Після розборів шляхти в Російській імперії рід був приписаний до міщан, за винятком 4 сімей, затверджених у дворянстві [7].

Представники роду[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Камінська Ю., Камінський В. Домашнее задание на вчера.— Луганск, 2005.— С. 19-26.
  2. братам Тенофею і Георгію, і можливо, Йолтухи з цього села пізніше стали Дяковськими
  3. а б в 2-й пол. 16 ст. була відома гілка роду Йолтухів, які звались Маркушовськими, бо володіли Маркушовцями
  4. братам Тенофею і Георгію належали Дяківці і можливо, Йолтухи з цього села пізніше стали Дяковськими
  5. далі приводиться вартість земель - 20 марок (польських гривень, на той час марка відповідала 210 г срібла)
  6. Коронна метрика №123, арк. 936
  7. Родовое гнездо. Архів оригіналу за 5 травня 2015. Процитовано 24 грудня 2011.

Джерела[ред. | ред. код]

Дивись також[ред. | ред. код]