Кашаєв Бадаві Магомедович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кашаєв Бадаві Магомедович
Народився 1959(1959)
Помер 23 червня 2013(2013-06-23)
Пакистан Пакистан:
Гілгіт-Балтистан
(підніжжя гори Нангапарбат)
·Внаслідок теракту
Поховання 13-е міське кладовище
Громадянство СРСР СРСРУкраїна Україна
Місце проживання Харків
Діяльність альпініст

Кашаєв Бадаві Магомедович (нар.1959–†2013) — відомий український альпініст.

Бадаві Магомедович тренувався (щоб бути у формі) на базі кафедри зимових видів спорту, велоспорту та туризму в Харківській державній академії фізичної культури. Якось попросив одного з працівників кафедри познайомити його з Сергієм Ігоровичем Бершовим. Познайомилися, і Бадаві захотів займатися альпінізмом.

Вершини[ред. | ред. код]

Кашаєву було років сорок дев'ять (2008 рік), але він дуже цілеспрямовано почав займатися альпінізмом. На Кавказ в перший раз відправився зі Ігорем Свергуном. Не дуже вдало, на Ельбрус не вийшло піднятися. Але це Бадаві не відштовхнуло, дуже серйозно продовжував займатися. Дуже швидко з'явилися успіхи. Він займався з досвідченими інструкторами, виїжджав з ними до Криму. Фізичну підготовку підтягував, технічну. З Ігорем їздив в Гімалаї, в Америку, на Памір, Тянь-Шань.

Брав участь у сходженнях на Ельбрус, Охос-дель-Саладо (Чилі), Орісаба та Істасіуатль (Мексика), Чо-Ойю (Тибет), пік Леніна, Хан-Тенгрі, Ама-Даблам (Непал), Кіліманджаро (Африка), Ктопаксі, Чимборасо (Еквадор) . У березні 2012 року зійшов на вершину Аконкагуа (6962 м).

Піднімався на семитисячники: пік Комунізму, пік Корженевської, Хан-Тенгрі. Бершов з Кашаєвим піднімалися на Ельбрус, ходили навколо Кайлаша в Тибеті. В травні 2013 повернулися з Непалу, де були на Айленд-піку, Ама-Даблам.

Бадаві дуже серйозно готувався до сходження на Нанга-Парбат. Хоча був взимку 2013 на Ельбрусі, поїхав ще в Гімалаї, щоб як слід акліматизуватися перед восьмитисячником. Консультувався з багатьох питань з Ігорем, з Сергієм .

«Дуже правильно і серйозно підходив до всього — був справжнім альпіністом»
 — говорить Бершов Сергій Ігорович про Кашаєва Бадаві Магомедовича.

Загибель[ред. | ред. код]

Загинув разом зі Свергуном Ігорем Миколайовичем, Коняєвим Дмитром Сергійовичем та альпіністами з інших країн у ніч проти 23 червня 2013 року внаслідок нападу терористів на табір альпіністів біля підніжжя гори Нангапарбат в Пакистані

Похований 30 червня на харківському кладовищі № 13.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Альпіністів, яких вбили в Пакистані, поховають у Харкові. Архів оригіналу за 31 Серпня 2013. Процитовано 15 Серпня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]