Класичний Ваймар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Класичний Веймар)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Класичний Ваймар
Зображення
Країна  Німеччина
Адміністративна одиниця Веймар
Статус спадщини світова спадщина ЮНЕСКО
Критерій Світової спадщини (2005) (iii)d[1] і (vi)d[1]
Мапа
CMNS: Класичний Ваймар у Вікісховищі

Координати: 50°58′59″ пн. ш. 11°19′00″ сх. д. / 50.98333333002777579° пн. ш. 11.31666667002777870720820° сх. д. / 50.98333333002777579; 11.31666667002777870720820

Класичний Ваймар — історичний ансамбль міста Ваймара, внесений до списку Світової спадщини ЮНЕСКО у грудні 1998 року. Ансамбль включає одинадцять різних, переважно «асоціативних» пам'яток міста Веймар, цінність яких формується з поєднання історичних подій, будівель та їхнього автентичного оздоблення.

Культурно-історична класифікація[ред. | ред. код]

Ансамбль «Класичний Веймар» є унікальним свідченням минулої культурної епохи — «Веймарська класика», придворної та буржуазної культури, підготовленої європейським, буржуазним Просвітництвом у центральноєвропейському місті-резиденції близько 1800 року.

ЮНЕСКО обґрунтувала включення Ваймара до Списку світової спадщини «великою художньо-історичною важливістю громадських і приватних будівель і паркових ландшафтів часів розквіту класичного Ваймара» і «видатною роллю Ваймара як інтелектуального центру наприкінці 18-го і початок 19-го століття».

«Ваймарський класицизм» сприйняв традиції та прогресивні впливи світової культури та вийшов далеко за межі національних кордонів за значенням і впливом і стала частиною світової культури. Тут створювалися літературні твори виняткової ваги, які відрізнялися космополітизмом, загальноосвітніми стандартами та гуманістичними прагненнями. Ваймар став осередком європейських інтелектуальних течій: у 1772 році до міста-резиденції приїхав поет Крістоф Мартін Віланд, у 1775 році Йоганн Вольфганг фон Гете, роком пізніше Йоганн Готфрід Гердер, а в 1799 році Фрідріх Шиллер. Смерть Гете в 1832 році ознаменувала кінець «Веймарського класицизму».

В архіві Гете та Шиллера та бібліотеці герцогині Анни Амалії рукописи та книги є матеріальними свідченнями класичної ваймарської літератури. Численні пам'ятники, що збереглися у вражаючій щільності та автентичності, розповідають про середовище проживання поетів, їхніх меценатів та про зразкові художні, архітектурні, містобудівні та ландшафтні досягнення того часу.

Пам'ятки «Класичного Ваймару»[ред. | ред. код]

Будинок Гете
Будинок Шиллера
Гердерська церква
Будинок Гердера

Об'єкт Світової спадщини ЮНЕСКО «Класичний Веймар» включає (див. зображення праворуч):

  • Будинок Гете (Haus am Frauenplan)
  • Будинок Шиллера
  • Місця, пров'язані з Гердером — Церква Гердера (міська церква Св. Петра і Павла), будинок Гердера та стара гімназія у Веймарі

і (фото нижче):

Міський палац Палац Віттум Бібліотека герцогині Анни Амалії
  • парк на Ільмі з римським будинком, садовим будинком Гете та садом Гете на зірці
Парк на Ільмі Римський будинок садовий будинок
  • Палац Бельведер і палацовий парк із оранжереєю
  • Замок і парк Еттерсбург
  • Замок і замковий парк Тіфурт
Палац Бельведер Еттерсбурзький замок Замок Тіфурт
  • історичний цвинтар у Ваймарі з королівським склепом
королівська гробниця

Фільм[ред. | ред. код]

  • Уте Гайслер (сценарій і режисура), Гольґер Шюппель (оператор): Schätze der Welt — Weimar — Die Stadt im Park (Скарби світу — Веймар — Місто в парку; 14:33 хв.)

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]