Клод Вільд

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Клод Вільд
Клод Вільд
Клод Вільд
Посол Швейцарії в Україні
2019 — 2023
Попередник Гійом Шойрер
Наступник Фелікс Бауманн
Народився 1964(1964)
Лозанна, Швейцарія
Відомий як посол, дипломат
Громадянство Швейцарія Швейцарія

Клод Вільд (Claude Wild) (1964, Лозанна) — франкомовний швейцарський дипломат. Постійний представник Швейцарії в Організації з безпеки і співробітництво в Європі (ОБСЄ), а також в Управлінні Організації Об'єднаних Націй та в інші міжнародні організації у Відні. Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарії в Україні з 2019 та у Молдові з резиденцією у Києві.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у 1964 році в Лозанні. Вивчав політологію та міжнародні відносини в Інституті досліджень міжнародних досліджень та розвитку в Женеві. Закінчив післядипломне навчання в галузі політики безпеки. Будучи членом швейцарського контингенту, брав участь у миротворчих операціях ООН в Намібії та Західній Сахарі у 1989 та 1990 рр., а також з 1991 по 1992 рр[1].

У 1990—1991 рр. — працював асистентом по програмі політики безпеки в Інституті вищих навчальних закладів.

У 1992 році — вступив на дипломатичну службу. Після розгортання в Швейцарській агенції розвитку та співробітництва (ШАРС), він був призначений заступником голови секції «Політика миру», секція III в Відділі політичних справ у Берні.

З 1997 року — перший секретар і пізніше радник у посольстві Швейцарії в РФ.

З 2000 року — начальник відділу політики та інституцій при Інтеграційному управлінні (нині Дирекція для Європейські справи) у Берні, який відповідає за політику ЄС у Швейцарії.

З 2004 року — заступник голови швейцарського посольства в Канаді

З 2007 року — міністр, заступник голови швейцарської місії до Європейського Союзу в Брюсселі.

У 2010 році — посол та голова відділу людської безпеки ФДФА (з питань миру, права людини, гуманітарна політика та міжнародна міграція).

З серпня 2015 року — Постійний представник Швейцарії в Організації Безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), а також у Відділенні Організації Об'єднаних Націй та інші міжнародні організації у Відні[2].

З 2019 року — Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарії в Україні та у Молдові з резиденцією у Києві.[3].

7 листопада 2019 року вручив вірчі грамоти Президенту України Володимиру Зеленському[4].

На початку березня 2022 року Клод Вільд виїхав з України. Він повернувся на свою посаду в українській столиці в травні 2022 року. Згодом на нього поклали відповідальність за реалізацію швейцарської допомоги Україні. Він неодноразово уточнював, що принцип нейтралітету Швейцарії у зовнішній політиці (так званий швейцарський нейтралітет) означає в контексті війни, що країна «не приєднується до військового альянсу і не надсилає зброю в зону конфлікту, навіть у зону конфлікту, щоб підтримати жертв», але «ми чітко стоїмо за українську позицію». Його повноваження на посаді посла в Україні закінчилися наприкінці березня 2023 року, і його змінив Фелікс Бауманн.

У квітні 2023 року Вільд став постійним представником Швейцарії в Раді Європи.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Claude Wild, Ambassador, Permanent Representative of Switzerland to the Organization for Security and Co-operation in Europe (OSCE), and to the United Nations Office and to the other international organisations in Vienna (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 16 грудня 2018. Процитовано 16 грудня 2018.
  2. Новим послом Швейцарії в Україні та Молдові (за сумісництвом) призначено нинішнього постійного представника Конфедерації в ОБСЄ, ООН та міжнародних організаціях у Відні Клода Вільда. Архів оригіналу за 16 грудня 2018. Процитовано 16 грудня 2018.
  3. Швейцарія призначила посла в Україну та Молдову. Архів оригіналу за 16 грудня 2018. Процитовано 16 грудня 2018.
  4. Президент України прийняв вірчі грамоти у послів Швеції, Швейцарії, Грузії, Мексики та ЄС. Архів оригіналу за 7 листопада 2019. Процитовано 7 листопада 2019.