Комі-Перм'яцький автономний округ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Коми-Пермяцкöй автономнöй округ
Коми-Пермяцкий автономный округ
Комі-Перм'яцький автономний округ
Уральська область (РРФСР)
1925-2005 Пермський край Flag
Прапор Герб
Прапор Герб
Комі-Перм'яцького АО: історичні кордони на карті
Комі-Перм'яцького АО: історичні кордони на карті
Комі-Перм'яцький АО на мапі Росії
Столиця Кудимкар
Форма правління Автономний округ
Історичний період ХХ століття
 - утворення 26 лютого 1925
 - скасування 1 грудня 2005
Сьогодні є частиною Росія Росія
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Комі-Перм'яцький автономний округ

Комі-Перм'яцький автономний округ, Комі-Перм'яцький АО (рос. Коми-Пермяцкий автономный округ, комі-перм. Коми-Пермяцкöй автономнöй округ, комі Перем комиэзлӧн асъюралан кытш) — до 1 грудня 2005, суб'єкт Російської Федерації.

Площа — 32 770 км². Округ був розташований у пониззі Уральських гір, у верхньому басейні Ками. Населення — 132 824 осіб. Адміністративним центром округу було місто Кудимкар.

Історія[ред. | ред. код]

Округ було утворено 26 лютого 1925 як Комі-Перм'яцький національний округ у складі Уральської області. 17 січня 1934 при поділі Уральської області увійшов до складу Свердловської області, а з виділенням з неї Пермської області 3 жовтня 1938 — до складу останньої. З 1977, Комі-Перм'яцький автономний округ. У 1992 Комі-Перм'яцький АО став самостійним суб'єктом федерації, продовжуючи перебувати у складі Пермської області, маючи з нею в договірні відносини.

25 січня 1935 ВЦВК затвердив нову районну мережу Комі-Перм'яцького округу[1].

У 2003 відбувся референдум, на якому жителі Пермської області та Комі-Перм'яцького АО підтримали об'єднання в єдиний суб'єкт федерації. Згідно з результатами референдуму, з 1 грудня 2005 Комі-Перм'яцький автономний округ об'єднано з Пермської областю, утворивши при злитті Пермський край з адміністративним центром у місті Пермі і втративши статус суб'єкта Російської Федерації. У складі Пермського краю було створено адміністративно-територіальне утворення з особливим статусом Комі-Перм'яцький округ.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Всероссийский Центральный исполнительный комитет. Постановление от 25 января 1935 года «О новой сети района Свердловской области и входящего в эту область Коми-Пермяцкого округа». Архів оригіналу за 4 Березня 2016. Процитовано 26 Травня 2015.

Література[ред. | ред. код]

  • (рос.) Пермская область. Путеводитель. — М. : Издательство «Авангард», 2004. — 144 с.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]