Користувач:AlexMazaltov/Мазаль

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Конюшина чотирилисна вважається рослиною, що приносить удачу

Удача - це термін для подій, які відбуваються без контролю людини над їх виникненням, але існує переконання, що існує якийсь фактор, який впливає на них (на краще чи на гірше - порівнюючи "удачу" і "невезіння"). Походження поняття знаходиться в « зодіаку », який, згідно з віруваннями астрології, впливає на долю людей.

Іноді слово «удача» використовується як частина фрази або пари слів, іноді в позитивному зв’язку, наприклад «mezel tov», що є виразом, який використовується як привітання людини, яка має щасливу подію, наприклад день народження чи весілля. Але також можливе використання негативного контексту, наприклад «прикро», який виражає ситуацію, в якій з людиною відбувається неприємна подія, до якої вона не готувалася. Слово «удача» може позначати як позитивні («удача»), так і негативні («не пощастить») події, але в сучасному івриті воно має сильний позитивний відтінок, а саме слово «удача» має переважно позитивне значення.

Віра в існування певних кроків, які призводять до удачі, і інших кроків, які викликають невдачу, багато хто вважає забобонами .

Люди надають великого значення удачі в повсякденних подіях, і, зокрема, їй надають великого значення в азартних іграх (таких як азартні ігри ), виграш яких є абсолютно випадковим (за умови, що особа вирішила взяти участь у грі), або залежить від значною мірою від випадковості .

Раціональний підхід до удачі[ред. | ред. код]

Одним із раціональних підходів до удачі є застосування законів ймовірності та уникнення переконань, які наука не підтримує. Прихильники раціональності вважають, що віра в удачу походить від неправильних висновків або від бажань, що виникають із роздумів серця.

Відповідно до цього світогляду, падіння цегли на голову людини, яка йде вулицею, не є результатом удачі людини, тому що за статистикою будь-яка людина, яка проходить біля будівлі, може отримати травму від падіння цегли на голову, тому ймовірність на нього впливають лише зв’язки між причинними факторами.

Інший раціональний підхід до удачі полягає в тому, що вона розглядається як сукупність речей, які відбуваються з людиною і які не піддаються її контролю. Цей підхід включає події, які відбуваються випадково, наприклад, місце народження людини. За цією закономірністю можна виділити три види удачі:

  1. Удача при народженні, тобто удача з факторами, які знаходяться поза контролем людини, оскільки вона не може їх змінити. Прикладом цього є місце народження та генетика людини.
  2. Випадкова удача, удача з факторами, які неможливо контролювати, оскільки вони трапляються випадково, наприклад, аварії та епідемії .
  3. Мінлива удача, удача з факторами, які неможливо контролювати, оскільки вони є примхливим результатом різних дій. Типовим прикладом цього є кидання каменя через скелю . Якщо камінь потрапить у людину внизу, це станеться внаслідок багатьох факторів, які не залежать від того, хто кидає камінь.

Удача як плацебо[ред. | ред. код]

Дехто не вірить в існування везіння, але тим не менше бачить у ньому фактор, який спонукає до позитивного мислення та змінює реакцію людини та сприйняття світу на краще, подібно до дії плацебо . Згідно з цією точкою зору, люди, які вважають себе щасливими, зможуть насолоджуватися оптимістичним поглядом на життя, що забезпечує щасливу перспективу та задовільні соціальні зв’язки, які, як відомо, статистично захищають від хвороб, пов’язаних зі стресом . Таким чином, зі статистичної точки зору, припускаючи, що «хороші» і «погані» події трапляються випадково для кожної людини, тоді людина, яка вірить в удачу - оптиміст - матиме краще здоров'я, ніж якби вона прийняла песимістичну точку зору. погляд, типовий для тих, хто вірить у нещастя.

Інші, такі як Жан-Поль Сартр і Зигмунд Фрейд, вважали, що віра в удачу пов’язана з уявленням людини про контроль над подіями у своєму житті. На їхню думку, віра в удачу дозволяє людям уникнути особистої відповідальності за свої дії та відповідальності за супутні результати, залежачи від таких понять, як доля чи удача, які знаходяться поза контролем людини.

Удача в іудаїзмі[ред. | ред. код]

В іудаїзмі існують різні думки щодо того, як і наскільки удача впливає на людину. Перші розділилися з цього приводу, деякі вважають, що людина орієнтується відповідно до постанов зірок , а є ті, хто вважає, що удача походить від слова «назел» і не має жодного зв'язку з постановами зірок , і тому кожен пояснює слова Талмуду по-різному.

У Вавилонському Талмуді є суперечка з цього приводу: рабин Ханіна стверджував, що «удача чекає, удача збагачує, і є удача для Ізраїлю», але рабин Йоханан не погодився, створивши знаменитий вислів « Немає удачі для Ізраїлю ». Це згідно з пророцтвом Єремії : Так сказав Бог: Не навчайтеся дороги поган і не відступайте від знамень небесних, бо погани відвернуться від них. Бо закони народів — марнота, бо дерево зрубане з лісу, зроблене руками глухого. Сріблом і золотом вони прикрасяться, цвяхами та булавами зміцняться і дадуть плоди. Як вогнище розбити, а вони не говорять, то тягар носитимуть, бо не будуть ходити, не бійтеся їх, бо вони не пасуться, і їм не буде добре.

- Книга Єремії, розділ 10, вірші 2-5

² Так говорить Господь: Не навчайтесь доріг цих
народів, і небесних ознак не лякайтесь, 
бо тільки погани лякаютьсяїх!
³ Бо устави народів марнота вони, божок бо це 
дерево, з лісу вирубане, і це діло рук майстра сокирою!
⁴ Сріблом та злотом його прикрашають, цвяхами та 
молотками прикріплюють їх, і він не захитається.
⁵ Вони, як опудало на огірковім городі, й безмовні,
і конче їх носять, бо не ходять вони.
Не бійтеся їх, бо не вчинять лихого, 
і також учинити добро це не в їхній силі!Єремія 10:2-5
© Библия Онлайн, 2003-2023.

Хоча, за словами рабина Йоханана, знаки зодіаку впливають на людей, але єврей має силу звільнитися від постанов зірок, дотримуючись заповідей, тому що, роблячи це, він дотримується Б-га, який є вищим за зоряну систему. що зазвичай керує долею людини.

Відповідно до опису в Талмуді, здається, що Рав (як цитує Рав Єгуда ) вірив, що Авраам, наш батько, вірив в удачу, і спостерігав за зірками, що він не народить сина від своєї дружини Сарри ., і Бог зробив щось, щоб відмовити йому в цій вірі та довести йому, що ми не залежимо від удачі . З іншого боку, зміни імен, знайдені в Біблії (Авраам-Авраам, Шері-Сара та ін.) (зміни, що відбулися за божественним наказом), тлумачилися мудрецями як зміна долі, що впливає на людину.

Фортуну іноді описують як фігуру, на яку впливають події, що відбуваються у світі. Наприклад, наприкінці книги Даниїла описується вистава «Чоловік, ”לֹא רָאוּ אֶת הַמַּרְאָה אֲבָל חֲרָדָה גְדֹלָה נָפְלָה עֲלֵיהֶם וַיִּבְרְחוּ בְּהֵחָבֵא” у сукно», і там сказано, що люди, які були з Даниїлом, «не бачили дзеркала, але велика тривога найшла на них, і вони сховалися» . У Талмуді рабин Єремія пояснив причину цього, стверджуючи, що хоча вони не бачили того, що бачив Даниїл, побачила їх удача, - і тому тривога впала на них.

Мудреці також бачили зміну місця людини як щось, що може змінити її удачу, і з їхніх слів поширений вираз зміна місця змінює удачу .

Дивитися також[ред. | ред. код]

  • жеребкування
  • Несподіваний наслідок

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]