Користувач:Alex Blokha/Події, згадані у Вікіпедії/1588

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед


Назва:Титани

-Знайдено: +

Корнеліс ван Гарлем. Падіння титанів. 1588



Зобр:1шт.


Назва:Теодосій Лазовський
-Знайдено: + Теодосій Лазовський († 1588), єп. холмський і белзький (1552 — 65), згодом володимирський (1565 — 80) та берестейський.


Назва:Історія Англії
-Знайдено: + *1588 - Спроба вторгнення в Англію іспанської Армади.


Назва:Іспанська Армада
-Знайдено: + Іспанська Армада, флот, посланий Філіпом ІІ Іспанським проти Англії в 1588. Складався з 130 кораблів, відплив з Лісабона. Бій почався в протоці Ла-Манш з англійським флотом з 197 невеликих кораблів під керівництвом Говарда Еффінгема й Френсиса Дрейка. Армада стала на якір біля Кале, але вогонь з англійських кораблів змусив її відійти у відкрите море, генеральний бій відбувся біля Гравеліна. Залишки Армади відійшли на північ від Шотландії, несучи важкі втрати через шторм і аварії корабля. Тільки половина флоту повернулася в Іспанію.


Зобр:1шт.


Назва:Старовольський Шимон
-Знайдено: + Старовольський Шимон (Starowolski Szymon) (1588 -4.4.1656) - польський письменник, історик.


Назва:Ляхівці
-Знайдено: + В 1567 році в Ляхівцях було оподатковано 2 селянські господарства, що володіли двома портами. Тоді ж у селі проживали і три желярські родини. В 1588 р. оподатковано 5 селянських господарств від 3,5 порти. В кінці XVI ст. в село прибули нові переселенці, що збільшило кількість мешканців.


Назва:Ратівці
-Знайдено: + Новоутворене село в XV ст. належало шляхетській родині Добо з Руського. В 1427 році жителі села були оподатковані від 16 порт. В XVI ст. кількість селянських господарств значно зменшилась. В 1588 році були оподатковані лише 7 господарств, які володіли 3 портами. В останній чверті XVI ст. кількість мешканців села збільшилася за рахунок нових поселенців. Так, на 1599 рік в селі нараховувалося 33 залежних селянських господарств. На його території були також костел, парафія, школа та одна-дві садиби землевласників. В 1715 році в селі господарювало 15 селянських родин.


Назва:Руські Комарівці
-Знайдено: + Руські Комарівці — село в Ужгородському районі Закарпатської області на ріці Солотвинка. Село виникло близько XV ст. на волоському праві. Шолтейс управляв селом ще в XVI ст. В письмових джерелах село відоме під назвами "Komorocz", "Огоz Komorocz" (Руські Комарівці). В 1588 році оподаткуванню підлягали 9 селянських господарств, які разом володіли 5,5 порти. В 1599 році в селі нараховувалось 25 залежних селянських господарств і господарство шолтейса. Наприкінці XVI ст. Руські Комарівці вважалися середнім за величиною селом. На початок XVIII ст. в ньому господарювали лише 4 селянські родини.


Назва:Соломоново
-Знайдено: + В 1427 році, крім господарства кенейза (шолтейса), Соломоново було оподатковано від 14 порт. Тоді село вважалося середнім за величиною поселенням. У XVI ст. кількість жителів села значно зменшилася. В 1588 році оподатковано лише 9 селянських господарств, у власності яких була 1,75 порти. В 1599 році, тобто через десятиліття, в селі нараховувалось близько 20 селянських домогосподарств, костел, парафія, школа.


Назва:Тарнівці
-Знайдено: + Після 1310 року в Тарнівцях поселилися землевласники, які до свого прізвища додавали прикладку "тарновецькі". В 1427 році оподаткуванню в селі підлягали 12 порт. В XVI ст. частина селян покинула Тарнівці, отож у 1588 році було оподатковано лише 4 господарства, які володіли однією портою. За рахунок нових поселенців у 1599 році в селі нараховувалось 22 селянських господарств. Були також садиба землевласника, костел, парафія і школа. Наприкінці XVII - на початку XVIII ст. кількість селянських господарств зменшилась до семи.


Назва:Холмок
-Знайдено: + Протягом ХІV - XV ст. Холмоком володіла місцева шляхта. З XVI ст. Холмок став власністю родини Корлат. В 1427 році у селі нараховувалося 7 селянських та одне шолтейське господарство. В 1588 році в Холмоку було оподатковано 12 домогосподарств, що володіли 4 портами. В кінці XVII ст. в селі нараховувалося 20 селянських господарств. В 1715 році, через події визвольної війни угорського народу проти панування австрійських Габсбургів (1703-1711 р.р.) кількість селянських господарств різко зменшилася.


Назва:Сьоґунат Муроматі
-Знайдено: + У 1573 один із регіональних даймьо, Ода Нобунаґа, вигнав останнього 15-го сьоґуна Асікаґу Йосіакі зі столиці і поклав край існуванню сьоґунату. У 1588 році Йосіакі повернув титул сьоґуна імператорському двору.


Зобр:3шт.


Назва:Поєдинки у Великому князівсті Литовському
-Знайдено: + Поєди́нки — відомі на польських і русько-литовських землях у формі власне поєдинків честі, а не «судів божих» з початку XV ст. Відбувалися у традиційних формах дуелі з застосуванням холодної зброї, причому законною дуель вважалася лише тоді, коли проходила за королівським дозволом і публічно. Наслідком активної боротьби церкви з дуелями, розпочатої буллою папи Юлія II 1509 р., була проголошена конституцією 1588 р. під загрозою піврічного ув'язнення і значного грошового штрафу заборона поєдинків у Польщі. (Volumina legum.—T. 2.— S. 255). Негативне ставлення громадської думки до поєдинків позначалося на зменшенні їх кількості, що відзначає і Боплан. Так, за підрахунками В. Лозінського, на західноукраїнських землях у кінці XVI — на початку XVII ст. джерела згадують поєдинки тільки 6 разів (Łoziński W. Prawem і lewem. Obyczaje na Czerwonej Rusi w pierwszej połowie XVII wieku. 2-е wyd.— Lwów, 1904.— T. 1.— S. 427). Так само епізодичні згадки про них в актах Волині і Наддніпрянщини.


Назва:Адельфотес
-Знайдено: + «Адельфоте́с» — «Грамматика до броглаголиваго еллинословенскаго языка...» — складена 1588 Арсенієм Еласонським разом з учнями Львівської братської школи. Видана 1591 у друкарні Львівського братства двома мовами: грецькою і староукраїнською. Тексти (грец. і староукр.) подані паралельно.


Назва:Гоббс Томас
-Знайдено: + Томас Гоббсангл. Thomas Hobbes- (15881679) - англійський філософ.
-Знайдено: + Класичний представник англійської філософії періоду англійської буржуазної революції Томас Гоббс (1588—1679) послідовно розробляє систему раціоналістичної філософії, яка охоплює не тільки вчення про буття, пізнання, а й вчення про суспільство, державу.


100 назад - 50 назад - 10 назад - Попередня - Про проект - Наступна - 10 вперед - 50 вперед - 100 вперед