Користувач:Uliana Pylypenko/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Персей[ред. | ред. код]

Персея легко знайти на небі, оскільки він має характерну форму й оточений декількома впізнаваними візерунками зір: на північ від нього зорі розташовані у формі літери W в сузір'ї Кассіопеї, на схід - шестикутник Візничого з яскравою зорею Капелла, на південь - Плеяди, а на захід - ланцюг із трьох найяскравіших зір в Андромеді[1].

У сузір’ї Персея найяйскравіші зорі утворюють характерну дугу. Вигнута лінія починається з помаранчевого надгіганта Мірам (η Персея) і проходить через γ Персея та Мірфак (α Персея) до σ, ψ та δ Персея в центральній частині сузір'я. Її легко знайти, якщо прослідувати за уявною лінією від γ Кассіопеї (центральна зірка візерунку "W" Кассіопеї) через Рухбу (δ Кассіопеї, нижня права зірка "W"). Мірфак, найяскравіша зірка Персея, також є найяскравішою зіркою на цій уявній лінії[1].

Персеїди[ред. | ред. код]

  • Персеїди - один із найвідоміших метеорних потоків. Активний у період із 14 липня до 1 вересня, та досягає піку в середині серпня. Персеїди, відомі швидкими та яскравими метеорами, які можна побачити із частотою від 50 до 100 метеорів на годину. Ідеально підходить для спостереження в північній півкулі в передсвітанкові години[2]. Метеори з персеїд - це фрагменти комети 109P/Свіфта-Туттля, відкритої в 1862 році астрономами Льюїсом Свіфтом і Горасом Таттлем. Комета Свіфта-Туттля має ядро діаметром 26 км та обертається навколо Сонця із періодом у 133 роки. Востаннє комета була у внутрішній частині Сонячної системи в 1992 році[3].
  • Зета-Персеїди – денний метеорний потік відкритий в 1947 році працівниками Обсерваторії Джодрел Бенк. Активний від 20 травня до 5 липня із максимумом 13 червня[4].

Ведмедиця[ред. | ред. код]

Слов'янська традиція[ред. | ред. код]

Слов'янські (зокрема й українські) назви більшости сузір’їв пов’язані з господарською діяльністю. Так для Великої Ведмедиці поширеною була назва "Віз", а також кілька подібних: "Великий Віз", "Небесний Віз", "Чумацький Віз" і т.д.. Вважається, що ця назва походить від давніх германців, або що вона була спільною для германців і слов'ян, коли ці дві групи ще не були розділені (кін. ІІ - І тис. до н.е.). Також вживалися назви "Лось" або "Сохатий", які ймовірно були запозичені від фіно-угорських народів, головним заняттям яких було полювання[5].

В Україні зустрічалася також назва "Дівка воду несе". Вона пов'язана з уявленням про райдугу як про коромисло, яким Цариця Небесна бере воду з моря. Вважалося, що вночі це коромисло видно як сузір'я Великої Ведмедиці. У Причорномор'ї це сузір'я називали "Пастух з Ґирлиґою" [6].

Зоря Алькор уявлялася українцям як миша, що гризе збрую коней, запряжених у Віз. Існував також варіянт, Алькор – це вуздечка між трьома конями і возом, і що коли вона порветься, настане кінець світу[6].

Оріон[ред. | ред. код]

Карпенко[ред. | ред. код]

Багатий яскравими зорями Оріон дозволяє теж різноманітні уподібнення. Кола у Нікітіна (це форма множини, означає «колеса») пов’язується за значенням з іншою давньоруською назвою цього сузір’я – Кружилиє чи Кружилица10. Староукраїнський словник П. Беринди називає це сузір’я Косы11. В Україні відомі ще народні назви Оріона: Граблі, Полиця, Чепіги, Косар (Косарі).

люками, а ця хмаринка – Яслами. Три яскравих зорі Оріона, що навкіс розрізають це сузір’я посередині, відомі під назвою Пояс Оріона. Та, окрім цієї назви, орієнтованої на ймення всього сузір’я, астеризм має в різних кутках земної кулі також багато інших назв. Назви ці виходять з кількості зір, схожості із певними предметами, спираються на різноманітні, іноді дивні й фантастичні асоціації. Згадаємо західноєвропейську назву цього астеризму Три Королі і при ній німецькі назви Три Плуги та Три Косарі, а також відоме серед народів Сибіру найменування Три Олені. Не кількість зір, а форма астеризму спричинилась до появи назв Коси – на Україні, Коромисло – в Росії, Ціп – в Естонії, Чурек – на Кавказі. А грузинське Сасцарі, вірменське Кшерк, турецьке Таразі означають «терези, ваги», вказуючи на ще одне з можливих осмислень конфігурації цього примітного астеризму

Зоряні скупчення[ред. | ред. код]

В Оріоні небагато відносно яскравих зоряних скупчень, та всі вони є розсіяними. Нижче наведено деякі з них (із видимою яскравістю менше 10m).

Галактики[ред. | ред. код]

Галактики в Оріоні тьмяні та мають малі кутові розміри (менше 2'х2'). Серед них є як "спокійні" галактики, так і галактики з активними ядрами. У таблиці нижче наведено галактики з видимою зоряною величиною менше 14m.

Назва Тип (за класифікацією Габбла) Активність Видима зоряна величина [mag] Джерело
NGC 1924 Sbc (спіральна з перемичкою) Sy 2 (сейфертівська галактика типу 2) 13.00 [19]
NGC 1713 Е (еліптична) Sy 2 (сейфертівська галактика типу 2) 13.88 [20]
NGC 1671 S0 (спіральна) неактивна 13.90 [21]
NGC 1684 E (еліптична) Sy 2 (сейфертівська галактика типу 2) 13.00 [22]
NGC 1691 Sb0 (спіральна з перемичкою) Sy 2 (сейфертівська галактика типу 2) 13.20 [23]
NGC 1729 Sc (спіральна) галактика з емісійними лініями 13.20 [24]
NGC 1843 Sc (спіральна) Sy 2 (сейфертівська галактика типу 2) 11.95* [25]
NGC 2110 S0 (спіральна) Sy 2 (сейфертівська галактика типу 2) 11.95* [26]
NGC 1875 E-S0 (еліптична) неактивна 12.23* [27]
NGC 1819 Sb0 (спіральна з перемичкою) неактивна 13.70 [28]
NGC 1740 E-S0 (еліптична) неактивна 12.35* [29]
NGC 1678 S0 (спіральна) неактивна 13.50 [30]
NGC 1682 E-S0 (еліптична) неактивна 13.18* [31]

Класифікація телескопів[ред. | ред. код]

Типи телескопів розрізняють за характеристиками, що наведені нижче.

За типом оптичної системи:

  1. Рефлектор (дзеркальний)
  2. Рефрактор (лінзовий)
  3. Комбінований

За діапазоном довжин хвиль:

  1. Оптичний
  2. Інфрачервоний
  3. Субміліметровий
  4. Мікрохвильовий
  5. Радіотелескоп
  6. Ультрафіолетовий
  7. Рентгенівський
  8. Гамма-телескоп

За місцем розташування:

  1. Наземні
  2. Повітряні
  3. Космічні

Методи визначення маси[ред. | ред. код]

Маси зір, наведених у списку, визначено одним із наступних методів:

  1. Спектроскопія - аналіз спектру світла, яке випромінює зоря. Вивчаючи лінії поглинання або випромінювання в спектрі, астрономи можуть визначати температуру, склад та інші характеристики зірки. Визначення маси за допомогою спектроскопії часто передбачає вивчення розширення або звуження певних спектральних ліній, що вказує на поверхневу гравітацію зірки, яка у свою чергу пов’язана з масою зірки[32].
  2. Моделі еволюції - це теоретичні основи, які описують життєвий цикл зір на основі їх маси. Різні маси призводять до різних еволюційних шляхів і тривалості життя зір. Порівнюючи спостережувані властивості зорі, як-от світність, температура та вік, із теоретичними моделями, астрономи можуть оцінити її масу[33].
  3. Подвійні зорі - це системи, у яких дві зірки обертаються навколо спільного центру мас. Визначивши основні параметри їх руху, можна обрахувати масу зір (або принаймні певні обмеження на їх масу)[34].
  1. α Андромеди (Альфераз, Сіррах)[35] — найяскравіша зірка цього сузір'я. Це подвійна зоря спектрального типу A0p[36] (також класифікується як змінна зоря типу α2 Гончих псів) із загальною зоряною величиною 2.1m і світністю 96 L [37]. Знаходиться на відстані 97 св.р. від Землі[38]. Через порівняно невелику відстань має значний власний рух[38]. В західній міфології зоря символізує голову Андромеди, однак традиційні арабські назви зірки — Альфераз та Сіррах[39], іноді перекладаються як «пуп коня»[40][41][42]. Арабські назви вказують на те, що α Андромеди утворює астеризм, відомий як «Великий квадрат Пегаса» з трьома зорями у Пегасі: α, β і γ Пегаса. Таким чином, раніше вважалося, що зірка належить як до Андромеди, так і до Пегаса, і її позначали як «δ Пегаса (δ Peg)», хоча офіційно ця назва більше не використовується[36][40][37].
  2. β Андромеди (Мірак) — зоря спектрального типу M0, червоний гігант [36] [43]. Належить до астеризму, відомого як «Пояс». Вона розташована на відстані 198 св. р. від нас[43], має зоряну величину 2.06m[44] і світність 115 L. Також навколо неї виявлено планету[37]. Назва зорі походить від арабської фрази al-Maraqq, що означає «стегна» або «набедрена пов’язка»[42].
  3. γ Андромеди (Альмак)подвійна зоря, що складається із помаранчевого гіганта та блакитної зорі розділених відстанню 9.7 кутових секунд. Їхні зоряні величини становлять відповідно 2.3m та 5m , а загальна зоряна величина системи - 2.14m[45] [40][41]. Блакитна зоря сама по собі є подвійною системою із періодом у 61 рік, вторинна зоря якої має зоряну величиною 6.3m [45]. Система знаходиться на відстані 358 св.р. [46].
  4. δ Андромеди — помаранчевий гігант спекрального класу K3[36], що має зоряну величину 3.3m [44]. Знаходиться на відстані 105 св.р. від Землі[47].
  5. ι , κ, λ, ο та ψ Андромеди утворюють астеризм, відомий як «Слава Фредеріка». Назва, що походить від колишнього сузір’я (Frederici Honores)[48]. ι Андромеди — біло-блакитна зоря головної послідовності типу B8, розташована на відстані 502 св.р. від Землі[49]; κ Андромеди — біла зоря головної послідовності типу B9 IVn на відстані 168 св. р. від Землі[50]; λ Андромеди — гігант жовтого відтінку типу G8 на відстані 86 св. р.[51]; ο Андромеди — гігант синьо-білого відтінку типу B6 на відстані 679 св. р.[52]; і ψ Андромеди — біло-блакитна зірка головної послідовності типу B7 на відстані 988 св. р. [53].
  6. μ Андромеди — біла зоря головної послідовності типу A5 із зоряною величиною 3.9m[44]. Знаходиться на відстані 130 св. р. [54] від Землі.
  7. υ Андромеди (Тітавін[55]) — це подвійна система з зоряною величиною 4.1m[44], яка складається з червоного карлика типу F та червоного карлика типу M. Основна зірка має планетну систему з чотирма підтвердженими планетами [56], із масами 0,96, 14,57, 10,19 і 1,06 мас Юпітера[57]. Система знаходиться на відстані 44 св. р. від Землі[58].
  8. ξ Андромеди (Адхіл) — подвійна зірка на відстані 217 св. р. Основний компонент системи — гігант помаранчевого відтінку типу K0[59].
  9. π Андромеди — подвійна зірка біло-блакитного відтінку із величиною 4.3m[44], яка знаходиться на відстані 598 св. р. від нас. Основною є зоря головної послідовності типу B5[60]. ЇЇ зоря-компаньйон має величину 8.9m[44].
  10. 51 Андромеди (Нембус[55]) - помаранчевий гігант спектрального типу К3 на відстані 177 св. р. від Землі[61].
  11. 56 Івізуально подвійна зоря. Один з компонентів — жовтий гігант типу K0 з видимою зоряною величиною 5.7m[44] на відстані 316 св. р.[62]. Другий — помаранчевий гігант типу K0 із зоряною величиною 5.9m, який знаходиться на відстані 990 св. р. від Землі[44].
  12. R Андромедизмінна типу Міри з періодом 409 днів. Її максимальна зоряна величина становить 5.8m, а мінімальна — 14.8m [36], і вона знаходиться на відстані 1250 св. р. [63]. В Андромеді є ще 6 інших змінних типу Міри[64].
  13. Z Андромеди є прототипом відповідного класу змінних зір. Її величина коливається від 12.4m у мінімумі до 8m у максимумі[37]. Вона знаходиться на відстані 2720 св. р. [65].
  14. Ross 248 є дев'ятою найближчою до Землі зіркою - відстань до неї становить 10.3 св. р.[66]. Це червона зоря головної послідовності, що є змінною типу BY Draconis[67].
  15. 14 Андромеди (Верітате[55]) — гігант жовтого відтінку типу G8, який знаходиться на відстані 251 св. р. [68]. Він має масу 2.2 M і радіус 11 R, а також планету, 14 Андромеди b, відкриту в 2008 році. Вона обертається на відстані 0,83 а.о. одиниць від своєї зорі із періодом 186 днів і має масу 4,3 мас Юпітера[69].

Аламак (γ And) — кратна зоря, яка через значну відстань у 120 парсек (390 світлових років) видима як один об'єкт. Складається з чотирьох компонентів: γ1 (зоря A) γ2 (зорі Ba, Bb та C).[70][71][72]

λ Андромеди (λ And) — жовтий субгігант, амплітуда — 0,28 зоряної величини, період — понад 54,2 доби.[73]

  1. а б Perseus Constellation: Location, Stars, Myth, Facts – Constellation Guide. www.constellation-guide.com. Процитовано 26 лютого 2024.
  2. earthsky.org.
  3. Perseids - NASA Science. science.nasa.gov (англ.). Процитовано 26 лютого 2024.
  4. meteorshowersonline.com.
  5. Українське небо. Студії над історією астрономії в Україні. Львів: Інститут прикладних проблем механіки і математики ім. Я. С. Підстригача НАН України. 2014.
  6. а б Федорович, Надія. Українська народна астрономія (PDF).
  7. trapezium cluster. simbad.harvard.edu. Процитовано 18 лютого 2024.
  8. Šubr, Ladislav; Kroupa, Pavel; Baumgardt, Holger (20 вересня 2012). CATCH ME IF YOU CAN: IS THERE A “RUNAWAY-MASS” BLACK HOLE IN THE ORION NEBULA CLUSTER?. The Astrophysical Journal. Т. 757, № 1. с. 37. doi:10.1088/0004-637X/757/1/37. ISSN 0004-637X. Процитовано 18 лютого 2024.
  9. NGC 1980. simbad.harvard.edu. Процитовано 18 лютого 2024.
  10. NGC 1981. simbad.harvard.edu. Процитовано 18 лютого 2024.
  11. NGC 2169. simbad.harvard.edu. Процитовано 18 лютого 2024.
  12. NGC 1662. simbad.harvard.edu. Процитовано 18 лютого 2024.
  13. NGC 2175. simbad.harvard.edu. Процитовано 18 лютого 2024.
  14. NGC 2194. simbad.harvard.edu. Процитовано 18 лютого 2024.
  15. а б Dietrich, J. P. (2008-07). Disentangling Visibility and Self-Promotion Bias in the arXiv:astro-ph Positional Citation Effect. Publications of the Astronomical Society of the Pacific. Т. 120, № 869. с. 801—804. doi:10.1086/589836. ISSN 0004-6280. Процитовано 18 лютого 2024.
  16. Piatti, A. E.; Claria, J. J.; Ahumada, A. V. (21 квітня 2003). The relatively young and metal-poor Galactic open cluster NGC 2194. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (англ.). Т. 340, № 4. с. 1249—1260. doi:10.1046/j.1365-8711.2003.06365.x. ISSN 0035-8711. Процитовано 18 лютого 2024.
  17. NGC 2186. simbad.harvard.edu. Процитовано 18 лютого 2024.
  18. NGC 1977. simbad.harvard.edu. Процитовано 18 лютого 2024.
  19. ngc 1924. simbad.harvard.edu. Процитовано 18 лютого 2024.
  20. ngc 1713. simbad.harvard.edu. Процитовано 18 лютого 2024.
  21. ngc 1671. simbad.harvard.edu. Процитовано 18 лютого 2024.
  22. ngc 1684. simbad.harvard.edu. Процитовано 18 лютого 2024.
  23. ngc 1691. simbad.harvard.edu. Процитовано 18 лютого 2024.
  24. ngc 1729. simbad.harvard.edu. Процитовано 18 лютого 2024.
  25. ngc 1843. simbad.harvard.edu. Процитовано 18 лютого 2024.
  26. ngc 2110. simbad.harvard.edu. Процитовано 18 лютого 2024.
  27. NGC 1875. simbad.harvard.edu. Процитовано 18 лютого 2024.
  28. NGC 1819. simbad.harvard.edu. Процитовано 18 лютого 2024.
  29. NGC 1740. simbad.harvard.edu. Процитовано 18 лютого 2024.
  30. NGC 1678. simbad.harvard.edu. Процитовано 18 лютого 2024.
  31. NGC 1682. simbad.harvard.edu. Процитовано 18 лютого 2024.
  32. Catanzaro, Giovanni (2014). How to Determine Surface Gravity from Stellar Spectra. Determination of Atmospheric Parameters of B-, A-, F- and G-Type Stars. Cham: Springer International Publishing. с. 97—109. ISBN 978-3-319-06955-5.
  33. Ellis, R. (2011-09). An Introduction to the Theory of Stellar Structure and Evolution, 2nd edn., by Dina Prialnik. Contemporary Physics. Т. 52, № 5. с. 490—490. doi:10.1080/00107514.2011.580371. ISSN 0010-7514. Процитовано 11 лютого 2024.
  34. Kubiak, Marcin (1994). Gwiazdy i materia międzygwiazdowa (польською) . Warszawa: PWN. с. 387—424.
  35. Андромеда // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 21. — ISBN 966-613-263-X.
  36. а б в г д Internet Archive, Patrick; Tirion, Wil (1997). Cambridge guide to stars and planets. Cambridge, U.K. ; New York : Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-58582-8.
  37. а б в г Moore, Patrick (2000). The data book of astronomy. Bristol: Institute of Physics Publ. ISBN 978-0-7503-0620-1.
  38. а б alpha andromedae. simbad.u-strasbg.fr. Процитовано 10 лютого 2024.
  39. Davis, George R., Jr. (1 січня 1944). The pronunciations, derivations, and meanings of a selected list of star names. Popular Astronomy. Т. 52. с. 8. ISSN 0197-7482. Процитовано 10 лютого 2024.
  40. а б в Star Tales – Andromeda. www.ianridpath.com. Процитовано 10 лютого 2024.
  41. а б Ridpath, Ian (2009). The monthly sky guide (вид. 8th ed). Oxford: Cambridge university press. ISBN 978-0-521-13369-2.
  42. а б ICOP: Arabic Star Names. web.archive.org. 2 лютого 2008. Процитовано 10 лютого 2024.
  43. а б beta andromedae. simbad.u-strasbg.fr. Процитовано 10 лютого 2024.
  44. а б в г д е ж и Ridpath, Ian; Tirion, Wil (10 грудня 2012). The Monthly Sky Guide. Cambridge University Press. ISBN 978-1-107-68315-0.
  45. а б Chapman, Frank M.; Seton, Ernest Thompson (1898). Bird-life guide to the study of our common birds / by Frank M. Chapman ; illustrated by Ernest Seton Thompson. New York :: D. Appleton,. ISBN 0-665-32574-6.
  46. gam01 andromedae. simbad.u-strasbg.fr. Процитовано 10 лютого 2024.
  47. delta andromedae. simbad.u-strasbg.fr. Процитовано 10 лютого 2024.
  48. Giglioli, M.F.N. (2012-12). Oligarchy. By Jeffrey A.Winters. Cambridge: Cambridge University Press, 2011. Constellations. Т. 19, № 4. с. 624—626. doi:10.1111/cons.12014. ISSN 1351-0487. Процитовано 11 лютого 2024.
  49. iota andromedae. simbad.u-strasbg.fr. Процитовано 11 лютого 2024.
  50. kappa andromedae. simbad.u-strasbg.fr. Процитовано 11 лютого 2024.
  51. lambda andromedae. simbad.u-strasbg.fr. Процитовано 11 лютого 2024.
  52. iota andromedae. simbad.u-strasbg.fr. Процитовано 11 лютого 2024.
  53. psi andromedae. simbad.u-strasbg.fr. Процитовано 11 лютого 2024.
  54. mu andromedae. simbad.u-strasbg.fr. Процитовано 11 лютого 2024.
  55. а б в International Astronomical Union | IAU. www.iau.org. Процитовано 11 лютого 2024.
  56. Ligi, R.; Mourard, D.; Lagrange, A. M.; Perraut, K.; Boyajian, T.; Bério, Ph.; Nardetto, N.; Tallon-Bosc, I.; McAlister, H. (2012-09). A new interferometric study of four exoplanet host stars: θ Cygni, 14 Andromedae, υ Andromedae and 42 Draconis. Astronomy & Astrophysics. Т. 545. с. A5. doi:10.1051/0004-6361/201219467. ISSN 0004-6361. Процитовано 11 лютого 2024.
  57. Notes for star Ups And. web.archive.org. 2 січня 2007. Процитовано 11 лютого 2024.
  58. upsilon andromedae. simbad.u-strasbg.fr. Процитовано 11 лютого 2024.
  59. xi andromedae. simbad.u-strasbg.fr. Процитовано 11 лютого 2024.
  60. pi andromedae. simbad.u-strasbg.fr. Процитовано 11 лютого 2024.
  61. 51 andromedae. simbad.u-strasbg.fr. Процитовано 11 лютого 2024.
  62. 56 andromedae. simbad.u-strasbg.fr. Процитовано 11 лютого 2024.
  63. R andromedae. simbad.u-strasbg.fr. Процитовано 11 лютого 2024.
  64. Moore, Patrick (2000). The Data Book of Astronomy. IOP Publishing Ltd. ISBN 0-7503-0620-3.
  65. Z andromedae. simbad.u-strasbg.fr. Процитовано 11 лютого 2024.
  66. THE 100 NEAREST STAR SYSTEMS. web.archive.org. 13 травня 2012. Процитовано 11 лютого 2024.
  67. Ross 248. simbad.u-strasbg.fr. Процитовано 11 лютого 2024.
  68. 14 Andromedae. simbad.u-strasbg.fr. Процитовано 11 лютого 2024.
  69. Martin, Pierre-Yves (2023). Planet 14 And b. exoplanet.eu (англ.). Процитовано 11 лютого 2024.
  70. γ And. simbad.cds.unistra.fr. Архів оригіналу за 22 січня 2023. Процитовано 18 січня 2023.
  71. Robert Burnham (1 січня 1978). Andromeda-Cetus (англійською) . Courier Corporation. ISBN 978-0-486-23567-7.
  72. A. A. Tokovinin. MSC - a catalogue of physical multiple stars. CDS. Процитовано 19 листопада 2019.
  73. λ And. simbad.cds.unistra.fr. Архів оригіналу за 21 січня 2023. Процитовано 18 січня 2023.