Корона Наполеона III

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Корона Наполеона III
Дата створення / заснування 1855
Зображення
Країна  Друга французька імперія
CMNS: Корона Наполеона III у Вікісховищі

Корона Наполеона III — французький імператорський символ та клейнод монаршої влади, виготовлений для імператора Наполеона III.

Історія[ред. | ред. код]

Хоча офіційної церемонії коронації для імператора та імператриці не було, корона була зроблена для імператора французів Наполеона III з нагоди Всесвітньої виставки 1855 в Парижі. Золота корона мала дугоподібні арки та пальметові дуги, інкрустовані діамантами. Увінчувала корону куля (глобус) з хрестом на горі.

У той же період була зроблена ще одна корона для імператриці Євгенії де Монтіхо, яка відома як Корона імператриці Євгенії.

Після повалення Наполеона III у 1870, в результаті франко-прусської війни, він та його дружина жили у вигнанні в Англії; де колишній імператор помер у 1873.

Більшість французьких королівських коронних клейнодів, включаючи корону Наполеона III, було продано Третьою республікою у 1885.

Однак корону імператриці Євгенії повернули колишній імператриці, яка заповіла її принцесі Марі-Клотільді Бонапарт. Згодом вона потрапила на аукціон у 1988, після чого її подарував Роберто Поло музею Лувр в Парижі, де вона зараз виставлена.

Джерела[ред. | ред. код]