Корона Звонимира

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Корона Звонимира (хорв. Starohrvatska kruna, також хорв. Zvonimirova kruna) — реліквія, що належала хорватському правителю Дмитару Звонимиру, що правив в 1076—1089 роках, згодом втрачена.

Історія[ред. | ред. код]

Дмитар Звонимир отримав корону від Папи Римського Григорія VII разом зі скіпетром.[1]

Коронація дозволила Звонимиру титулуватися вищим титулом лат. rex замість колишнього dux. Але в той же час його відносини з папою в результаті отримання корони були близькими до васальних. Неясно, наскільки великі були права Звонимира на хорватський престол за походженням, тому він міг мати потребу в додатковому зміцненні влади.[2]

Коронація Звонимира

Середньовічна корона зникла в смуті, що настала після смерті Звонимира, а після початку унії Угорщини та Хорватії роль хорватської корони виконувала Корона Святого Іштвана. У XIX столітті ідея окремої хорватської корони стала популярною серед прихильників суверенітету Хорватії, наприклад, в ідеалістичних творах Франьо Рачки[3]. Зображення корони Звонимира (або Томислава, як її частіше називали) підкріплювали пам'ять про героїчне минуле. Це стало особливо актуально в 1925 році, коли святкувався ювілей хорватської державності. Зі створенням Незалежної Держави Хорватія була спроєктована нова «корона Звонимира», не схожа на свій прототип. Також були випущені однойменні орден і медаль. Однак король Томислав II коронований цієї короною так і не був.[4].

Зображення[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Иловайский Д. И. Древняя история. Средние века. Новая история. Архів оригіналу за 12 червня 2017. Процитовано 16 квітня 2020.
  2. Общественная мысль славянских народов в эпоху раннего Средневековья. Архів оригіналу за 25 серпня 2017. Процитовано 16 квітня 2020.
  3. Рачкий // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890—1907.
  4. Jareb M. «Old-croatian Crown», or the construction and use of a national and political symbol from the late 19th century to the World War II. Архів оригіналу за 25 серпня 2017. Процитовано 16 квітня 2020.