Корона королеви Ядвіґи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Королева Ядвіґа Анжуйська в «короні королеви»

Корона королеви Ядвіґи (пол. Korona Jadwigi kaliskiej) — корона, один з коронаційних клейнодів королев Речі Посполитої. Була виготовлена для королеви Польщі Ядвіґи Болеславівни у 1320 році.

Служила офіційною коронаційною короною польських королев та королев Речі Посполитої (Польщі, Литви, України, Білорусі) з чотирнадцятого до сімнадцятого століття.

Входила до складу коронних коштовностей Речі Посполитої до її знищення в 1809 р.

Історія[ред. | ред. код]

Корона королеви була одним з коронаційних клейнодів польської королеви, що використовувались під час офіційної церемонії коронації. Виготовлена для королеви Ядвіґи Калишської, дружини Владіслава I у 1320 р., для її коронації як королеви-консорта Польщі. Відтоді слугувала головним знаком влади королеви Польщі, а пізніше — королеви Речі Посполитої, аж до кінця 17-го століття.

Корона королеви складалася з восьми сегментів, кожен з яких увінчаний геральдичною лілією, перемежованими меншими вершинами; все це було закрите двома луками, на перетині яких розміщена куля з рівнобедреним хрестом.

Відповідно до опису Королівської скарбниці Вавеля у 18-му столітті, корона була прикрашена 40 рубінами, 40 сапфірами та 63 перлами. Однак опис 16-го століття свідчить, що корона була оздоблена більшою кількістю коштовного каміння; і що їх кількість, якість та вартість була більшою, ніж на короні Болеслава Хороброго.

У 18 столітті корона була зображена на портреті Святої королеви Польщі, Литви і Русі Ядвіґи Анжуйської, роботи Марчелло Баччареллі, намальованому для оздоблення Мармурової кімнати у Королівському замку у Варшаві.

Це була одна з п'яти королівських корон Речі Посполитої (корона королеви, Угорська корона, корона Ґомагіальна, корона Московитська, Шведська корона) яку в жовтні 1795 року викрали з замку Вавель прусські війська, що покидали Краків.

До 1809 року перебувала в берлінському казначействі Гогенцоллерів. Пізніше її, як і решту королівських клейнодів Речі Посполитої, розібрали й переплавили. Пруський король карбував монети з отриманого з корон золота в 1811 році та продавав дорогоцінні камені.

Короновані королеви[ред. | ред. код]

Королеви Польщі та Королеви Речі Посполитої, які були короновані короною королеви Ядвіґи:

Джерела[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Корона королеви Ядвіґи