Корона Анни Іванівни

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Корона Анни Іванівни
Дата створення / заснування 1730
Зображення
Назва рос. Корона Анны Иоанновны
Названо на честь Анна Іванівна
Країна  Російська імперія
Місце розташування Оружейна палата (Москва)
У збірках Музеї Московського Кремля
CMNS: Корона Анни Іванівни у Вікісховищі
Корона на малюнку академіка Ф. Солнцева, середина XIX ст.
Імператриця Анна Іванівна, коронаційний портрет роботи Луї Каравакка

Корона російської імператриці Анни Іванівни або корона Царства Польського — дорогоцінний вінець, виготовлений майстром Готлібом Вільгельмом Дункелєм у Санкт-Петербурзі в 1730 р.

Опис[ред. | ред. код]

Це корона типу митри (нім. «Mitrenkrone»). Виготовлена вона за зразком корони попередниці Анни Іванівни - Катерини I (1724 р.). Спочатку верхні секції половинок митри були прикрашені срібними пластинами з крупними перлинами (це видно на коронаційному портреті Анни Іванівни, виконаному Луї Каравакком в 1730-му р.) . Невдовзі корону переробили, замість перлин було додано більше діамантів. Срібний з позолотою карбований корпус корони прикрашений 2536 діамантами та 28 іншими, кольоровими камінцями. Більшість з них знято з корони Катерини I. Головною прикрасою корони є асиметричний червоний турмалін вагою у 500 каратів. Він був привезений в 1676 р. з Китаю молдаванином Миколою Спафарієм, московським послом до богдихана Кангсі. Спочатку камінець прикрашав діамантову корону Федора III, потім – корону Катерини I.

Заввишки корона 31,3 см.

Після приєднання до Росії частини польських земель з Варшавою та організації Царства Польського Конгресового, виникла потреба у регаліях цього державного утворення. Старі корони владців Речі Посполитої були знищені німцями в 1807 р. Тож як королівський вінець Польщі була використана корона Анни Іванівни – до того вже майже сто років музейний експонат.

Коронації[ред. | ред. код]

Корона використовувалась для коронацій монархів:

14 березня 1741 р. за наказом обер-гофмейстера імператорського двору графа С.А.Салтикова корона передана до Збройової палати Кремля, там зберігається і нині

Корона Анни Іванівни в геральдиці[ред. | ред. код]

У Великому державному гербі Російської імперії (1882) корона увінчувала щит з гербом Царства Польського.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Древности Российского государства, изданные по высочайшему повелению государя императора Николая I: в 6 отд. и доп. к отд. III. — Репринтное издание 1849—1853 гг. — СПб.: Альфарет, 2006. - 2-е Отделение, С. 27—28.