Шведська корона (атрибут)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шведська корона
Зображення
Країна  Річ Посполита
CMNS: Шведська корона у Вікісховищі
Володислав IV Ваза у "Шведській короні"

Шведська корона (пол.: Korona szwedzka) — корона королів Речі Посполитої зі шведської королівської династії Вази. Була передана до Коронної скарбниці у Вавелі після зречення Яна II Казимира Вази в 1668 році.

Входила до переліку найвищих монархічних клейнодів Корони Речі Посполитої.

Історія[ред. | ред. код]

Шведська корона
Пам'ятник Сигізмунда III Вази у Варшаві

Існує припущення, що спочатку корона була зроблена для короля Польщі, Литви і Русі Сигізмунда II Августа.

Після смерті короля, в 1572 р., вона була заставлена гданському банкіру Яну Тудеско; а згодом викуплена королем Сигізмундом III Вазою за 20 000 флоринів і використана для його коронації в Уппсалі як короля Швеції 19 лютого 1594 року.

У 1623 р. король Сигізмунд III заповів її Речі Посполитій (Польща, Литва, Україна, Білорусь). У 1632 році Сигізмунд III, перед смертю, у Варшаві увінчав "шведською короною" принца Владислава Вазу, символічно передавши йому титул короля Швеції.

Корона Швеції (разом з Московитською короною) була використана в 1632 році як церемоніальна корона під час похорону Сигізмунда III Вази.

Шведська корона була виготовлена з чистого золота, як типова "закрита корона" ("corona clausa"), що складався з п'яти більших та п’яти менших частин (portiones maiores quinque, minores quinque) та 262 дорогоцінних каменів, у тому числі 24 смарагдів, 64 рубінів, 30 сапфірів, 21 діамантів та 123 перлин. На горі її увінчували золота земна куля та хрест. Її ободок був восьмироз’ємним, прикрашений золотими квітами, густо оздоблений перлами і коштовним камінням.

Після 1632 року, незважаючи на заповіт Сигізмунда ІІІ, шведська корона належала королю Володиславу IV Вазі, а пізніше Яну II Казиміру Вазі. Лише у 1668 р., після суперечок та торгів між королем та сеймом, вона опинилася у Державній скарбниці у Вавельському замку, де зберігалась до ІІІ розділу Речі Посполитої у 1795 році.

У 18 столітті шведська корона була зображена на портреті роботи Марчелло Баччареллі, намальованому для оздоблення Мармурової кімнати у Королівському замку у Варшаві.

Це була одна з п'яти королівських корон Речі Посполитої (корона королеви, Угорська корона, корона Московитська, корона омажиальна та ін.) яку в жовтні 1795 року викрали з замку Вавель прусська армія, що покидала Краків.

До 1809 року знаходилась в колекції Гогенцоллернів у Берліні. Пізніше її, як і більшість королівських клейнодів Речі Посполитої, розібрали й переплавили. 1811 року пруський король карбував монети з отриманого з корон золота та продавав дорогоцінні камені.

Шведська корона вінчає голову пам'ятника короля Речі Посполитої (Польщі, України, Литви, Білорусі) та короля Швеції Сигізмунда III Вази, встановленого у Варшаві.

Джерела[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Шведська корона (атрибут)