Косс Корнелій Лентул (консул 1 року до н.е.)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Косс Корнелій Лентул
Народився 35 до н. е.
Помер 36
Країна Стародавній Рим
Діяльність політик, військовослужбовець
Суспільний стан патрицій[d]
Посада давньоримський сенатор[d], Quindecimviri Sacris Faciundis, консул, проконсул і префект міста
Батько Гней Корнелій Лентул
Діти Гней Корнелій Лентул Гетулік, Косс Корнелій Лентул (консул 25 року) і Корнелія Лентула

Косс Корнелій Лентул Гетулік (лат. Cossus Cornelius Lentulus; 35 рік до н. е. — 36 рік н. е.) — політичний та військовий діяч Римської імперії, консул 1 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патрциіанського роду Корнеліїв Лентулів. Син Гнея Корнелія Лентула, квестора 29 року до н. е. У 12 році до н. е. Косс Корнелій став монетарієм. Після цього увійшов до колегії квіндецемвірів священнодійств. У 1 році до н. е. обрано консулом разом з Луцієм Кальпурнієм Пізоном. У 5—6 роках н. е. обіймав посаду проконсула провінції Африка. На цій посаді Лентул здобув перемогу над кочовими племенами гетулів та мусуламів у Сирті, після чого примусив їх відійти від римських кордонів та припинити напади. За це отримав тріумфальні відзнаки та право назвати сина «Гетуліком».

У 14 році був призначений імператорським легатом у Панонії. Під час цього придушив повстання місцевих племен.

У 31 році вніс у сенаті пропозицію стосовно заборону пред'являти намісникам провінцій, магістратам та особам, відсутнім у державних справах, звинувачення у злочинах, вчинених до вступу на посаду. Пропозиція була прийнята, завдяки цьому було врятовано від засудження Луція Аррунція, намісника Іспанії, звинуваченого Сеяном. У 33 році Лентул був призначений префектом Риму. Страчений за наказом імператора Калігули, який повірив поклепу.

Характер[ред. | ред. код]

Косс був статечною і скромною людиною, але відрізнявся непомірною пристрастю до вина. Попри цей недолік, Косс користувався повною довірою імператора Тиберія й був посвячений у багато важливих таємниць імператора, які неухильно зберігав.


Родина[ред. | ред. код]

  • Косс Корнелій Лентул, консул 25 року н. е.
  • Гней Корнелій Лентул Гетулик, консул 26 року н. е.
  • Корнелія

Джерела[ред. | ред. код]

  • C. Settipani, «Continuité gentilice et continuité sénatoriale dans les familles sénatoriales romaines à l’époque impériale», 2000, p. 86.
  • G. V. Sumner, Phoenix, Vol. 19, № 2, pp. 134—136.