Кременчуцький завод дорожніх машин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ПрАТ «Кредмаш»
ПрАТ «Кременчуцький завод дорожніх машин»
Тип організація
Форма власності приватне акціонерне товариство
Галузь машинобудування
Засновано 1870
Штаб-квартира проспект Свободи, буд. 4, Кременчук, Україна
Територія діяльності Україна, Росія, Білорусь, Азербайджан, Казахстан, Румунія, Грузія і Сербія
Попередні назви Дормаш[1]
Ключові особи Микола Данилейко (президент, голова наглядової ради)
Олександр Тверезий (генеральний директор, голова правління)
Продукція асфальтобетонні заводи[ru], колісна техніка[2], опалювальні котли та закаточні машинки[3]
Послуги гарантійне обслуговування, модернізація та підготовка персоналу
Співробітники 2072[4](на 1.01.2018)
kredmash.com
Мапа
Прохідна заводу

Кредма́ш (Кременчу́цький заво́д доро́жніх маши́н) — один з найбільших в Європі виробників дорожніх машин. Початком виробництва вважається 1870 рік.

Історія[ред. | ред. код]

Початком виробництва на заводі вважається 1870 рік, коли була випущена перша продукція — кінні приводи, молотилки, соломорізки та запасні частини до них. Це було перше підприємство у Полтавській губернії по виробництву сільськогосподарських машин, що виконувало також замовлення для залізниці.

Наприкінці 90-х років XIX сторіччя завод придбав купець 1-ї гільдії І. Андер. В офіційній статистиці це підприємство називалося Механічним чавуноливарним заводом. На заводі в той час працювало 65 осіб: 21 ливарник, 22 слюсаря, 10 токарів, 5 ковалів, 3 модельника, 3 муляра і машиніст.

Після революції завод, що перейшов до підпорядкування губземвідділа, залишався єдиним у губернії підприємством, яке виробляло і ремонтувало сільськогосподарські машини і знаряддя.

У 1930 році підприємство змінило профіль виробництва і перейшло на випуск дорожніх машин. У 1933 році постановою Раднаргоспу СРСР було створено «Дормашоб'єднання».

У серпні 1941 року завод евакуюють до міста Курган, де на його основі був створений Курганський завод дорожніх машин. За короткий час було освоєно 10 видів продукції для фронту — бензозаправники, бензоконтейнери, вогнемети, деталі до артилерійських систем та інші вироби.

У 1949 році підприємство випустило перший асфальтозмішувач — Д-225.

У 1994 році підприємство було приватизовано. Було створено відкрите акціонерне товариство «Кременчуцькі дорожні машини».

Сьогодні Приватне акціонерне товариство «Кременчуцький завод дорожніх машин („Кредмаш“)» — провідний виробник асфальтозмішувальних установок і запасних частин до них.

Сьогодні, завдяки старанням конструкторів і технологів підприємства, обладнання, що випускається, вдосконалено і відповідає всім міжнародним стандартам як за технічними і експлуатаційними характеристиками, так і з екологічної безпеки. На всіх асфальтозмішувальних установках марки «Кредмаш» впроваджені комплектуючі відомих світових компаній: мотор-редуктори виробництва Чехії і Німеччини, італійські шнеки, масляні теплогенератори виробництва Італії, арматура європейських виробників, а також німецькі та угорські пальники для сушильних агрегатів, компресори, ресивери, електроапаратура провідних європейських виробників і багато іншого. При цьому наявність імпортних складових в комплектації установок не впливає на їх вартість, і ціна залишається українською.

Російсько-українська війна[ред. | ред. код]

27 червня 2022 року російські військові ракетами Х-22 обстріляли місто Кременчук. Одна ракета влучила у торговельний центр «Амстор», а одна ракета майже влучила у завод. Через влучання ракети частково зруйнована інфраструктура. Розбито, зокрема, цех, а на території заводу лишилася вирва від вибуху[5].

За 20 хвилин до влучання у цеху перебувало близько 100 людей. Двоє працівників отримали травми — їх посікло склом. Також було зруйновано теплиці, що знаходились на його території[6].

На цей час через порушення ланцюгів постачання складових завод працював неповний робочий день. Того дня роботу було завершено близько 15:30 — за близько 20 хвилин до удару[7].

Невдовзі після атаки до території заводу отримали безперешкодний доступ представники організації Human Rights Watch. Після ретельного дослідження складських і виробничих приміщень заводу їм не вдалось знайти жодних ознак наявності на його території військової техніки, боєприпасів, тощо[7].

Продукція[ред. | ред. код]

Основною продукцією заводу є асфальтозмішувальні установки КДМ-206, КДМ-208, КДМ-209, КДМ-207, КДМ-205, ДС-168, ДС-185, КДМ-201, а також ґрунтозмішувальна установка ДС-50Б.

Доходи[ред. | ред. код]

За 2017 рік завод виготовув та відвантажив 50 асфальтозмішувальних[8] та ґрунтозмішувальних установок.[9] В 2016 році була реалізовано — 32 асфальтозмішувальні та ґрунтозмішувальні установки.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Історія ПрАТ «Кредмаш». Архів оригіналу за 11 серпня 2020. Процитовано 10.02.2019.
  2. Регенератори асфальту, мінігудронатори, піскорозкидувачі та снігоприбиральні відвали
  3. Машинка закаточна напівавтоматична МЗП-1. Архів оригіналу за 31 травня 2020. Процитовано 10.02.2019.
  4. "Кредмаш" за 2011 рік заробив грошей більше, ніж за 2010 [Архівовано 5 березня 2016 у Wayback Machine.]Кременчуцький Телеграф(рос.)
  5. Удар по ТЦ Кременчука: одна ракета влучила у завод поблизу. УНІАН. 28 червня 2022.
  6. Друга ракета в Кременчуці вдарила по заводу: його вщент зруйновано (фото). ТСН. 28 червня 2022.
  7. а б Ukraine: Russian Missile Kills Civilians in Shopping Center. Human Rights Watch. 30 червня 2022.
  8. Асфальтозмішувальні установки (асфальтозмішувальний завод): купити, ціна - ПАТ "Кредмаш". kredmash.com (uk-UA) . Архів оригіналу за 23 січня 2018. Процитовано 23 січня 2018.
  9. Грунтозмішувальні установки (машини): купити, ціна - ПАТ "Кредмаш". kredmash.com (uk-UA) . Архів оригіналу за 23 січня 2018. Процитовано 23 січня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]