Ло мейн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ло мейн
Походження  КНР

Ло мейн (кит. трад.: 撈麵/撈麪; спрощ.: 捞面; єл.: lou1 min6; піньїнь: lāo miàn) — китайська страва з локшиною. Він часто містить овочі та деякі види м'яса або морепродуктів, як правило, яловичину, курку, свинину або креветки. Його також можна подавати з вонтонами (мандаринською це називається huntun餛飩/馄饨), а також можна їсти лише з овочами.

Етимологія[ред. | ред. код]

Термін lo mein походить від кантонської lou1 min6 (撈麵), що означає «перемішана локшина».[1] Використання кантонською мовою ієрогліфа 撈, що вимовляється як lou1 і означає «помішувати», у його невимушеній формі відрізняється від традиційного ханського значення ієрогліфа «копати» або «черпати воду» мандаринською мовою, у цьому випадку було б кантонською мовою вимовляється як laau4 або lou4 (мандаринською — lāo).[2][3] Мандаринською ця страва називається lāo miàn. У країні походження він виготовляється з тонкої борошно-яєчної локшини, яка відрізняється еластичною текстурою.

Регіональні відмінності[ред. | ред. код]

Північний Китай[ред. | ред. код]

У Північному Китаї bàn miàn (拌面) може стосуватися багатьох інших видів пшеничної локшини без яєць, включаючи лагман у Сіньцзяні.[4]

Американська китайська кухня[ред. | ред. код]

В американських китайських ресторанах ло мейн є популярною їжею навинос і іноді вважається синонімом чоу мейн. Ця страва відрізняється як від кантонського ломейна, так і від кантонського хрусткого чау-мейна. Кантонський ломейн змішується з рідким соусом, а зверху додається такий продукт, як вонтон або яловича грудка. Навпаки, американську локшину ло мейн зазвичай обсмажують із соусом із соєвого соусу та інших приправ. Можна змішувати такі овочі, як бок-чой і капусту, а також часто додають м'ясо, наприклад смажену свинину, яловичину або курку. Іноді доступні ло-мейн із креветками, ло-мейн з омарами, овочеві ло-мейн і «домашнє» ло-мейн (більш ніж одне м'ясо).

Індонезійська китайська кухня[ред. | ред. код]

В індонезійській китайській кухні ло мейн готується з яєчної локшини або «міе хоккіен».[5][6][7]

Див. також[ред. | ред. код]

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. http://www.merriam-webster.com/dictionary/lo%20mein. {{cite encyclopedia}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  2. 《現代標準漢語與粵語對照資料庫》 (A Comparative Study of Modern Chinese and Cantonese) (кит.). 香港中文大學 (Chinese University of Hong Kong) https://web.archive.org/web/20110721085933/http://win2003.chi.cuhk.edu.hk/hanyu/chetio.asp?chetio=15682. Архів оригіналу за 21 липня 2011. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  3. 《粵語審音配詞字庫》 (Chinese Character Database: With Word-formations Phonologically Disambiguated According to the Cantonese Dialect) (кит.). 香港中文大學 (Chinese University of Hong Kong) http://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-can/search.php?q=%BC%B4. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  4. Uyghur Laghman | Introduction to a Tasty, Traditional Xinjiang Cuisine!. 5 травня 2020.
  5. Yuk Cari Tahu Jenis-Jenis Mie yang Populer di Indonesia!, ilmupedia, архів оригіналу за 9 листопада 2022, процитовано 20 грудня 2023
  6. Bosan Mie Bakso Biasa? Yuk Coba Kelezatan Lomie, tribunnews
  7. Gurih Mantap! Lomie Lombok Khas Bandung Buat 'Brunch' Akhir Pekan, Detik