Лукій (апостол від сімдесяти)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лукій
Помер 1 століття
У лику святий
День пам'яті 6 травня (Католицька церква)
10 вересня, 4 січня (Православна церква)

Луцій (Лукій) з Кірени (грец. Λούκιος ὁ Κυρηναῖος) — згідно з Діяннями апостолів, один із засновників християнської церкви в Антіохії, яка тоді входила до Римської Сирії. Згадується поіменно як член церкви там, після розповіді про смерть царя Ірода:

В церкві в Антіохії були пророки та вчителі: Варнава, Симеон, званий Нігер, Луцій Кіреней, Манаїн (який ймовірно виховувався з Іродом Антипою) та Саулом.
— Діяння 13:1, NIV

Оповідання в Діяннях 13 стверджує, що група пророків і вчителів молилася і постила, і були натхненні доручити Варнаві і Савлу здійснити місіонерські подорожі далі.

Луцій вказується як засновник Антіохійської церкви на підставі висновку з попереднього уривка:

«Тепер ті, що були розпорошені гоніннями, що спалахнули, коли Стефан був убитий, дісталися Фінікії, Кіпру та Антіохії, поширюючи вчення лише серед євреїв. Однак деякі з них, чоловіки з Кіпру та Кірени, пішли до Антіохії та почали говорити також до греків, розповідаючи їм добру новину про Господа Ісуса.»
— Діяння 11:19,20

Вважається першим єпископом Кірени. [1]

У Римлян 16:21 також згадується Луцій. Немає способу точно знати, чи це та сама людина, але Ориген ототожнює Луція в Посланні до Римлян з євангелістом Лукою (Рим. 10:39)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Walsh, Michael J., (2007) A New Dictionary of Saints: East and West p. 372

Посилання[ред. | ред. код]

  • Уолш, Майкл Новий словник святих: Східний і Західний Лондон: Бернс і Овс 2007ISBN 0-86012-438-X

Посилання[ред. | ред. код]