Луцій Автроній Пет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Автроній Пет
Ім'я при народженні Lucius Autronius Paetus
Народився невідомо
Стародавній Рим
Помер невідомо
невідомо
Громадянство Римська республіка
Діяльність політик, державний і військовий діяч
Знання мов латина
Посада консул-суффект
Термін 33 рік до н. е.
Рід Автронії
Батько Публій Автроній Пет
Мати невідомо

Лу́цій Автро́ній Пет (лат. Lucius Autronius Paetus; I століття до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч часів пізньої Римської республіки, консул-суффект 33 року до н. е.

Біографія[ред. | ред. код]

Походив з плебейського роду Автроніїв, його гілки Петів. Син учасника заколоту Катіліни Публія Автронія Пета, якого було обрано консулом 65 року до н. е., але він так і не вступив у повноваження через звинувачення у підкупі виборців, тому його в джерелах іменують консулом-десігнатом.

Під час громадянських воєн 30-х років до н. е. він був прихильником майбутнього римського імператора Октавіана Августа і в нагороду за це отримав посаду консула-суффекта на 33 рік до н. е. 1 січня того року він і його колега по консулату Луцій Флавій замінили Октавіана і Луція Волкація Тулла, які пробули консулами всього кілька годин. 1 травня Луцій Автроній і Луцій Флавій у свою чергу поступилися повноваження наступній парі магістратів.

У 29 або 28 році до н. е. Луцій Автроній був проконсулом провінції Африка. Під час намісництва він був проголошений імператором своїми воїнами, а після повернення до Риму в 28 році до н. е. відсвяткував тріумф.

З того часу про подальшу долю Луція Автронія Пета згадок немає.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Fasti Capitolini (лат.)
  • Аппіан, Ῥωμαικά (Історія Риму), 28. (гр.)
  • Діон Кассій, Historia romanae, XLIX, 43. (лат.)
  • Broughton, T. Robert S., The Magistrates of the Roman Republic, Vol II (1952), Vol III (1986) (англ.)
  • Syme, Ronald, "The Augustan Aristocracy" (1986). Clarendon Press. Retrieved 2012-09-30 [1] [Архівовано 2 березня 2020 у Wayback Machine.] (англ.)