Маргарет Макдональд Макінтош

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маргарет Макдональд Макінтош
англ. Margaret Macdonald Mackintosh

Народження 5 листопада 1864(1864-11-05)[1]
Тіптон[d], Сандвелл, Західний Мідленд, Англія, Сполучене Королівство
Смерть 7 січня 1933(1933-01-07)[2] (68 років)
  Лондон, Велика Британія
Країна  Велика Британія
 Сполучене Королівство
Навчання Школа мистецтв Глазго
Діяльність художниця, візуальна мисткиня, мисткиня
Напрямок модерн
Член Glasgow Girlsd[3]
Твори Willow Tearoomsd
У шлюбі з Чарльз Ренні Макінтош
Брати, сестри Frances MacDonaldd[4]
Роботи в колекції галерея Бельведер, Міннеаполіський інститут мистецтваd, Національна галерея Канади, Шотландська національна галерея сучасного мистецтва, Художній музей Вірджинії, Хантеріанський музей та картинна галереяd і Художня галерея і музей Келвінгроув

CMNS: Маргарет Макдональд Макінтош у Вікісховищі

Маргарет Макдональд Макінтош (англ. Margaret MacDonald Mackintosh; 5 листопада 1864, Тіптон поблизу Вулвергемптона — 10 січня 1933, Лондон) — шотландська художниця, одна з найвидатніших представниць художнього стилю модерн.

Життя та творчість[ред. | ред. код]

Маргарет народилася в сім'ї гірничого інженера. У 1890 році родина Макдональд переїхала до Глазго, де Маргарет та її сестра Френсіс розпочали навчання у Школі мистецтв Глазго. У 1899 році вона відвідала Ліверпуль, разом з архітектором і художником Чарльзом Ренні Макінтошем, за якого в 1900 році вийшла заміж.

Чарльз Макінтош із Маргарет, її сестрою Френсіс та чоловіком Френсіс, Джеймсом Г. Макнейром, заснували у Глазго художню групу «Четвірка» (The Four), яка здійснила величезний вплив на шотландську школу модерну. У 1900 році Чарльз, Маргарет, Френсіс та Джеймс представили свої роботи на Віденській Сецесії. Творчість шотландців не залишилась поза увагою і справила враження на таких майстрів пензля, як Густав Клімт і Йозеф Гофман.

У зв'язку із погіршенням стану здоров'я, після 1921 року Маргарет більш не займалася художньою діяльністю.

Творчість Маргарет Макдональд Макінтош стосується переважно областей прикладного мистецтва і дизайну. Вона працювала з різними матеріалами — металом, тканинами, займалася вишивкою тощо. Художниця була особливо успішною і затребуваною в дизайні внутрішніх приміщень. Маргарет розробляла планування і робила ескізи для чайних салонів і житлових приміщень. Спочатку вона працювала разом зі своєю сестрою, теж художницею, а потім — із чоловіком.

Маргарет вважається провідною жінкою-художником стилю модерн у Великій Британії. Також вона займалася живописом і графікою. У 2008 році на аукціоні Крістіс були продані дві художні панелі роботи М. М. Макінтош — «Серце троянди» (1901) і «Троянда біла і троянда червона» (1902) — за 490.000 і 1.700.000 фунтів стерлінгів відповідно.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

  • Школа Глазго

Примітки[ред. | ред. код]