Маса (їжа)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маса
Зображення
Країна походження  Мексика
З матеріалу кукурудзяна крупа[d]
CMNS: Маса у Вікісховищі

Маса (ісп. masa) фактично означає тісто, проте в Мексиці та Центральній Америці посилається на кукурудзяне тісто (тобто є скороченням від ісп. masa de maíz). Це тісто використовується для приготування тортилья, тамале, пупуса, арепас та інших страв латиноамериканської кухні.

Маса для тортильї

Часто маса зберігається у висушеному вигляді, у такому випадку вона називається masa de harina, і при приготуванні страв розводиться водою.

Зазвичай при виготовленні маси кукурудза проходить процес нікстамалізації, тобто виварювання в лужній вапняковій воді, в результаті чого отримується ніштамалізована маса (masa nixtamalera). Вона краща за звичайну масу харчовою цінністю через те, що нікстамалізація до кукурудзи додається кальцій, а ніацін стає доступним для травлення[1].

У центральноамериканській та мексиканській кухні нікстамалізована маса готується у воді з додаванням молока, утворюючи густий напій атоле. Часто він готується з додаванням шоколаду і цукру (atole de chocolate). Також до напою часто додається аніс і пілонсільйо, в результаті отримується чампурадо, популярний напій до сніданку.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. ФАО. Maize in human nutrition. — ООН, 1992. — 26 квітня. Архівовано з джерела 2 жовтня 2008. Процитовано 27 жовтня 2008.