Meriones meridianus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Меріонес полуденний)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Meriones meridianus

Біологічна класифікація
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Гризуни (Rodentia)
Родина: Мишеві (Muridae)
Підродина: Murinae
Рід: Meriones
Meriones meridianus
(Pallas, 1773)
Посилання
Вікісховище: Meriones meridianus
Віківиди: Meriones meridianus
EOL: 1179759
ITIS: 632981
МСОП: 13165
NCBI: 261754

Meriones meridianus (Меріонес полуденний) — вид родини мишеві (Muridae).

Поширення[ред. | ред. код]

Країни поширення: Афганістан, Китай, Іран, Казахстан, Киргизстан, Монголія, Росія, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан. Поширений в піщаних пустелях, в тому числі фрагментованих алювіальних і делювіальних пісках. Найбільш поширений у горбистій пустелі і піщаних ділянках з чагарником, в тому числі невеликі масиви піску в степовій зоні в західній частині діапазону.

Звички[ред. | ред. код]

Навесні і влітку веде нічний спосіб життя, але восени (під час годування для зими) він залишається активним протягом усього дня. Нори, як правило, розкопані під корінням чагарників. Живе у великих колоніях з яскраво вираженою соціальною структурою. Харчується переважно насінням, іноді комахами.

Відтворення[ред. | ред. код]

Період розмноження відрізняється в північній і південній частинах ареалу. У північних частинах він триває з квітня по вересень, з двома піками навесні і восени. У південній частині репродуктивний період триває з лютого або березня до початку жовтня, а в сприятливих умовах може тривати протягом усього року. Самиці, яким хоча б рік зазвичай народжують три виводки на рік, молоді самиці народжують один раз, рідко двічі на рік. Розмір виводку становить близько 6 дитинчат.

Посилання[ред. | ред. код]